Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: albinh skrivet 28 dec-14 kl 21:57
-
Jag vet att det finns miljoner trådar om äggkläckningsmaskiner, jag tror jag läst dem allihop men känner mig ändå vilsen. Vi driver en gårdsbutik med tonvikt på grönsaker men har planer på att kläcka fram ca 60 kycklingar per år för ägg (försäljning) och kött (eget).
Vi behöver därför en kläckmaskin.
- Som rymmer minst 25 ägg men lite fler
- Är så automatisk som möjligt. Åtminstone vändning. Så lite rappel med temperaturinställning osv som möjligt.
- Hållbar.
- Går att köpa i sverige (så slipper jag fundera på moms från utlandet osv)
- kostar max 4000 men gärna lite mindre.
Har ni några förslag och erfarenheter.
Vad tror ni om den här:
http://www.arctichen.se/aggklackningsmaskiner/aggklackningsmaskin-brinsea-octagon-40-advance- (http://www.arctichen.se/aggklackningsmaskiner/aggklackningsmaskin-brinsea-octagon-40-advance-)
Jag har lånat en mindre modell och där höll motorvaggan på att ge upp (klickande ljud). Är det ett vanligt fel?
Tacksam för all hjälp/Albin
-
Har själv 3 Covatutto och mkt nöjd med dem.
Men varför är det så viktigt med automatisk vändning?
Jag menar det tar nån sekund att vända äggen med pinnen och man vill
ju ändå slänga ett öga då å då på maskinen så att den funkar å håller rätt temp?
Mer elektronik= mer klödd å kortare livslängd.
Min SVEA från 40-talet producerar massor av fina kycklingar, bara värmeelement och ingen fläkt.
Den är outslitlig ( snacka om hållbarhetstänk)
-
Har en King Suro 24.
Helautomatisk både temp, fukt och vändning.
Har funkat helt perfekt.
Köpte på någon engelsk site, för ca halva priset.
-
Jag har en Covatutto 48 (köpt på Högberga) och en annan som jag köpt från E-bay (en sådan här ungefär http://www.ebay.com/itm/48-eggs-Chicken-Egg-Incubator-Poultry-Hatcher-hatching-Goose-Duck-Incubator-/381084416468?pt=UK_BOI_Medical_Lab_Equipment_Lab_Equipment_ET&hash=item58ba66b9d4. Båda är helautomatiska. Covatutton är favoriten. E-bay-kläckaren är betydligt billigare men vi har ännu inte (efter tre säsonger) blivit riktigt kontanta.
En fördel (som kan tyckas vara en nackdel) med Covatotton är att den inte mäter, eller reglerar, fukten. Den andra har larm när fuktigheten går utanför inställda värden vilket bara leder till en massa nojande. Jag har följt rekommendationerna för var man fyller vatten i Covatotton utan att ha en aning om vilken fukthalt det ger och alla kläck har lyckats jättebra. Vad jag menar är att ibland kan för mycket information bara göra att en känner behov av att fibbla med olika inställningar som i sig kan göra mer skada än nytta.
Min rekommendation är tveklöst en helautomatisk Covatutto.
Och köp en större kläckare än du tror att du vill ha, minst en för 48 ägg. Du kommer säkert att ändå vilja köpa en till om något år. Det gjorde jag. Kläcka kycklingar är vanebildande.
-
Vi fick just tag på en begagnad R-com 50 Pro för 1500. Den känns mycket rejäl. Tack för tipsen, allihop!