Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: davvakg skrivet 28 sep-14 kl 14:11
-
Hej.
Har pressat 20 liter äpplemust och har för avsikt att jäsa detta utan tillsatser till cider.
Har förstått att det tar lång tid att spontanjäsa äpplen men tid har jag gott om.
Första frågan:
Just nu ligger äppelmusten och guppar i ett kärl med lock och jäsrör. Kommer jäsprocessen igång på detta sätt eller måste jag lämna locket öppet i något dygn?
-
Det funkar bra att bara lämna det, har gjort det för mig o varje fall. I år provar jag med både köpt jäststam och vildjäsning, ska bli kul att prova sen om det blir skillnad
-
Perfekt. Tack för svar.
Jag lämnar locket på med andra ord.
Hur lång tid kommer det att ta innan jäsningen drar igång?
Finns det någon risk att musten blir dålig?
-
Att köpa ciderjäst kostar 19 kronor på http://shop.humle.se/jast/ciderjast/ (http://shop.humle.se/jast/ciderjast/)
Klart värt att investera i det när du har så mycket fin must. Då får du en jästkultur som är avsedd för cider och riskerar inte att få vildjäsning som smakar dåligt.
Ett tips bara...