Alternativ.nu
Hantverk => Övrigt hantverk => Ämnet startat av: JS skrivet 03 jan-15 kl 21:28
-
Hittade det här på wikipedia. Söker jag på nått liknande på google kommer samma mening upp på flera olika siter. Men jag hittar ingen närmare info om hur man går till väga och vad det har för fördelar.
"Ground birch bark, fermented in sea water, is used for seasoning the woolen, hemp or linen sails and hemp rope of traditional Norwegian boats."
Med seasoning menas impregnering antar jag, inte kryddning? :)
Någon som vet nått mera om det?
-
Hittar du kanske bättre information på motsvarande Wikipediasida på något annat språk än engelska?
-
Interessant , har aldrig hört om det .
Vet att man täcker tak och utvinna tjära av näver - men fermentering det var något nytt för mig .
Våre kul att reda ut .
-
Jag har kollat några få andra språk på Wikipedia och hittar ingenting om fermentering på någon annan sida än den engelskspråkiga. Just den texten saknar dessutom källhänvisning. Jag misstänker att det helt enkelt är någon som har fått något om bakfoten.
Däremot står följande på den nynorska sidan om björk: Bjørkebork, laget under den kvite nevra, har vore brukt til garving og til barking av fiskegarn.
http://nn.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rk (http://nn.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rk)
Om man ska googla vidare på saken så ska man nog använda norska sökord.
-
Ok nu är jag med . Det handlar inte om näver utan det lager som ligger under.
I det lager fins garvsyra som i granbark sälg bl.a som man kan koka ur och använder vid vegetabilisk garvning av skin .
-
fermentering kan också menas surning/rötning gissar jag.
fermented fish = surströming på svenska