Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 19 feb-15 kl 10:46

Titel: Majonnäs
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 19 feb-15 kl 10:46
Igår gjorde jag majonnäs för första gången. Så lätt och smidigt. Begriper inte varför jag någonsin köpt färdig majonnäs. Vi som har egna ägg dessutom. Hur dum får man vara?

Ingen fråga alltså utan bara en uppmaning till alla som är lika låsta som jag.
Titel: SV: Majonnäs
Skrivet av: Radar skrivet 20 feb-15 kl 14:50
Men då måste vi väl få reda på hur du gör också?
Titel: SV: Majonnäs
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 02 mar-15 kl 12:44
Lätt som en plätt!

Blanda 2 st äggulor, 1 tsk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger i en skål där du kan köra mixerstaven. Tillsätt 2,5 dl matolja (neutral) lite i taget samtidigt som du mixar. Krydda med salt och peppar. Klart! Busenkelt. Har man ingen mixerstav går det att köra med vanlig visp men då tar det lite längre tid att få ihop den.
Titel: SV: Majonnäs
Skrivet av: Quercus skrivet 02 mar-15 kl 14:19
Och slår man ihop det förhand blir det ännu fluffigare - och får tränat underarmarna. Oljan ska bara droppas i början, sedan kan man öka till en tunn stråle då man ser att det binder ihop. Tillsätter man sedan lite pepparrot, färsk hackad dill och färska skalade räkor + rostad brödskiva har man en fantastisk toast Skagen!
Titel: SV: Majonnäs
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 02 mar-15 kl 15:02
Med några klyftor vitlök får du också en fin Aioli sås till kokta eller stekta grönsaker. (perfekt höstmat när frosten börjar komma och man behöver ta rätt på alla rotfrukter ute)
Hemligheten är som sagt det med oljan att man tar det försiktigt i början så att det blir fluffigt och fint.  :)
Vill man ha det extra lyxigt kör man bara äggulor men det går med hela ägget också men det blir vitt och tråkigt då men smakar helt ok ändå tycker jag.

Vi Odlat egen pepparrot också de sista åren, den blir mycket starkare och friskare i smaken än den köpta.
(pepparrot är en option, men till Aioli är det gott med mycket färskriven pepparrot i, vi brukar även ställa fram ett litet fat med en bit pepparrot och ett rivjärn till den som önskar ha mer pepparrot (barn och andra kanske inte vill ha det knallstarkt i basutförandet menar jag).)  :)