Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 11 nov-14 kl 13:03
-
Nu är årets sista färska tomat uppäten. Jag tog in en ganska stor mängd gröna tomater i slutet av september (med väderfacit i hand kunde de gott stått ute längre) som succesivt mognat och blivit uppätna eller infrysta. Men nu är det alltså slut.
Då drar jag mig till minnes en sida där man beskrev lagringsbara tomater. Speciella sorter som kunde lagras (kanske som hela plantor?) länge utan att bli skrumpna eller förstörda. Med länge menar jag verkligen länge, till en bra bit in på våren.
Som vanligt glömmer jag att bokmärka intressanta sidor och nu hittar jag inte tillbaka. Någon som vet något om dessa "lagringstomater", vad sorterna heter, var man kan få tag på frön eller någon intressant infosida? Allra helst vill jag förstås ha kontakt med någon som har frön att sälja inför nästa säsongs odling.
-
Nu svarar jag på mitt eget inlägg för jag har hittat lite mer info. De kallas "tomàquets de penjar". Så nu återstår bara om det finns någon som har fröer att sälja. Men det kanske i första hand är en annons.
Här vill jag fortfarande höra om någon har erfarenheter av att odla och om de är odlingsvärda och om det verkligen går att lagra
-
Det finns ju genetiskt modifierade tomater som just är mera hållbara, så att affären får mindre svinn
-
Piennolotomater går att lagra, man klipper av hela klasen och hänger upp den någonstans. De jag har smakat har varit jättegoda, ganska små (typ körsbärstomater) med lite tjockare skal än genomsnittstomaten. Finns ibland i matvarubutiker, men brukar då vara riktigt dyra. Ska också finnas som frö att köpa.
-
Ska väl lägga till att piennolo egentligen inte är namnet på tomatsorten, utan jag tror det är sättet de förvaras på i regionen i Italien där de odlas. Det är nog till och med namnskyddat.
Sorter som jag har uppfattat är lämpliga är Principe Borghese och Pendolino/Remo, men en sökning på piennolo på nätet ger säkert bättre svar på det. Det finns ibland också snälla personer som delar med sig av några frön, men själv har jag tyvärr inga just nu.
-
Det finns en sort som heter ’Peter den hållbare’. Har inte odlat den själv men skall prova till våren. http://www.ekoplantan.se/skord-av-hallbara-tomater/ (http://www.ekoplantan.se/skord-av-hallbara-tomater/)
-
Skulle det funka att odla tomater i växthus under vintern med vattenburen värme och växtbelysning?
-
Impecta har Principe Borghese i sitt sortiment...
-
Hur kan man lagra tomater? Jag menar, hur kan man låta bli att äta upp dem???
-
Hur kan man lagra tomater? Jag menar, hur kan man låta bli att äta upp dem???
Det är ett annat problem men jag tror väl att man får försöka att odla tillräckligt många ;)
-
Skulle det funka att odla tomater i växthus under vintern med vattenburen värme och växtbelysning?
På Island odlas visst i princip alla tomater så. Men Island har varma källor för varmvatten och jättebillig el. Det går åt massa el till ljuset - belysning på även i juli när vi var där. Vi var på turiststopp på en jätteanläggning utanför Reykjavik. High tech med konstgjord substrat och införda humlekolonier för befruktning Men ärligt talat - mina balkongtomater med direktsol smakar mycket bättre. Även mina egna i växthus smakar bättre.
Och ja - vi åt också upp våra sista innemognade för ett par dar sedan. Vi (två pers) åt 16 kg på en månad - med hjälp av några tomatsoppor var det ingen konst alls.