Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: alpkråkas dotter skrivet 11 sep-14 kl 17:20
-
Vi har egna kor och därmed egen mjölk, men vi lägger massor med pengar på att köpa fil och yoghurt varje månad. Jag har därför bestämt att försöka göra egen. Men jag funderar på vad man ska ha det i... Finns det några smarta kannor som går bra att göra och förvara yoghurt och filmjölk i och som ändå får plats i kylskåpet? Eller gör man helst i en bunke och sen häller över till kanna?
-
Termos för mat, själv gör jag yoghurt i en plasthink med lock. Bara att isolera kärlet så att temperaturen hålls bra i 12 timmar.
-
Smart! Jag har en mattermos, men den är rätt liten. Funkar det med en vanlig dryckestermos?
-
Fungerar, men det kan bli knepigt att få ut yoghurten.
-
Det går nog att få ut även ur en vanlig termos, om man skakar eller rör om. Viktigt är att ha "rätt" temperatur, beroende på vad man gör, och ha bra hygien, skölja alla kärl med kokande vatten etc
-
Jag brukar använda en 1-liters termos och det har aldrig varit problem att få ut yoghurten. Jag gör iof yoghurten på getmjölk - vet inte om konsistensen blir annorlunda då. Lycka till!
-
Själv använder jag numera en sådan här maskin:
(http://s7.postimg.org/zfag3pv23/Yoghurtmaskin.jpg)
Säljaren pratade om att det var någon slags äggmaskin, men yoghurten blir jättebra.
-
jag värmer mjölken till 42-44 grader. Tillsätter yogurt, sedan häller jag över i glassbytta ( typ Big Pack). Sedan ställer jag i dem i en vanlig hård kylväska i ca 6-10 timmar. det får plats 3 glassbyttor i samma väska om man vill göra mycket.
-
Jag har en yoghurtmaskin med löstagbar enlitershink med lock. När yoghurten är klar är det bara att lyfta in hinken i kylen och använda den. Har även en extrahink, så jag kan ha en omgång i kylen medan nästa står i maskinen.
Jag tycker att det är en fördel att inte behöva flytta yoghurten från kärlet innan den fått kallna helt i kylen. Då får man det bästa proteinnätverket och goda förutsättningar för en krämig yoghurt.
Maskinen jag använder:
http://ostlabbet.se/product/yoghurtmaskin (http://ostlabbet.se/product/yoghurtmaskin)
Det som är lite spännande sedan är ju att labba med olika kulturer. Just nu testar jag en kultur med acidophilus som verkar lovande!
Hälsningar
Jon
Aktiebolaget Ostlabbet
-
Behövs youghurtkultur när man har egen mjölk?
-
Ja, du kan inte vara säker på vilka bakterier som kommer ta över om du bara låter din mjölk syra. Dessutom blir det ett bättre yoghurt om man hettar upp den till över 90 grader i tio minuter, så då har du inga bakterier kvar. Blanda i lite köpeyoghurt eller lite yoghurtkultur i pulverform.
Jon
-
https://yogurtnest.com/en/ (https://yogurtnest.com/en/)
Känner ni yogurtnesten, bördig från Portugal? Troligen enkelt att göra själv som sömmerska. Inte jag :-[
Vet du om det finns en svensk variant på den?
-
Vi har egna kor och därmed egen mjölk, men vi lägger massor med pengar på att köpa fil och yoghurt varje månad. Jag har därför bestämt att försöka göra egen. Men jag funderar på vad man ska ha det i... Finns det några smarta kannor som går bra att göra och förvara yoghurt och filmjölk i och som ändå får plats i kylskåpet? Eller gör man helst i en bunke och sen häller över till kanna?
Då jag gör fil så gör det jag i filbunkar, jag tar glasskålar och skedar ut från en filbunke (finskt fil) i botten på skålarna, sen häller jag på mjölk och grädde. Får stå i ett skåp i rumstemp i 24 timmar, sen en dag i kylen så är det färdigt.