Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fred skrivet 30 mar-07 kl 22:17

Titel: Lufttorkad skinka
Skrivet av: Fred skrivet 30 mar-07 kl 22:17
1 skinka med skinn

4 pounds grovsalt

1 pound socker

c.a kvartskilot färskt grisfett

en halvliter rödvin

en halv näve finhackad vitlök

En halv näve vetemjöl

En tsk saltpeter

salt och grovmalen svartpeppar

Blanda en torrlag av sockret, saltet och saltpetern.

Gnugga in skinkan rejält med blandningen (särskillt runt benbitarna).

Lägg skinkan i en låda och förvara svalt i c.a 4 dygn/kilo kött.

Kolla lådan en gång i veckan och byt ut torrlag som lösts upp.

När skinkan legat klart så gör en pasta av de övriga ingridienserna. Gnid in skinkan med pastan, lägg om ett lager ostduk, snör om en papperskasse löst och häng upp den på en inte allt för varm plats.

3 månader brukar anses som tillräckligt men jag rekomenderar det dubbla.

/Fred
Titel: Re:Lufttorkad skinka
Skrivet av: Eulalia skrivet 31 mar-07 kl 00:14
Tackar!  :-*
Ser fram emot att preparera en skinka enligt detta recept..var fick du det ifrån, är det gammalt?
Hur mycket är 1 pound?
Titel: Re:Lufttorkad skinka
Skrivet av: Morran skrivet 31 mar-07 kl 01:06
Här kan du konvertera från pounds till kilon...

http://www.metric-conversions.org/weight-conversion.htm
Titel: Re:Lufttorkad skinka
Skrivet av: Fred skrivet 31 mar-07 kl 01:07
Tackar!  :-*
Ser fram emot att preparera en skinka enligt detta recept..var fick du det ifrån, är det gammalt?
Hur mycket är 1 pound?
Ett pound är lite mindre än ett halvkilo.

Receptet är ungefärligt från boken "Cold-smoking and Salt-curing meat, fish and game"
av A.D.Livingstone.
Min utgåga är från 1932.

Jag har ändrat receptet lite men i stort är det som jag skrev ner det.

/Fred

Titel: Re:Lufttorkad skinka
Skrivet av: Grille skrivet 28 nov-07 kl 21:22
Detta måste provas. Ursäkta min okunskap. Men vad är en ostduk?
Kan man göra detta med en bit sidfläsk? Borde bli som italiensk Pancetta?
Titel: SV: Lufttorkad skinka
Skrivet av: wgarwin skrivet 14 aug-09 kl 13:22
Hej!

Jag har lufttorkat en skinka på ca 7 kg enligt receptet ovan och vid första provsmakningen efter ca 3 månader smakade det alldeles förträffligt.

Några frågor bara.

1. Efter vi hade tagit dom första bitarna ser det inte riktigt torkat ut under. Måste man då täcka snittytan på nåt vis igen?
2. Var tre månader för kort för att börja smaka?
3. Finns det nån ungefärlig "tabell" för torktider?

Hälsningar
Christer
Titel: SV: Lufttorkad skinka
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 14 aug-09 kl 14:06
Kan man göra på samma sätt med t.ex. ett rådjurslår? Där flår man ju innan styckningen så vad innebär det i så fall för receptet?