Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: ariane skrivet 04 aug-04 kl 20:23
-
sesamfrö helst oskalade rosta på svag värme
mixa i mixern klart
-
Håller med om att hemgjord "sesampasta" är den godaste.
Det är dock viktigt att passa sesamfröna noga då man rostar de i ugnen, annars blir det ingen bra smak. Tror att jag brukar rosta på ca 175 grader. Först händer ingenting, men sen måste man röra ofta, ofta för att få en jämn rostning, ca var 5:e minut. Det är oerhört lätt att glömma sig om man ej har en äggklocka till hjälp.
Jag brukar rosta en sån kan det vara Friggs 500 g påse och det blir två brukar färdig pasta som är supergott på rågbröd.
Jag tycker också att en aning salt krävs för en bra smak. Det tar lite tid att mixa fröna och foodprocessorn blir väldigt upphettad. Ofta måste man stänga av maskinen och hjälpa till och fösa in fröna med en slickepott eller liknande. Oljan går ur fröna och konsistensen blir till slut en brun härlig smet ungefär som jordnötssmör men mycket godare och mörkare i färgen.
Väl värt att prova, men smaken är lite annorlunda till en början lite beskt nötig. Men när man blivit tillvand vill man ej vara utan denna pasta.
/Ebba
-
;D
Annat gott vegopålägg (speciellt nu sommartider) är jordgubbar med svartpeppar och strösocker.
Yummie!
-
Jag har gjort linfrösalt, mums på macka med lite olja på. Linfröna rostas lätt och males groft med salt eller mixas lätt med salt.
/Mona
-
chiliolja!
Mal torkad chili och blanda med oljan man gillar, gör man det tjockt så blir det mer som sås, men med mycket olja som så småningom blir fionröd, går det att droppa över vad som. Nyrostad macka, sallad, potatis, pasta... och annat
:D
-
Håller med om att hemgjord "sesampasta" är den godaste.
[...]
Jag tycker också att en aning salt krävs för en bra smak. Det tar lite tid att mixa fröna och foodprocessorn blir väldigt upphettad. Ofta måste man stänga av maskinen och hjälpa till och fösa in fröna med en slickepott eller liknande. Oljan går ur fröna och konsistensen blir till slut en brun härlig smet ungefär som jordnötssmör men mycket godare och mörkare i färgen.
[...]
/Ebba
kan rekommendera en hederlig gammal mortel i ställlet - man får mycket bättre konsistens på det, men det tar förstås längre tid! :)