Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Urdjur skrivet 07 dec-14 kl 19:32

Titel: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Urdjur skrivet 07 dec-14 kl 19:32
Hej!

En nybörjarfråga. Jag skissar f.n. på ett enkelt VVS system för ett minihus enligt följande princip:
http://www.diydata.com/plumbing/showers/gravity_shower.php (http://www.diydata.com/plumbing/showers/gravity_shower.php)

Huset är så litet att värmedistributionssystem knappast behövs (tänker dock ha lerputs invändigt för värmelagring/temputjämning över dygnet), men jag vill kunna elda kökspannan mot en vv-beredare för att få varmvatten vintertid. (Dvs beredaren är placerad något högre än bilden ovan och med kökspannan rakt under sig).

När man läser om grova rör och självcirkulation etc. menar man då en separat slinga med något lämpligt medium (som kanske inte kokar vid så låg temp som 100 gr) som går in i en ack.tank/vv-beredare och på så sätt leder in värmen från pannan in i tappvarmvattnet - eller menar man att själva varmvattnet som man tappar ut ur kran är nere och snurrar i pannan?

Undrar också om grovleken på rören i själva vattenmanteln på pannan. Om den slingan (föreställer mig att det är en slinga!) är 1 tum diameter, spelar det då någon roll om de vertikala rören mellan panna och tank är grövre?
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 dec-14 kl 21:19
Så där kan man väl koppla om man har en rostfri panna.

Annars så sätter du en vanlig panna i serie med en akumulatortank med antingen en varmvattentank i eller en kopparslinga för det varmvatten du vill ta ut som tappvarmvatten. För att få självcirkulation behöver du rätt grova rör och inte en massa krökar som bromsar.
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: torbjorn skrivet 07 dec-14 kl 21:39
I värmesystem för självcirkulation här i Sverige brukar rören vara i storleksordning 2" eller 2 1/4".  Elementen måste placeras högt i förhållande till pannan för att cirkulationen ska fungera, och de horisontella rören ut från stigarledningen ska vara så korta som möjligt. Varmvattenberedaren är alltid en värmeväxlare, så att man skiljer på "pannvatten" och tappvarmvatten. Jag har dock inte sett något självcirkulationssystem med varmvattenberedare i verkligheten, det verkar som om varmvattenberedaren som regel har tillkommit i ett senare skede samtidigt med att systemet har byggts om med shuntventil och cirkulationspump. Eller också har man installerat en panna med inbyggd varmvattenberedare.
Glöm inte att det behövs ett öppet expansionskärl som bör sitta några meter över det översta elementet i systemet.

Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 dec-14 kl 21:47
Här har jag en del kvar som inte är borttaget. När jag flyttade in var huskvarna vedspisen kopplad med självcirkulation till varmvattenberedaren som de lyckats lägga i en murad skål uppe under spiskåpan. Eftersom det var så litet effektuttag till varmvattnet ur spisen, och endast några meter rör, så hade de använt entum.
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Urdjur skrivet 08 dec-14 kl 15:26
Tack för era svar. Jag vill bara förtydliga att detta system INTE kommer ha några element. VV-beredaren blir i och för sig till ett slags element på sovloftet genom sitt värmeläckage som därmed tas tillvara, men syftet med att köksspisen alls är vattenmantlad är för att värma varmvatten.

I skissen jag länkade till finns det ett öppet expansionskärl som spruttar ut i kallvattentanken vid övertryck. OBS alltså att den skissen inte har nåt med en panna att göra, utan den röda trumman är en traditionell el-beredare.  Min tanke är alltså att helt enkelt höja upp denna lite och låta den värmeväxla mot en vattenmantlad kökspanna.

Tjock stigarledning är inga problem. Så länge beredaren har en slinga att värmeväxla genom och öppet ex-kärl borde det alltså bara vara att ansluta ett grovt rör mellan panna och tank och så är saken klar. Antar att röret som leder pannvattnet tillbaka till pannan inte behöver vara lika grovt, eller tänker jag fel?

En fråga till: Jag har sett kökspannor som har vattenanslutning dels för kallvatten in och varmvatten ut (d.v.s. pannvatten då förmodar jag, som värmeväxlar mot beredaren) - men också en ytterligare anslutning för "kylvatten". Vad är då det för något?
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 08 dec-14 kl 16:18
Returvattenledningen bör vara lika grov som den som går upp, annars bromsar du flödet.

Kylslingan i en modern panna är till för att du skall kunna förhindra kokning om pannan av någon anledning inte blir av med värmen. Tror bara den måste kopplas in om du har ett slutet system. Kopplas till tappkallvattnet.
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Urdjur skrivet 11 dec-14 kl 10:38
Tack för info, Själv är bäste dräng.

Jag har dock problem att hitta en liten vv-beredare (<100 liter) med värmeslinga för anslutning till vattenmantlad kamin/kökspanna. En stor acktank är inte att tänka på - jag vill ju bara kunna elda med ved för tappvarmvatten. Och jag har inte sett någon panna med inbyggd beredare som går att laga mat på - och det är ju främst det jag vill ha den till.

Då slog det mig att man kanske kan använda kylslingan som en slags "genomströmningsberedare"? Låt säga att man tar en kökspanna med kylslinga, och så kopplar man inloppet i vv-beredaren via kylslingan. Kökspannans eget vattenmagasin fyller man med sand för att undvika kokning och förbättra värmelagringen. Om man placerar beredaren ovanför pannan borde en passiv värmeväxling ske mellan pannans värmemagasin och beredaren. Men framförallt kan man på detta sätt tända en brasa innan man duschar och på så sätt få kontinuerligt varmvatten med ringa elförbrukning, trots att man bara har en enkel liten elberedare.

Vad tror ni om denna lösning? Om ni känner till någon beredare/minitank med värmeslinga, alternativt en behändig kökspanna med beredare inbyggt får ni gärna tipsa!
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 11 dec-14 kl 13:28
Fyller du manteln på en vattenmantlad panna med sand så blir troligt temperaturen på tok för hög i pannan. Och du eldar upp pannan...

Det är möjligt att du bara skulle ha en vanlig kamin och sedan ha rörslingor runt skorstenensrören för att värma vatten. Eftersom du inte tänker använda varmvatten för att värma ditt minihus så kommer förmodligen en vattenmantlad panna att ge på tok för lite spillvärme för att värma tillräckligt när det är kallt. Det innebär att du har kokande vatten men kall luft om du satsar på en vattenmantlad panna. En vattenmantlad panna har man för att man vill ha mycket varmvatten.

En annan variant hade kunnat vara en hög och smal varmvattentank i ett litet isolerat "skåp" från golv till tak. Det skulle då fungera som både ackumulator och batteri/element som värmer luften. Då skulle du kunna släppa in luft i skåpet vid golvet och ut vid taket för att värma hela minihuset, kanske reglerat helt automatiskt med ventiler som styrs av bimetallfjädrar/växthusöppnare. Och du kan ha en slinga genom tanken för att plocka ut varmvatten.

Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: teinarsson skrivet 11 dec-14 kl 13:44
Anders skrev visst ungefär samma sak som jag samtidigt men inte riktigt så jag postar mitt meddelande ändå...

Först undrar jag varför du funderar på en lösning såsom denna gravity fed shower som du länkar till. Enda anledningen jag kan se till detta är om man inte har vattentryck i den inkommande ledningen. Pumpar du in vatten för hand?

Sedan tror jag att upplägget med att värma varmvatten men inte radiatorvatten kommer att bli problematiskt. Då din varmvattenberedare endast kan ta emot en mycket liten mängd energi så kommer pannvattnet förmodligen att koka långt innan du har lagat färdigt maten på din köksspis. Idén med att sandfylla vattenmagasinet och att använda kylslingan för värmeväxling skulle jag inte heller testa. Dels tror jag att värmeväxlingen blir ineffektiv då sanden runt kylröret snabbt tappar värme och att sanden förmodligen inte transporterar omkringliggande värmen tillräckligt snabbt mot kylröret jämfört med vatten som kan strömma fritt. Men det större problemet tror jag är att en vattenmantlad kökspanna är konstruerad just för att vara vattenmantlad. Den som har byggt pannan har givetvis inte dimensionerat den för en situation där den blir mer än 100 grader varm vilket skulle bli resultatet av (eller i varje fall anledningen till) en sandfyllning.

Bättre du kanske att ta en icke vattenmantlad köksspis och försöka ordna värmeväxlingen mot rökröret och göra en konstruktion där man kan vinkla bort värmeväxlaren från rökröret då varmvattnet blivit tillräckligt varmt.
Titel: SV: Panna och varmvatten - slinga eller..?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 11 dec-14 kl 16:26
Eller så murar du upp en egen "kakelugn" där du lägger in en rostfri tank för tappvarmvatten. Och så kopplar du en vanlig liten vedspis till den så du kan laga mat.

Finns/fanns en kille på forumet som byggde en egen kakelugn av tegel med horisontella kanaler, men jag hittar inte hans tråd.