Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Gille skrivet 02 jan-15 kl 20:04

Titel: Torrjäst
Skrivet av: Gille skrivet 02 jan-15 kl 20:04
Har ett recept där vätskan (glögg, öl mm) ska blandas kall o jäsa (med färsk jäst) 2 timmar. Jag har torrjäst och undrar, ska jag 1. blanda men låta den kalljäsa under natten eller 2. värma en del av degvätskan och "väcka" torrjästen först?
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: Nina K skrivet 02 jan-15 kl 22:15
Det går ett program på 4an som heter "Bröd bara Bröd" med engelske bagaren Paul Hollywood som är jätte intresant. I ett avsnitt talade han om torrjäst där han sa att den bara behöver vätska för att vakna till liv och att den inte behövde vara värmd utan gick med kall.
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: Gille skrivet 02 jan-15 kl 23:30
Sett programmet men blev inte klok på om han pratade om vårt torrjäst. Det finns två sorter; active dry yeast och instand yeast.
Men ändå, det kanske är värt pröva?
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 03 jan-15 kl 00:36
Active Dry Yeast är vår typ av torrjäst. Rapid/Instant är samma typ av jäst, men mer finmald och ibland (instant) kombinerat med enzymer och jästnäring för snabbare jäsning. Iom att det är mer finmaĺt så aktiveras det lättare och kan tillsättas torrt.

Jag tror att du bör förjäsa torrjästen om den skall ersätta färsk jäst i ett recept. Men över natten blir kanske lite för bra. En halvtimme eller så i ljummet vatten med en gnutta sirap/socker skulle nog räcka fint.