Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: aston_sol skrivet 12 dec-14 kl 09:44
-
Tänkte bygga en vedeldad bakugn/pizzaugn. funderat mycket på vad jag ska använda som häll.
Har tillgång till en marmorplatta som eventuellt kan användas till detta. Tänker att den släta ytan skulle passa bra vid både tunnbrödsbak samt pizzabak. På ett känslomässigt plan känns det som att marmor skulle lämpa sig för att hetta upp utan att den tar skada av detta.
Finns det någon med erfarenhet där ute som kan upplysa mig?
-
Intressant fråga, jag sätter ett tassavtryck och hoppas du får svar!
-
http://tankarombrod.blogspot.se/2011/04/gar-det-att-bygga-en-vedeldad-ugn-av.html (http://tankarombrod.blogspot.se/2011/04/gar-det-att-bygga-en-vedeldad-ugn-av.html)
Kolla detta projekt och få lite inspiration...
-
Han kunde ju använt lite lera mellan blocken. Det borde inte blivit dyrt.
Hade han lärt sig slå ett valv hade han inte behövt badkaret heller. Valvets hållfasthet är ju inte säkerhetskritisk så det vore väl OK som nybörjarprojekt i valvslagning.
Det finns en skiss på en utomhusbakugn i en av Annelies Schönecks böcker. Jag tror det är Dagligt bröd eller också är det Säd i daglig kost.
-
Marmor är ett slags kalksten. Jag vet att kalksten används som råvara när man bränner kalk. Vid höga, men jag vet inte hur höga, temperaturer omvandlas kalksten till bränd kalk, vilken är råvara till släckt kalk som används i kalkbruk.
Sedan känns det som om en marmorskiva lätt spricker vid temperaturväxlingar.
Ring till ett stenhuggeri och fråga hur de ser på saken.
-
Provade du med marmor som botten i ugnen? Hur blev det? Jag går i samma tankar. Tacksam för svar.
Knutte
-
Man bör ju också komma ihåg att marmor är mycket känsligt för sur miljö. Den kan nog frätas sönder fort av mer eller mindre sura rökgaser (kolsyra, organiska syror mm) i en ugn.
Det är nog bättre med andra plana stenmaterial, t ex någon form av skiffer. Kolla i Yngve Ryds bok Eld, där står det en del om vilka sorters sten samerna traditionellt använder som gräddningshällar.
Om någon ändå vill experimentera med marmor så har jag två kasserade soffbord med marmorskiva som jag gärna ställer till vetenskapens förfogande.
-
Provade du med marmor som botten i ugnen? Hur blev det? Jag går i samma tankar. Tacksam för svar.
Knutte
Nej det blev inte marmorgolv utan eldfaststen. Dyrt men det håller ju. Blev nöjd med konstruktionen. Klöv en hydrofor o använde den som valv. Väldigt smidigt. Isolerade med sand vilket jag ångrar o skulle nu istället valt vermiculit eller lecakulor. Men sand är ju billigt. Murade med natursten o köpte en lucka på loppis. Hade ett skorstensrör liggande.
Ska ta bilder någon dag o lägga upp.
-
En bekant använde en kasserad gravsten som bottenplatta. Baksidan är ju lika plan som framsidan. Reäl svensk gråsten. Har funkat i 10 år.
-
En bekant använde en kasserad gravsten som bottenplatta. Baksidan är ju lika plan som framsidan. Reäl svensk gråsten. Har funkat i 10 år.
Granit är bra grejer!
Vedeldad gravstenspizza vore nåt för hippster-krogarna... :D
-
Granit är bra grejer!
Vedeldad gravstenspizza vore nåt för hippster-krogarna... :D
Varför inte torv eller stenkol? :P