Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Skarstam skrivet 17 okt-14 kl 19:48
-
Vad är era bästa tips för att ta hand om grönkål och mangold? Gärna lite roliga recept också :)
-
Jag förväller och fryser in. Gott till paj, stuvning och soppa. Gärna båda sorterna blandat. Går att använda istället för spenat eller nässlor.
-
man kan frysa grönkål.
Recept till grönkål:
smälta ett liten smör i en grytta, lägg till lök, liten bit paprika och salt och peper. Steka några minuter. Tillsätt grönköl och en liten vatten och sjuda med lock till grönkålen är mjukt. Tillsätt sojasås och sambal, steka liten till och färdigt. Smakar bra med potatis
-
Har precis börjat falla för grönkål. Det jag gör mest för tillfället är olika sorters sallader. Jag river dom i önskad storlek och lägger det i durkslag sen slår jag kokande vatten över för att sen spola med kallt. Krama ur vattnet och "fluffa" sen upp den igen. Antingen kan man nu äta den naturell (gjorde det alldeles nyss på hamburgare) eller blanda med tex äpple, apelsin, rödlök, russin citron och olivolja.
En på jobbet berättade att lagat lax på grönkålsbädd.
I varm mat är den att betrakta som en mer koktålig variant av spenat.
Även mangold funkar som spenat i tex pastarätter.
Några gånger har jag gjort ungnsgrytor med mangold, vita bönor, tomat, lök, honung, olivolja och citron.
Mangold funkar även fint i wok och grönkål borde göra det också.
-
Bägge går att syra oxå.
-
Det godaste man kan göra på grönkål är paj :P http://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/ (http://www.ica.se/recept/gronkalspaj-med-valnotter-493529/)
Gjorde denna i julas, men hade ett annat recept på pajdegen. Gjorde flera portionspajer och frös in. Blev om möjligt ännu godare. Såg att dom sålde grönkål nu på Lidls så köpte ett paket och skall göra fler pajer att frysa in.
-
Jag har precis blivit grönkålsfrälst.
Hackad och smörstekt, salt och peppar....häll i grädde tills du skäms, låt småputtra lite och avnjut!
-
Ja grönkål är nog den godaste grönsak som finns. Och en av de allra nyttigaste. Man kan torka den också, blir allra bäst med palmkål. Först förväller man den. Jag brukar smula ner lite torkad grönkål i alla soppor jag gör.