Alternativ.nu

Odling => Fröodling => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 18 nov-14 kl 08:42

Titel: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 18 nov-14 kl 08:42
Om jag har fler sorters tomater i växthuset kommer fröna i var och en att vara "renavlat" på den sorten eller finns det risk för "blandraser"? Som ni märker har jag mer koll på terminologin för djuruppfödning än "växtuppfödning" men jag hoppas i förstår vad jag menar :-[.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Gille skrivet 18 nov-14 kl 09:30
Risk finns ändå för att tomaterna inte blir sortsäkra då många sorter i sig är korsningar.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 18 nov-14 kl 10:22
Kan så vara, men anledningen till att jag frågar är att jag fått möjlighet att köpa några frön av en lagringsbar tomat och jag skulle förstås gärna vilja att fortsätta odla den om utfallet är bra.

Vad jag undrade över är hur tomater normalt pollineras. Är det till största delen självpollinerande eller pollineras de av insekter som tar pollen från andra tomatindivider. OM de till största delen är självpollinerande borde man kunna räkna med att de lagringsbara i huvudsak ger frön till nya lagringsbara tomater. Säker kan man ju inte vara.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: christelle skrivet 18 nov-14 kl 11:08
Har inte helt koll på pollineringen, men det brukar räcka med att duscha plantorna så insekter är nog ingen nödvändighet men för att verkligen vara på den säkra sidan så är det bäst att odla den sorten du vill fortsätta med ensam i växthuset annars är nog risken väldigt stor att den korsar sig och sen har man ingen aning om vilka blandningar det blir.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: kurt skrivet 18 nov-14 kl 11:58
Risken för korpollinering av moderna tomatsorter är mycket liten, man kan också förhindra korspollinering med hjälp av en påse över

http://www.kokopelli-seed-foundation.com/tomatoes.html (http://www.kokopelli-seed-foundation.com/tomatoes.html)
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Anders S skrivet 18 nov-14 kl 21:43
Läs vad Johnny Andreasson skriver under om tomatfröodling i vår bok Fröodling. Se särskilt under rubriken Botanik och korsningsrisk.
http://froodling.se/pdf/tomat.pdf (http://froodling.se/pdf/tomat.pdf)

Jag citerar den i sammanhanget mest centrala delen:
Citera
De ursprungliga tomaterna var till största delen korsbefruktande och det är först sedan de kom till Europa och spreds norrut, där lämpliga insekter saknas, som självbefrukningen blir dominerande. På de vanliga, flikbladiga tomatsorterna har pistillen tillbakabildats och omges av en tät kon av ståndare som befruktar märket på pistillen innan blomman öppnat sig. Korsningsrisken är mycket liten. Uppskattad till mellan  0,5-2 %.
Varianter med s.k. potatisblast, tillsammans med dubbelblommiga bifftomater och vinbärstomaten L. pimpinellifolium, har däremot en längre pistill med ett märke som kan sticka ut genom samlingen av ståndare och ökar därmed dramatiskt risken för korsbefruktningar. Siffror kring 5-10 % korsningsrisk anges och för vinbärstomaten betydligt högre än så.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Anders S skrivet 18 nov-14 kl 21:46
Risk finns ändå för att tomaterna inte blir sortsäkra då många sorter i sig är korsningar.
Hur menar du nu? Är det F1-sorter du tänker på? Då stämmer det. F1-sorter är inga riktiga sorter. De är förstagenerationskorsningen av två riktiga sorter (som brukar vara inavlade).
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: christelle skrivet 19 nov-14 kl 08:24
Hybrider är inget för fröodlare. Tex gul squash F1 går inte ens att få grobara fröer ifrån.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Anders S skrivet 19 nov-14 kl 12:32
Ibland säger man att sorter är hybrider eller korsningar bara för att växtförädlaren har korsat sorter för att få fram en ny sort. Men i så fall är nästan alla sorter hybrider eftersom detta är ett mycket vanligt förfaringssättet vid växtförädling. Sen stabiliserar växtförädlaren sorten genom att fröföröka och selektera den ett antal generationer. Då blir den en riktig sort. Men F1-sorter är inte riktiga sorter.

För övrigt finns ingen uppgift om att Kanin-Evas lagringståliga tomater är en F1-sort. Eller är det nån som vet att såna tomater brukar vara F1? (Eller är det kanske nåt genmanipulerat?)

För övrigt tycker jag man får rätt bra lagringsförmåga genom att ta in gröna tomater på hösten och låta dem eftermogna i soliga fönster.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Byracka skrivet 19 nov-14 kl 13:05
Jag har för mig att det är en privatperson som skapat vintertomaten om det är den som avses.
Sorten är vad jag kan minnas fröstabil, om den är självbefruktande kommer jag inte ihåg så jag rekommenderar huva på blomklasarna för säkerhets skull.
Titel: SV: Tomatfrö - risk för"blandraser"
Skrivet av: Britttis skrivet 22 nov-14 kl 20:56
Om det är PRINCIPE BORGHESE som avses är den ingen F1 och det brukar gå bra att ta frö på den... Sår alltid några extra plantor ifall någon skulle visa sig vara avvikande.