Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Florina skrivet 23 mar-07 kl 22:25

Titel: nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Florina skrivet 23 mar-07 kl 22:25
När jag var liten så fick jag smaka på ett bröd med örter i och då tror jag i så här i efterhand att det fanns nässlor i ::) brödet var bakad av en familj som verkligen levde alternativt och var vegeterianer. kan inte glömma mackan med massa grönt i som smakade oerhört gott o var saftigt. har någon av er haft nässlor i baket ???
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Frances skrivet 23 mar-07 kl 22:51
Inga pannkakor här utan nässlor! Ja,spenat går väl också för all del. Men i princip går det utmärkt med nässlor till allt man har spenat till.
Torkar till vintern. Men man får tänka på att inte skörda vid dygn högen!!
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Vidar skrivet 23 mar-07 kl 22:59
Min mor brukade ha nässlor i brödet när jag var liten. Fantastiskt gott!


Kan säkert leta rätt på nåt recept om du vill ha.
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Florina skrivet 23 mar-07 kl 23:03
ja  ;D vidar skulle bli sååå gla för recept! tackar :-[ och torka till vintern va intressant tessmoliis men va lägger man nässlorna i då, menar du att man smular eft tork o lägger i burk ::) typ
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Vidar skrivet 24 mar-07 kl 08:45
Har för mig att mor mest bakade det när nässlorna var färska men nog borde det gå att frysa in dom.

Ska fråga mor om receptet vid tillfälle. Så länge få ni några recept från nätet, Google är bra iband ;D

http://home.swipnet.se/sjoegrens_hemsida/Nasselbroed%20i%20langpanna.html

http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=1893

http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=37;action=display;threadid=531

http://www.frilufts.se/bjerred/strovare/naturresurser.htm#nasselbrod


Om jag inte minns fel så sa nån att nässlorna infördes under vingingatiden just för att dom är så nyttiga och bland det första gröna som växer. Nån som vet nåt mer?
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Marieberg skrivet 24 mar-07 kl 10:05
När jag var 18 år kom en fin bok i nytryck; nämligen "Kan man äta sånt?" av Inger Ingmanson.
Detta var en riktig guldgruva i en tid före den världsomspännande vävens intågande.
Jag behärskade vid denna tidpunkt endast konsten att koka makaroner, men var väldigt intresserad av rosenmarmelad, lavbröd (mums!) och nässelbröd. Dessa recept samt många fler finns att tillgå i den fina bok som jag just nämnt.

Vad gäller nässelbröd kan jag, utan att bli anklagad för att ha avslöjat bokens recept berätta följande:
Plocka och hacka nässlor, blanda med vatten till ca. 5 dl mängd, blanda i jäst, salt, olja och sist mjöl till bra konsistens. Om du har bakat bröd förr, så bör inte detta bli något problem. Improvisera!
Knappt 250 graders ugn passar bra till bakning.
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Florina skrivet 24 mar-07 kl 11:01
Tacka Ivar o Ior för recepten :D nu jäklar ska det bakas nässelbröd när de kommer ;D
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Marieberg skrivet 24 mar-07 kl 11:39
Tjena, Ivar!
 ;)
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: signe skrivet 24 mar-07 kl 12:16
Jag torkar massor med nässlor under våren-försommaren och har dem i glasburkar. Smular sönder först när jag blandar ned dem i soppan, brödet o.s.v. Jag har ännu inte provat detta recept på nässelöl:

Nettle Beer
 
This simple and refreshing brew has the great advantage of being ready to drink within a week of being made!

Ingredients:

12 litres/ 2 ½ gallons water
1 carrier-bagful of young nettle tops
juice of 1 lemon and 1 orange
1.5kg / 3lb sugar
55g / 2oz cream of tartar
yeast
 
Bring the water to the boil, and pour over the nettles. Mix well, then leave to infuse for at least an hour, until cooled down to blood temperature.
Strain into a pan. Add the lemon and orange juice, the sugar and the cream of tartar. Heat gently, stirring, until the sugar has dissolved.
Leave the mixture until it is tepid and stir in the yeast (started in a little warm water and sugar). Cover and leave for 2-3 days.
Remove any scum which has risen to the top in fermentation. Decant, or rack* as for wine, to get the liquid off the sediment. Put into beer bottles, and leave for just 2 more days (but up to a month, if you have the patience).
Drink cold with a sprig of mint.
You can find more recipes like this in A Cook on the Wild Side

Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Florina skrivet 24 mar-07 kl 12:41
vidar menar ja ju :-[ inte vaken ju.... ;D
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Frances skrivet 24 mar-07 kl 12:53
Citera
ja   vidar skulle bli sååå gla för recept! tackar  och torka till vintern va intressant tessmoliis men va lägger man nässlorna i då, menar du att man smular eft tork o lägger i burk  typ

Ja just det! Torka i ugn eller i vacker solsken i lä  :D

Jag har inga direkta recept utan slänger i en näve torkat i vilket brödrecept som helst. Eller färska för den delen när det finns!

Nässelsoppa går inte av för hackor heller!

Men tänk bara på att små barn bör ej äta så mycket av nässlor! Det innehåller typ nitrat eller nitrit eller vilket det nu är..  :-[
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Anders Plogen skrivet 24 mar-07 kl 13:31

Ärligt talat. Det är ju fint och nyttigt och så med nässlor i bröd. Men det smakar ju faktiskt urin. Är det bara jag som tycker det?
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Florina skrivet 24 mar-07 kl 13:38
Urin :P men jag minns smaken som god :) men det var ju 30 år sedan så ::)
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: praline1 skrivet 24 mar-07 kl 17:20
hej jag har nässlor i nästan allt bröd jag bakar färska på våren och torkade på vintern har även nässlor i såser soppor och gratänger lasange och pajer det är mums och välbehövligt inte minst på vintern mvh praline1
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Gryning skrivet 23 apr-07 kl 08:32
Om jag inte minns fel så sa nån att nässlorna infördes under vingingatiden just för att dom är så nyttiga och bland det första gröna som växer. Nån som vet nåt mer?

Jag tror du tänker på kirskål. Den lär vara importerad som mat, någon gång. Kanske på bronsåldern, kanske på vikingatiden.
Nässlor har väl alltid funnits och kommer alltid att finnas. Någon arkeolog eller likande här som vet?
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Frances skrivet 23 apr-07 kl 18:50
Citera
Urin  men jag minns smaken som god  men det var ju 30 år sedan så  

Sen du smaka på urin eller nässlor..? ??? ;)
Titel: Re:nässlor i bröd tror jag?
Skrivet av: Sia skrivet 12 maj-07 kl 19:56
 ;D ;D ;D ;D

Nä, hörrni, back to bissniss!
Jag hittade detta recept i Rutiga bakboken nyss när jag skulle ta fram receptet på Schweiziskt bondbröd (Mmmmm...);

Nässelsnibbar       20st
2-3dl torkade nässlor
5dl filmjölk eller yoghurt naturell
50g Jäst
50g margarin eller ½dl olja
1tsk salt
2tsk socker
1,2liter rågsikt
Ungstemperatur 225 grader

Låt nässlorna svälla i yoghurt eller filmjölk en stund.
Smula ner jästen i en degbunke.
smält margarin, häll på nässelmjölken och värm till fingervärme.
Rör ut jästen i spadet, tillsätt resten av ingredienserna,
Jäs ca 30 min till dubbel storlek.
Knåda snabbt ihop och rulla en ca 40cm lång rulle som skärs i snibbar.
Jäs ca 30 min övertäckt på bakplåt.
Grädda 10min.

Dom ser ruskigt nyttiga ut på bilden!!