Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Västragård skrivet 21 nov-14 kl 11:16
-
Vi står i valet och kvalet att köpa oss en vedspis till vår nyinköpta avstyckade gård. Både som en sekundär värmekälla vid behov och för att kunna laga mat på vid strömavbrott eller bara för att det är kul :).
Men vilken storlek på spis är lämplig? Fördelen med en större spis är så klart den större ugnen och mer yta uppepå, men risken blir kanske att den värmer upp köket lite väl bra vid matlagning exempelvis? Jag har bara begränsad erfarenhet av vedspisar och skulle uppskatta lite input från de som har bättre koll!
Bör vi satsa på en stor och stilig spis eller en mer normalstor söt sak?
-
Hur mång kvm är köket?.
Jag skulle utan tvekan satsa på en vacker järnspis.
-
Ska du köpa en nytillverkad vedspis eller en begagnad som är tillverkad runt 1920 eller tidigare?
Jag tycker det är viktigt också att sätta spisen på rätt höjd. Det är så fult när man tittar i inredningstidningar och så har folk satt vedspisen bredvid elspisen på samma höjd som el-spisen.
En vedspis ska sitta 70cm från golvet.
Annars syns det ju att den är ditsatt senare och inte orginal.
-
Vedspisar som är "inklädda" med emaljerad plåt, alltså t ex Husqvarna 3027 och andra spisar från 40-talet och framåt, ger inte lika mycket strålningsvärme som de äldre som har gjutjärnet framme.
Om det är en spis av golvmodell så tycker jag absolut att man ska göra sockeln till den så att man får den i samma höjd som elspis och övriga köksbänkar.
Riktigt gamla spisar, före mitten av 30-talet, bör betraktas som museiföremål och inte som användbara prylar.
En bra artikel om vedspisar finns i Teknisk Tidskrift från oktober 1937, den ligger numera ute på nätet. http://runeberg.org/tektid/1937a/0448.html (http://runeberg.org/tektid/1937a/0448.html) . Tydligen var den "gamla" standardhöjden 75 cm och redan på 30-talet var man inne på att gå upp till moderna höjdmått.
-
Jo en vacker järnspis blir det helt klart. Nytillverkad eller äldre modell vet jag inte än, det finns så många jättevakra äldre spisar men de nytillverkade har ju andra fördelar.
Köket är ganska stort med matplats nära spisen och dörrar mot vardagsrum och grovkök
-
Jötul hade några varianter där man kunde välja om rökgaserna skulle gå rakt ut eller om de ska gå runt ugnen. Vi har en ganska liten vedspis och lagar all mat på den. Brödbak går också bra. Värmer köket om man håller igång den. Som Torbjörn redan skrivit ger inte de inklädda spisarna lika mycket värme utåt men kan kombineras med vattenvärmare som till exempel går till ett element. De inklädda har också högre verkningsgrad då de är i slutet på vedspisåldern. Vi är nu i efter vedspis. ;)
Ett annat sätt att hålla temperaturen i köket nere är att använda blyfria (!) kastruller som kan sänkas ner i spisringarna. Då kommer elden mot kokkärlet och matlagningen går fort. Vi misstänker också att spisen blir mer effektiv om den har tegel runt sig, alltså att bara framsidan och överdelen syns.
-
Om det är en spis av golvmodell så tycker jag absolut att man ska göra sockeln till den så att man får den i samma höjd som elspis och övriga köksbänkar.
Riktigt gamla spisar, före mitten av 30-talet, bör betraktas som museiföremål och inte som användbara prylar.
Varför tycker du det? Varför ens ha en el-spiis, nu har ju folk häll istället.
Sen så tycker faktiskt vissa personer om att bo i ett museum med gamla vedspisar och kakelugnar medans vissa äldre gubbar tycker kakelugnar ska rivas ut och jag antar att du är en av dem.
Sen är det ju skillnad på vedspis och vedspis,, även nyare modellare kan vara så moderna i sin design att man inte ens ser att det är en vedspis och de är i samma storlek och höjd som en modern elspis, medans andra är byggt efter gammal modell, som smålandsspisen. Den är dock dyrare än en renoverad begagnad järnspis.
Vill även påpeka att en vedspis i första hand är en spis att laga mat på och ingen värmekälla. Jag hade en hyresgäst som eldade i vedspisen uppe, samtidigt som hon lagade mat på elspisen. Jag eldade dessutom i den andra vedspisen samtidigt. Det går även utmärkt att baka i vedspisar, åtminstone i min.
-
Tittat på "Smålandsspisen"?.
Den nytillverkas efter förlaga fr 1896 och finns i 2 strl/effektval.
http://vedspis.se/Produktblad/Koketshjaltar.pdf (http://vedspis.se/Produktblad/Koketshjaltar.pdf)
Jo en vacker järnspis blir det helt klart. Nytillverkad eller äldre modell vet jag inte än, det finns så många jättevakra äldre spisar men de nytillverkade har ju andra fördelar.
Köket är ganska stort med matplats nära spisen och dörrar mot vardagsrum och grovkök
-
En sak att tänka på är storleken på ved som går att lägga in.
En del eldningsluckor är väldigt små, och asklådorna kan också vara (fånigt) små.
Tänker du använda spisen regelbundet för uppvärmning så vill du inte tömma aska två gånger per dag och klyva veden till små stickor.
Nämnda spisar kan ändå vara vackra och passa till att bruka lite ibland. Tänk vad som är just dina behov.
-
Det största problemet med gamla gjutjärnsspisar är den ynkliga eldstaden. Den är avsedd att eldas med väldigt finhuggen ved för att kunna styra värmen noggrant. Vill man ha den för uppvärmning i första hand och matlagning i andra hand är en modernare bättre, eller en "sparspis" eller smalspis. Jag har en sån för att värma baracken och den fungerar utmärkt som kamin OCH matlagning, men har en betydligt större eldstad en mina gjutjärnsspisar.
Jag behöver väl inte säga att det är mycket mer jobb att hugga "kaffeved" ?
/M
-
Varför tycker du det? Varför ens ha en el-spiis, nu har ju folk häll istället.
Sen så tycker faktiskt vissa personer om att bo i ett museum med gamla vedspisar och kakelugnar medans vissa äldre gubbar tycker kakelugnar ska rivas ut och jag antar att du är en av dem.
Sen är det ju skillnad på vedspis och vedspis,, även nyare modellare kan vara så moderna i sin design att man inte ens ser att det är en vedspis och de är i samma storlek och höjd som en modern elspis, medans andra är byggt efter gammal modell, som smålandsspisen. Den är dock dyrare än en renoverad begagnad järnspis.
Vill även påpeka att en vedspis i första hand är en spis att laga mat på och ingen värmekälla. Jag hade en hyresgäst som eldade i vedspisen uppe, samtidigt som hon lagade mat på elspisen. Jag eldade dessutom i den andra vedspisen samtidigt. Det går även utmärkt att baka i vedspisar, åtminstone i min.
Även hällspisar går på el. :) Om man gör om köket och höjer köksbänkar till dagens köksinredningars höjd förstår jag inte riktigt vitsen med att ha kvar en vedspis på 70 cms höjd. Om man har resten av köksinredningen (som det var på den tiden) på 70 cms höjd ska man självklart ha kvar även vedspisen på den höjden men, annars ser det mest konstigt ut i mina ögon.
-
Jag är hyfsat lång och att ha en spis jag tänker laga mat med på 70 cm höjd är ryggproblem in the making.
Det må vara mer tidsenligt att ha dem låga, men så var folk också kortare då generellt.
Att nygjutna spisar har en mer lättarbetad eldstad är ju ett väldigt bra argument. Men många av de äldre är fantastiskt vackra.
Beslutsångesten är total :)
-
Vi har en Husqvarna smalspis/sparspis bredvid elspisen. Den är ca 25 cm bred. Värmer fint vårt ganska lilla kök, ca 3x5 m. Men det går åt ganska mycket ved.
-
Riktigt gamla spisar, före mitten av 30-talet, bör betraktas som museiföremål och inte som användbara prylar.
Det här stämmer rätt så bra med min erfarenhet. Dock finns en skevhet i mitt jämförelsematerial: de gamla spisarna har suttit gamla murstockar med en enda stor kanal. Det ger dåligt drag. Inte minst gör det att det lätt ryker in. och då särskilt om man har en gammal spis, vilket jag inte mår bra av i längden. Därtill är strålningsvärmen ofta störande. Och då blir det ofta att jag använder elvärme och elspis i stället.
Skorstenen betyder mer än spisen för hur effektivt och bra man kan elda, tror jag man kan säga. Men det är också skillnad på spisar. Jag kan t.ex. jämföra mer eller mindre gistna gamla spisar i en gammaldags murstock. De tätare ryker in mindre.
-
Även hällspisar går på el. :) Om man gör om köket och höjer köksbänkar till dagens köksinredningars höjd förstår jag inte riktigt vitsen med att ha kvar en vedspis på 70 cms höjd. Om man har resten av köksinredningen (som det var på den tiden) på 70 cms höjd ska man självklart ha kvar även vedspisen på den höjden men, annars ser det mest konstigt ut i mina ögon.
Jag tycker det är fult med nya spisar, och särskilt fult är det när man har en spis bredvid en vedspis på samma höjd. (http://www.lantliv.com/lantliga-hem/1800-talshus-med-kakelugnar/ (http://www.lantliv.com/lantliga-hem/1800-talshus-med-kakelugnar/)). Ännu fulare är det när man har en el-spis bredvid en vedspis på 70cm höjd. (som i gård och torp nr 8, 2014). Därför kan man ha häll istället så slipper man se kokplattorna som går på el.
Sen är det inte alls nåt problem att ha en vedspis på 70cm, medans resten av inredningen mittemot är på högre höjd vilket många har. Ofta är ju vedspisen i sitt hörn i köket under spiskupan medan resten av inredningen är på andra sidan köket. (http://www.lantliv.com/lantliga-hem/lantstallet-pa-on/ (http://www.lantliv.com/lantliga-hem/lantstallet-pa-on/))
Men vi har alla olika smak.
-
Det här stämmer rätt så bra med min erfarenhet. Dock finns en skevhet i mitt jämförelsematerial: de gamla spisarna har suttit gamla murstockar med en enda stor kanal. Det ger dåligt drag. Inte minst gör det att det lätt ryker in. och då särskilt om man har en gammal spis, vilket jag inte mår bra av i längden. Därtill är strålningsvärmen ofta störande. Och då blir det ofta att jag använder elvärme och elspis i stället.
Skorstenen betyder mer än spisen för hur effektivt och bra man kan elda, tror jag man kan säga. Men det är också skillnad på spisar. Jag kan t.ex. jämföra mer eller mindre gistna gamla spisar i en gammaldags murstock. De tätare ryker in mindre.
En annan viktig skillnad mellan äldre och nyare vedspisar är att de äldre brukar sakna sekundärlufttillförsel. Modernare vedspisar brukar alltid ha någon väg för förvärmd luft att komma in i eldstadens överkant, t ex genom att passera utanför "brännplåtarna" . Det gör att man får fullständig förbränning utan att behöva släppa in onödigt mycket drag genom rosten.
-
De gamla vedspisarna är vackra och vi har en...men har man försökt hålla värmen i ett kök efter en storm tänker man inte ens tanken att köpa en sådan för värmens skull. Titta på Vikings kökspisar eller smalspisar effektiva och nästan lika vackra.
-
Ska man läsa allt negativt om eldstäder före 30 talet så kan man ju anta att folk satt och frös hela vintrar, men så är ju INTE! fallet.
Tror snarare att det beror på dagens bristande kunskap i "handhavande" och att "elda rätt"
-
Använder vedspis dagligen till matlagning minst 8 månader om året.
Har bekanta som har spisar i alla olika åldrar och utföranden.
Ska spisen vara något så när praktisk och inte bara en prydnad (gamla gjutjärns-spisar är ju rätt snygga) så är det 70talet och framåt som gäller.
Husqvarna 3027 är väll rätt ok, förutsatt att man får tag på en i bra skick men vedinkastet är smärtsamt litet.
En bekant med sådan köper ved och är tvungen att hugga den en gång till för att det ska funka med spisen.
Det är också jobbigt när det brinner ut och man måste tända om för att det ryms så lite ved.
Tyskarna (och österrikarna) är duktiga på att bygga spisar, begagnade brukar de vara rätt överkomliga i pris också.
-
En fördel med 3027 (och den lite större liknande spisen 3026) är att den klarar 40-45 cm lång ved. Så vedträn som är för långa för kaminen går in utan vidare där.
-
En bekant med sådan köper ved och är tvungen att hugga den en gång till för att det ska funka med spisen.
Tror fan att jag ska "nischa" in mig på att sälja järnspisved som sortiment!.
Finkluven prima och torr björkved med 20 % barrainblandning och maxlängd.
-
En fördel med 3027 (och den lite större liknande spisen 3026) är att den klarar 40-45 cm lång ved. Så vedträn som är för långa för kaminen går in utan vidare där.
Den är från 40- eller 50-talet tror jag. För mig är det den traditionella vedspisen, för den fanns i morföräldrahemmet och kändes mysig och bra.
Annars lär motsvarande 30-talsmodell (gräddvit) vara hållbarare (tjockare gods). Är det Husqvarna 1926-1927? Jag har en sån. Det brinner bra i den. Funkar bra för både matlagning och uppvärmning tycker jag.
-
Har en Norrahammar 25, installerad 1911. Den värmer själv ca 30 kvadrat i det icke tilläggsisolerade huset, om man stänger till övriga rum.
Moderniserad med planslipade plattor någon gång, så den funkar bra till matlagning med moderna kokkärl.
Varma plattan blir varm typ direkt, men det tar en stund innan de andra och ugnen värmt till sig ordentligt.
Innan har jag bott med Husqvarna 3027 som inte alls värmde mycket, men den var snabbare på de andra plattorna och lättare att reglera exaktare värme med.
Tog längre tid att lära sig den gamla Norrahammarn.
-
I ett hus där jag bodde innan hade jag Husqvarna 3026 som enda värmekälla i köket, och lagade nästan all mat på den också. Funkade mycket bra, även om en kompis från en storstad skrattade åt mig när jag svepte med handen ovanför hällen för att känna om det behövde läggas i mer ved (hen pratade om Yoda och grejer 8) ). Enda en måste tänka på är att om en bakar eller gratinerar något i ugnen, bör en vända på det efter halva gräddningstiden, eftersom ugnen är varmare på eldstadssidan.
En släkting har den äldre gjutjärnsvarianten Husqvarna 927 i köket, och den är betydligt svårare att få upp i värme, både häll och ugn. Värmer inte köket alls lika bra som 3026:an heller. Men visst, den är vacker! (3026 och 3027 är vackra, de också, det är en härlig modärnitet (från den tiden när ordet stavades med "ä") över sådan vedeldning. En kunde köpa deras elspisar också, men det gick minsann lika bra att köpa vedvarianten och koka sitt kaffe på klena björkepinnar, det var inte sämre!)
-
Men visst, den är vacker! (3026 och 3027 är vackra, de också, det är en härlig modärnitet (från den tiden när ordet stavades med "ä") över sådan vedeldning.
Stavningen noterad.
Morsan har den större av de där och den ger rätt bra mycket bättre uppvärmning, än den lilla jag hade. Den rejält stora plattan gör nog sitt.
Man kan lägga en järnbit, så ugnsluckan står på glänt, på de där. Bättre värmen sticker ut där, än genom övriga ugnsväggar.
-
Tror fan att jag ska "nischa" in mig på att sälja järnspisved som sortiment!.
Finkluven prima och torr björkved med 20 % barrainblandning och maxlängd.
25-30-centimeters spis/kakelugnsved. Det finns en marknad för det, men hur stor vet jag inte. Jag kapar och klyver sådan ved till två kunder.