Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Huckelberry Finn skrivet 31 mar-07 kl 22:20

Titel: Konserveringsapparat
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 31 mar-07 kl 22:20
Hej,

Letade efter en konserveringsapparat och hittade följande i Tyskland

http://www.kochstar.de/shop/detail.php?cat=279&productid=1503&dataset=2 (http://www.kochstar.de/shop/detail.php?cat=279&productid=1503&dataset=2)

Någon som kan tyska bra? Verkar det vara en konserveringsapparat?

Vilka fördelar och nackdelar finns med en elektrisk konserveringsapparat i förhållande till en man har på spisen.

Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 31 mar-07 kl 22:41
Det mest kända märket är Weck, men det finns kanske andra konserveringsapparater också som är bra. Har läst lite om sånt men har inte själv konserverat. Fördelen med en apparat är att du kan hålla rätt temperatur och slipper pilla med termometrar och sånt. Det innebär att du kan vara mera säker på att konserverna är tillräckligt hållbara. (Har jag läst i Wecks lilla reklam- och receptbok). Och det påstås att man kan koka glögg i apparaten. De som såldes nu i vintras på byggmarknaden (fast märket vet jag inte) kostade 89 euro, tror jag. Skulle föreslå att du läser mer om konservering innan du bestämmer dig för en dyr apparat. Helst ska du nämligen ha rätt sorts glas också, och det kan vara svårt att få tag på dem. Men som sagt, jag har ingen praktisk erfarenhet än.
Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: jenses skrivet 31 mar-07 kl 22:43
Ja, det är en äkta konserveringsapparat ;)
Nackdelar: hmmh, när något går sönder, blir det no knepigt, det kan inte händer med modellen man har på spisen.
Fördelar: enklare och noggrannare temperaturinställning även inom de lägre temperaturområden, så du kan använder den t.ex vid ölbryggning
Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 01 apr-07 kl 10:40
De som såldes nu i vintras på byggmarknaden (fast märket vet jag inte) kostade 89 euro, tror jag. Skulle föreslå att du läser mer om konservering innan du bestämmer dig för en dyr apparat. Helst ska du nämligen ha rätt sorts glas också, och det kan vara svårt att få tag på dem.


1.
Jag undrar på vilken byggmarknad du såg sådana apparater? I sverige eller tyskland

2.
Vad är "rätt sorts glas"? Och vad menar du svåra att få tag i, verkar ju finnas i tyskland?

sådana här
http://www.ostow.de/p1660.html (http://www.ostow.de/p1660.html)
http://glaeserundflaschen.de/product_info.php?info=p201_WECK--Tulpenglas-1000ml---SECHSERPACK.html&XTCsid=021d0494cd06247ca6698c34a37f3545 (http://glaeserundflaschen.de/product_info.php?info=p201_WECK--Tulpenglas-1000ml---SECHSERPACK.html&XTCsid=021d0494cd06247ca6698c34a37f3545)
Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Skytten skrivet 01 apr-07 kl 12:48
Till dess du får nån "apparat" som passar, kan du använda ugnen.
Ställ sådana glas som används i handeln för konserver, i ugnen fyllda, med locket löst på. När du tar ut det (med handskar) spänn locket lite, och låt svalna, locket försluter lufttätt.

Jag har testat detta med framgång.
Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 02 apr-07 kl 18:57
Läste på denna länk

http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=9;action=display;threadid=207 (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=9;action=display;threadid=207)

Att man skulle andvända en tryckkokare när man konservera kött.
Är det vedertagen praxis eller går det med vanlig vattenkokare?

Jag har en tryckkokare hemma men utan termometer-hål.
Skulle man kunna prova att konservera med denna?

Hur viktigt är det att man ligger på exakt rätt temperatur?
eller måsste man bara ligga över en viss temperatur?


Finns det några bra böcker som berör konservering genom att
"koka in" på vanligt sätt och/eller med tryckkokare?
Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 02 apr-07 kl 19:24
Finns det några bra böcker som berör konservering genom att
"koka in" på vanligt sätt och/eller med tryckkokare?


Hej Huckelberry Finn

Det finns en utförlig beskrivning om inkokning här på forumet. Hoppas att den är till hjälp.

http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=46;action=display;threadid=13736

Titel: Re:Konserveringsapparat
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 03 apr-07 kl 21:26
Jo den hjälpte, extremt bra artikel.

Det enda jag saknade var info om tryckkokare, för de gamla konserveringsapparterna med termometer i locket jobbar väl inte under tryck?

Någon som vet mer om Tryck-inkokning?