Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Kicki87 skrivet 31 mar-07 kl 22:23

Titel: Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 31 mar-07 kl 22:23
Ingridienser:
ägg, socker, vetemjöl, vatten, veg.fett och olja, blåbär, vispgrädde, bakpulver E450 E500, skummjölkspulver, salt, klumpförebyggande medel E170, vetestärkande, vetegluten, emugleringsmedel E471, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel E401, med vaniljsstång, vanillin, arom, färgämne E160a, surhetsreglerande medel E330

Några gissningar?
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Edgar skrivet 31 mar-07 kl 22:37
Hej!

Gissning 1 var glass, men vetemjöl och bakpulver ställde till det.

Någon slags rulltårta?

Finns det paranteser runt några av ingredienserna?

Edgar
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 31 mar-07 kl 22:48
Blåbärsmuffins?
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 31 mar-07 kl 22:50
Jag har skrivit av precis så som det stod på lappen, så nej inga paranteser :)

glass är fel
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 31 mar-07 kl 22:50
Blåbärsmuffins?

ja det var rätt :) hehe fort det gick :)
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Mysla skrivet 31 mar-07 kl 22:51
Blåbärskaka eller blåbärsmuffins?
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 31 mar-07 kl 22:55
helt sjukt att det är så mycket i något så enkelt :)
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Nettus skrivet 01 apr-07 kl 11:52
Läs ingredienserna i Fun Light nästa gång ni handlar...  ::)
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 01 apr-07 kl 13:27
En av de viktigaste anledningarna att baka hemma.

Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Vidar skrivet 01 apr-07 kl 13:54
Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)
Den första (och sista gången) jag handlade på Lidl så såg varenda förpacking ut på det viset. Så undrar folk varför man får cancer och underliga sjukdommar...  :P


Som sagt, det blir alltid bäst när man gör det själv!
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Styvmorsviol skrivet 02 apr-07 kl 10:42
Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)

Ett av de största "bageriernas" muffins har en sådan innehållsdeklaration.
Och de håller i evigheter. Bara det gör att man bakar hemma...
Jag har hört om färdigbakade sockerkaksbottnar som tagits fram efter ett år utan minsta mögel - fortfarande lätt mjuka. Man blir lite rädd...

Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Marieberg skrivet 02 apr-07 kl 10:48
"Låt maten vara din medicin och medicinen din mat"

Så lär Hippokrates (~460-377 f.Kr) ha sagt en gång i tiden.
Man ska inte stoppa i sig saker som man är rädd att bli sjuk av.

Cancer uppstår genom kontakt med cancerogena ämnen, och dessa är inte tillåtna att användas i livsmedel eller i närheten av livsmedelstillverkning.

Att en ingrediens har ett konstigt namn betyder inte att det är en konstig ingrediens. E330 är helt enkelt en förkortning för en ingrediens, och E-nummret innebär att den är godkänd att användas av EU. I just detta fall betyder E330 citronsyra.

En lustig anekdot är att just E330 i Tyskland har fått rykte om sig att vara cancerframkallande.
Bakgrunden är förmodligen denna: I kroppen omsätts kolhydrater, fetter och protein under bildning av energi i den s.k. citronsyracykeln. Citronsyracykeln upptäcktes av herr Krebs, och kallas därför även "Krebszyklus" på tyska. Cancer heter på tyska Krebs...

Man bör inte stoppa i sig något som man är rädd för, psykisk ohälsa är inte att förakta.

Den som vill veta mer om livsmedelstillsatser kan kolla här: Tillsatser i mat - SLV  (http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11368&epslanguage=SV)
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 02 apr-07 kl 11:17
Det finns ändå anledning att vara försiktig, tillsatser är inte alltid giftiga, en del är dock tveksamma, utan jag undviker för att det är fusk.

I min majonäs finns kryddor, ägg, olja, ättiksvin.  
Kryddorna innehåller icke mögelgift eller mögel.
Äggen är från välmående höns.
Olja är raps utan minsta tillsats.

Köper jag en burk majonäs är det inte samma vara utan utbytt mot billiga grejor.
Förtjockningsmedel för att det är  tunnt som vatten annars.
Konserveringsmedel för att det ska kunna tillverkas lång före konsumtion.
Färg för att ersättningsvarorna inte liknar majonäs.
Ämnen för att förskjuta ph till naturligt ph för majonäs.
Kryddor kan vara arom från en kemisk fabrik, eller kryddor som tom bestrålats.
Plus en del saker som jag inte begriper varför det överhuvudtaget skall vara där, utom som utfyllnad.

Det är inte majonäs utan ett surrugat.

Man godkänner kanske inte alla gånger det som är farligt, men i vilket fall som helst är det FUSK.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 02 apr-07 kl 12:02
En av de viktigaste anledningarna att baka hemma.

Var det på nån bensinmack du såg den där kakan, för det kan väl inte vara en livsmedelsaffär? ::)

Coop Forum och Konsum har jag sett de där muffinsen.. är nog många affärer som säljer dom
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Kicki87 skrivet 02 apr-07 kl 12:41
Man godkänner kanske inte alla gånger det som är farligt, men i vilket fall som helst är det FUSK.

"pulvermaten" där man bara tillsätter vatten (soppor, mos bl.a) är också fusk tycker jag.. det är ingen riktig mat
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 02 apr-07 kl 17:06
Vattenskadad mat är tyvärr vanligt, ett fryst fiskblock kan tappa hälften av vikten, man har upp till 20% vatten i fryst fågel , en billig kassler förminskas, och det går knappt att steka pga allt vatten osv.
Fusket är vanligt, men en av anledningarna att vatten tillsättes är oxå, att det räknas som förädlad vara, och det har vissa juridiska fördelar, då det inte behöver samma kontroll som råvaror.

Pulvermat är endast berättigat som "nödmat" när man ska dra över ett öde vinterland som på Antarktis, då är det svårt att ha allt vatten i packningen.

Men att göra och kanske smyga in fuskgrejor i en soppa och sedan torka in den för att lösa upp den i vatten igen, är en märklig omväg, som inte i något sammanhang än ovannämnda kan vara till fördel och aldrig hemma i köket.

Köpa pulvermos t.ex och konserverade potatis, liksom pommes (ofta på pulver) är  så fånigt, betala extra för förstörd mat. jag har aldrig haft så brått att jag hemfallit åt dessa potatisrätter.

Man kan frysa in egen pommes, bra att ha den tiden som går mellan då de gamla potatisarna är slut eller dåliga och de nya kommer.

Äter ibland något potatischips, det går åt ca tre potatis för att få vad som OWL har i sina största påsar, och så blir det kryddat osyntetiskt.
Använder en osthyvel, och fritösen.

Ibland köper jag pasta, men vilken skillnad det äri  smak på egen.

Bröd, samma det verkar som handeln tror att man inte har en brödkniv, finns nog inget så oestetiskt som ett färdigskivat bröd i plastpåse.

Nu finns det även goda beredda varor på marknaden, men de är svåra att hitta, och ibland blir det dyrt att betala för det, så lägger man lite tid i köket, får man förutom, bättre mat även lägre kostnader, och så har man roligt utan att behöva betala för det.



Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Edgar skrivet 02 apr-07 kl 18:12
Vattenskadad mat är tyvärr vanligt, ett fryst fiskblock kan tappa hälften av vikten,


Bröd, samma det verkar som handeln tror att man inte har en brödkniv, finns nog inget så oestetiskt som ett färdigskivat bröd i plastpåse.


Hej!

Vattenskadad fisk.  Det kan bero på följande, som jag skrev om i en annan tråd, nämligen:  Man fiskar torsk i Barents hav, den fryses ner på båten. Sedan fraktas den frysta fisken till Kina, där man tinar upp den. Sedan fileas fisken där, packas i block och fryses igen. Sedan fraktas den till våra butiker.  Logistik i sin prydno.

Vad gäller skivat bröd har jag fått följande förklaring. Vi har i Sverige oerhört många enpersonshushåll. Marknadsnissarna har forskat fram att många av dessa hushåll vill frysa in brödet, ta fram antalet skivor man behöver till sitt matmål, lägga tillbaks resten brödet i frysen, tina sina skivor i mikron och äta.

Edgar

 
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 apr-07 kl 14:59
Tror nog att det när det gäller vattenskadade produkter som fryst fisk, fågel räkor mm , att det är för att få det att se ut som det kostar mindre, och i realiteten sälja vatten för mer än en femtilapp litern.

Har inte singelhushåll brödkniv? De maskinskurna skivorna får inte bara brödet at åldras fortare (om de nu inte är balsamerade), utan de bestämmer oxå hur tjocka skivor jag ska ha, och det går jag inte med på.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Marieberg skrivet 03 apr-07 kl 15:02
Har inte singelhushåll brödkniv? De maskinskurna skivorna får inte bara brödet at åldras fortare (om de nu inte är balsamerade), utan de bestämmer oxå hur tjocka skivor jag ska ha, och det går jag inte med på.

I det där exemplet får du nog räkna med att det är efterfågan som styr.
Måånga människor vill ha färdigskurna skivor. T.o.m. jag köper skivat lingonbröd och har som "nöd-bröd" i frysen för att det är så praktiskt att ta upp en skiva i taget.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 apr-07 kl 15:23
Ett sådant här I-landsproblem är kanske inte värd en för lång diskussion, men visst går det väl att frysa en egenskuren brödskiva.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Marieberg skrivet 03 apr-07 kl 16:05
Ett sådant här I-landsproblem är kanske inte värd en för lång diskussion, men visst går det väl att frysa en egenskuren brödskiva.
Det mesta går, man måste bara vara realist ibland.
Om alla tillverkare i morgon skulle sluta att skära upp brödet och lägga det i påsen, då skulle jag starta ett bageri, skära brödet i skivor, sälja det dyrt (som ende producent) och bli rik. Gärna för mig.
Efterfrågan styr. Du har ju valmöjligheter!
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 03 apr-07 kl 16:16
Efterfrågan styr. Du har ju valmöjligheter!

Jag tror det är en sammansvärjning som styr. Annars skulle inte det oskivade brödet gömmas undan, medan det färdigskivade störtexponeras.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 apr-07 kl 16:28
Snart finns väl bröd,margarin och ost på tub sedan är det bara att sätta den till munnen och trycka till. Bekvämligheten går först.

Valfrihet finns ännu,man kan baka, men jag undrar när det även inte blir tillåtet utan en massa krångel och kostnader.
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 03 apr-07 kl 16:50
Jag tror inte heller att efterfrågan styr. Affärerna ändrar sitt sortiment efter vad de tror att kunderna ska köpa. Det som inte finns, kan man inte köpa. Ibland köper man kanske den nya produkten fast den är sämre. Att fråga personalen hjälper inte om det rör sig om en handelskedja.

Exempelvis salt sill. I den tyska småstad där jag bodde förut fanns det salt sill i 1-kg-förpackningar i minst 3 affärer. Nu bor jag i en miljonstad i samma region och letade förgäves tills jag skrev ett mejl till fabrikanten och frågade om de inte leverar till någon affär. Jodå, till en (1)! Och där kan de inte klaga på omsättningen. (Före jul finns det salt sill som säsongsartikel i några affärer till.) Men vilken omväg för att få tag på sill!

Exempelvis klädstorlekar. Många butiker säljer inte herrkläder i mindre än medium,  men när det finns, så försvinner de snabbare än kvickt. Det innebär förstås inte att butikerna lär sig något om tillgång och efterfrågan... Eller barnskor i större storlekar. Inte många butiker bryr sig om att ta in stl 39-41. Ofta blir det då gympadojor...
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 apr-07 kl 17:02
Sortimentet är för "mainstream" det är billigast att hantera, och man är väldigt medveten om att sortimentet "mainstream" skapar mer och mer "mainstream".  Helst ska vi vara likadana.  
Man tar hjälp av reklam och trendnissar för att likrikta beteende och vanor.  Dock ska vi när det inte gäller snabbkonsumerade saker, fort inse att det är "ute" och köpa nya, likadana som alla andra har.
Fan vad fort väldigt många hade breda dubbelskaklar på sina glasögon!
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Edgar skrivet 03 apr-07 kl 18:16
Hej!

När man sitter och skriver glömmer man ju alltid något. Bagerierna gör något med mjölet, minns inte vad, men "köpebröd" möglar ju inte alls lika  fort som riktigt bröd. Tror inte det var konserveringsmedel. Några comments?

Edgar
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Skytten skrivet 03 apr-07 kl 18:26
Visst finns det köpebröd som möglar. Det finns brödrecept som ger bröd som står emot ganska bra oxå.

Det finns säkert något som förhindrar mögel i bröd som ska förvaras i plastpåse en längre tid i rumstemperatur, länge sedan jag läste på ett brödpaket.

Hur bröd förvaras är viktigt, och plastpåsen är inte den bästa förvaringen.

Lösbröd finns oxå, för den som inte har bacillskräck.

Bröd som köps är dessutom inte speciellt billigt. det finns bröd för ca 15:-, men det är inte något smakligt. Man kan hitta bra köpebröd, men det är inte lågpris.

Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Nettus skrivet 03 apr-07 kl 19:55
Jag tror inte heller att efterfrågan styr. Affärerna ändrar sitt sortiment efter vad de tror att kunderna ska köpa. Det som inte finns, kan man inte köpa.

Behov kan skapas...  ::) Hur många saknade mobiltelefoner för tio år sen...?
Titel: Re:Kan ni gissa vad detta är?
Skrivet av: Ralf1 skrivet 30 apr-07 kl 22:28
Vad äckligt det är när man tänker på det, och som du skrev, sjukt att något så lätt kan innehålla så mycket..  :-X