Alternativ.nu
Djur => Getter => Getsjukdomar, skador & juverproblem => Ämnet startat av: tossefarmor skrivet 26 okt-14 kl 21:21
-
Har en get på tre år, som aldrig varit betäckt, och naturligtvis aldrig killat. Hon har nu bildat "jungfrumjölk". Har försökt att sinlägga henne, men det går inte. Har mjölkat tomt, för att sedan försöka vänta, som det gett tips om tidigare i andra trådar. Hon får endast hö och vatten, mineraler och saltsten. Vi mjölkar ungefär 5 liter var tredje dag. I går var hon väldigt hängig. Hon ville inte äta, eller prata med oss. Mjölkade ur henne, kunde inte se något speciellt med mjölken annat än att den var tunnare än vanligt, men inga klumpar eller missfärgning. Hon var jämnt varm på juvrerna. Hon har alltid haft mera mjölk i ena juvret. Hon piggnade till efter mjölkningen. I dag pastöriserade vi mjölken, och den gick inte att dricka, den var otroligt salt. Tankarna gick till mastit, men tycker inte att det finns kännetecken på varken klumpar eller missfärgning. Vad tror ni, kan hon ändå ha mastit? Idag är hon sig själv igen, och busar mm.
-
Det är ovanligt att de får jungfrumjölk på hösten, men det kanske har hållit på sen det saftiga (och mjölkdrivande) sommarbetet?
Att mjölka ur 5 liter var tredje dag ger en mjölkproduktion på typ 1,7 liter per dag, och jag tycker att det är lite lång intervall att bara mjölka var tredje dag då, det kan bli obehagligt för henne att gå med så mycket mjölk i juvret. Då blir det också lättare mastit, som i detta fallet. Tror att din get drabbats av subklinisk mastit, alltså en juverinflammation som inte ger kliniska symptom. För att bli helt säker kan du köpa CMT (Californian Mastitis Test) i din bonnabutik och göra testet på hennes mjölk.
Om testet visar positivt, alltså mjölken och reagensen geléar ihop sig, finns det två möjliga saker att göra. Det första är att börja mjölka ofta, för att få ur mjölken (som bakterierna lever av) ur juvret, och därmed häva inflammationen - gör CMT då och då för att se om du lyckas. Det andra, om urmjölkningen inte hjälper geten, är att ringa veterinär. Vettar som jobbar med lantbruksdjur kan det här med mastiter i sömnen, så där får du bra assistans.
-
mastit?
(är på väg att köpa CMT)
-
Vad tror ni, kan hon ändå ha mastit? Idag är hon sig själv igen, och busar mm.
Ja, om mjölken smakar salt så är det troligen någon bakterieaktivitet. Försök hålla juvret tomt några dagar, och smaka igen! Om den fortfarande smakar blä då, så kontakta veterinär!
Bilden: Så där kan en spene se ut av många olika anledningar. Hur smakar mjölken, hur ser den ut? Är juvret ömt? Diar killingen? ("Om killingen inte suger så är det oftast något fel på ettdera mjölken eller killingen!")
Köp CMT och testa! Kom ihåg att getter normalt har högre celltal än kor, eftersom deras juver är mindre.
Red: Stavfel
-
Hej alla!
Nyfödd tvilling diar..
-
get med CMT resultat b och temp 39,5... resp 39,6
ska de behandlas vad tror ni?
ena sidan i juvret verkar full&sjuk..
de är egentligen utan killing sedan länge (könsmogna pojkar som togs bort till kill-hagen..)
-
Ojojoj, den där bilden i första inlägget såg smärtsam ut! Du bör (om inte killingen fixar det själv) tömma juvret för att lätta på spänningen och det onda.
Är det geten på bilden som har runt 39,5 grader i temp? Tempa en eller ett par av de andra getterna för att se vad de ligger på, eftersom det är varmt ute nu (åtminstone här) och deras kroppstemperatur kan påverkas av det.
Är det en senkommen killing den lilla, och de andra getterna är sinade eller mjölkar du dem?
-
Jag skulle i varje fall absolut försöka tömma det juvret så ofta som möjligt. Sådana knölar kan ha olika orsaker, men en möjlig orsak är bakterieväxt inne i juvret.
Men killingen verkar ju låta sig väl smaka. Utnyttja det så gott du kan!
-
Men hu då, det där var ett riktigt fult juver! Förutom de kloka svar du redan har fått så skulle jag ta den geten ur avel.