Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Inga-Karin E skrivet 05 dec-14 kl 16:31

Titel: Gammal äppelmust...
Skrivet av: Inga-Karin E skrivet 05 dec-14 kl 16:31
Jag har "hittat" flera flaskor äppelmust i källaren. Vi pressade den musten 2008, pastöriserade den. I den källaren är det kylskåpskallt mitt i vintern, men på somrarna är där 20 grader. Jag öppnade en flaska idag, den var ordentligt tillsluten. Smakade lite, den smakade bra, doftar bra. Jag brukar aldrig vara orolig för att äta sådant som man med sina sinnen upplever som ok, även om det är gammalt, men nu är jag osäker. Har något svagt minne av att ha läst om jordbakterier, botulism  eller något annat som man ska vara försiktig med när det gäller must... Vad tror ni?
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 05 dec-14 kl 17:11
Just äppelmust är det nog ingen större risk för botulism, dels är pH värdet lågt dessutom är det inte näringsrikt. Smakar det OK + inte ser en massa grums så är det nog inget problem.
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: christelle skrivet 05 dec-14 kl 17:12
Det beror nog på hur hög temperatur du pastöriserade i om det kan finnas botulinumtoxin i produkten. Det är inget man känner på smaken.
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: mmeo skrivet 05 dec-14 kl 19:27
Visst dör väl botuliniumbakterier vid 70(?) grader? Om du vill använda den kan du kanske låta den koka några minuter för att vara säker och sen smaksätta den med julkryddor och dricka som "glögg"?
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 05 dec-14 kl 19:32
Det beror nog på hur hög temperatur du pastöriserade i om det kan finnas botulinumtoxin i produkten. Det är inget man känner på smaken.

Hur tänker du nu? Menar du att man kan pastörisera så bakteriesporer dör? Då måste man ju autoklavera, och det har ju inget med patörisering att göra!
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: christelle skrivet 05 dec-14 kl 19:46
Hmm, du har rätt så är det inte.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Clostridium-botulinum/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Clostridium-botulinum/)

Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: torpjens skrivet 05 dec-14 kl 20:52
Bakterierna dör av kokning.
Sporerna överlever kokning.
Giftet förstörs av kokning.


Kokar du musten i tio minuter behöver du inte vara rädd för botulism.


Ref: http://emergency.cdc.gov/agent/Botulism/clinicians/control.asp (http://emergency.cdc.gov/agent/Botulism/clinicians/control.asp)


/Torpjens
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 06 dec-14 kl 04:19
Men Clostridium botulinum växer, som redan påpekats, inte i äppelmust. Äppelmust har ett pH-värde på < 4, och Clostridium botulinum växer inte under 4.5, detta då förutom att den också bara växer i proteinrika livsmedel!

https://www.foodsafety.wisc.edu/business_food/files/Approximate_pH.pdf (https://www.foodsafety.wisc.edu/business_food/files/Approximate_pH.pdf)

http://www.foodsafety.unl.edu/pathogens/botulinum.html (http://www.foodsafety.unl.edu/pathogens/botulinum.html)

Förövrigt är det mycket vanligt med matförgiftning via äppelmust, men då rör det sig i 99 fall av 100 om E. coli eller Salmonella från opastöriserad äppelmust eller äppelcider.
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: torpjens skrivet 06 dec-14 kl 10:54
Men Clostridium botulinum växer, som redan påpekats, inte i äppelmust. Äppelmust har ett pH-värde på < 4, och Clostridium botulinum växer inte under 4.5, detta då förutom att den också bara växer i proteinrika livsmedel!


 :-[ Missade det. Bra info! Den andra länken skriver om t.ex. vitlök i olja, jag har svårt att få ihop det med kravet på proteinrikhet. Var finns den infon, eller är det så att vitlök innehåller mycket protein?


/Torpjens
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 06 dec-14 kl 11:09

 :-[ Missade det. Bra info! Den andra länken skriver om t.ex. vitlök i olja, jag har svårt att få ihop det med kravet på proteinrikhet. Var finns den infon, eller är det så att vitlök innehåller mycket protein?


/Torpjens

Vitlök har ungefär samma proteinhalt som korv, det är mer än tillräckligt för Clostridium, och mycket mera än i all frukt
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: Edgar skrivet 06 dec-14 kl 17:27
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=371 (http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=371)

Näringsinnehållet hos vitlök
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 06 dec-14 kl 17:40
När det gäller näringsinnehåll, så föredrar jag THL:s databas

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=393&lang=sv (http://www.fineli.fi/food.php?foodid=393&lang=sv)
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: Inga-Karin E skrivet 06 dec-14 kl 20:06
Oj. Vad ni kan mycket här, och hittar länkar! Tack! Men nu får ja läsa lite mer noga för att känna mig säker.
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: Edgar skrivet 06 dec-14 kl 23:27
Spännande, Kurt!

Den svenska vitlöken innehåller mer energi än den finska, och den finska är proteinrikare.

Varför föredrar du de finska tabellerna?

Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: kurt skrivet 07 dec-14 kl 06:15
THL:s databas har fler maträtter, dessutom finns det en massa andra funktioner t ex finna livsmedel som innehåller mest och minst av ett ämne
Titel: SV: Gammal äppelmust...
Skrivet av: Olav skrivet 24 nov-15 kl 10:33
Ny bakat bröd, goda nyheter och gammalt mjöd skall man inte spara. Det gäller nog äpplejuice också:-))