Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Cornelis skrivet 14 sep-14 kl 07:22
-
Hej, är det någon som har erfarenhet av att pressa rabarber. Görs det i råsaftcentrifug eller i press?
-
har pressat rabarber i vår fruktpress och blev förvånad vad mycket vätska den innehöll ;D
-
Jag testade att köra rabarber i råsaftcentifugen min, det gick inte. Fibrerna blev blev ej rivna i småbitar så de fastnade i "riv-tallriken" varpå det blev obalans i den och allt började skaka nå fruktansvärt. Det lilla saften jag hann så ut var dock väldigt god/sur/rabarberaktig!
Har läst att fruktpress är vad man ska satsa på!
-
De billiga råsaftcentrifugerna med fast rivskiva är ganska värdelösa tycker jag, har aldrig provat rabarber på dem, men rönnbär och sådant blev inte alls bra, surt som räven sade (eller mer korrekt väldigt beskt och verkade inte få ur fruktpektinet vidare bra heller), när man lagt ned flera timmar på att riva dem, men det var värt att göra experimentet...
-
Läste att det ska vara bra att frysa rabarbern för att kunna pressa den, läs här: http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/de-lagger-garna-rabarber-pa-dina-rabarber-8092027.aspx (http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/de-lagger-garna-rabarber-pa-dina-rabarber-8092027.aspx) Kanske kan funka även för råsaftcentrifug eller hushållsassistentens passervagga?
-
Javisst! Frysa rabarber hjälper. Växtfibrena bli mjuka och släpper saften lättare. Tvätta, skär i bita och frys långsamt (ingen snabbfrysfunktion). I frysen får påsarna ligga ett par dagar. Tina upp sakta. Pressa går bra.
-
Går utmärkt att kallpressa rabarber som varit frysta, ger 85-90% i utbyte och går väldigt fort jämfört med att pressa bär. Sen har du en juice som är användbar till mycket.
-
kört rabarber i våran kross och press, är också förvånad vad mycket den gav! rörde i socker som fick lösas upp, värmde inte upp den, hade den som saft och en av de godaste safter jag gjort.