Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Frick skrivet 19 jan-15 kl 15:32
-
tänkte göra ost
Jag har en vakumpackare funkar det istället för att vaxa osten vid lagring?
-
Det är i alla fall inte samma sak. Vakuumpackning avbryter vanligen all form av gasutbyte, medan vaxning normalt tillåter gasutbyte vilket kan påverka mognaden av osten. Grovt brukar man säga att man kan förvara ost vakuumpackad, men att den skall mognas vaxad.
http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=4666.0 (http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=4666.0)
-
Tack för svaret, misstänkte det
Hade varit billigare än att gå också köpa vax
-
Jag misstänker att eventuella gasblåsor inne i osten ("hålen") fördärvas vid vakuum. Jag hade en kammarvakuummaskin, och misstänker att osten exploderat i vakuum, och sedan tryckts ihop när påsen försluts och vakuumet släpper.
För ostmognad finns speciella plastpåsar som har viss gasgenomsläpplighet.
-
jag användar vakumpåsar till mogning och det funkar
har bland annat vaccat rökt ost och hemystat ost bortåt 1-11/2 år