Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Skogsvilde skrivet 04 sep-14 kl 17:23

Titel: Vinäger
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 04 sep-14 kl 17:23
Läste att vinäger och då framförallt ekologisk äppelcidervinäger skall ha positiva egenskaper  på fjäderfä.
Hur ställer man sig till det i den svenska fjäderfärörelsen?
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: rosita51 skrivet 05 sep-14 kl 11:12
 Jag ger mina äppelcidervinäger ca 1 dag i veckan, det ska vara bra för magen. Jag ger det tillsammans med lite rapsolja och jag blandar det i blötmaten/gröpen.
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 05 sep-14 kl 13:55
Jag har alltid några matskedar äppelcidevinäger i vattnet till hönsen, dessutom ger jag dem fermenterat foder som det är ÄCV i.
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Smajsan skrivet 05 sep-14 kl 14:32
Spännande! Vad för positivt blir det av det?
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 05 sep-14 kl 20:57
I ÄCV finns massor med nyttigheter (funkar på människor också). Dessutom är det främjande för mag/tarmbakteriefloran.

Den fermenterade maten är mer lättsmält. Det går åt mindre mängd foder, då fermenteringen gör att bl.a proteininnehållet blir lättare att uppta, dessutom blir det tydligen mer vitaminer av några sorter i fodret.

Och som en kul bonus: Fastare avföring som dessutom knappt luktar något.
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Smajsan skrivet 19 sep-14 kl 18:03
Det verkar ju bra.
Hur mycket ska man ha i vattnet?
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 19 sep-14 kl 18:39
Tja, den rekommendationen jag hittade var en "glugg" per gallon, vid närmare utfrågning så översatte jag det till "ett par matskedar per 4 liter vatten"

Själv tar jag i en "liten skvätt" ;)

Man märker om det blir för mycket, då dricker hönsen dåligt.
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Smajsan skrivet 21 sep-14 kl 10:40
ok tack  :)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Fröken M skrivet 23 sep-14 kl 21:13
Vad är fermenterat foder med ÄCV i och vart får man tag på det?
Har problem med höns som är lösa i magen...
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 24 sep-14 kl 18:35
Vad är fermenterat foder med ÄCV i och vart får man tag på det?
Har problem med höns som är lösa i magen...

Jag svarade i din nya tråd, där finns länkar till timtals läsning ;)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Smajsan skrivet 24 sep-14 kl 19:39
vilken ny tråd är det? Jag vill också läsa  :)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Fröken M skrivet 24 sep-14 kl 21:25
Vill gärna ha info på svenska :-)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 24 sep-14 kl 21:43
vilken ny tråd är det? Jag vill också läsa  :)


http://www.alternativ.nu/index.php?topic=171013.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=171013.0)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 24 sep-14 kl 21:44
Vill man ta genvägen och slippa läsa en massa om hur det funkar och vilka resultat det gett, så finns info här: http://naturalchickenkeeping.blogspot.se/p/fermented-feed.html (http://naturalchickenkeeping.blogspot.se/p/fermented-feed.html)
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: zombivarg skrivet 25 sep-14 kl 09:12
Har jag förstått det rätt?
Fermenterat foder är = foder/ spannmål som man blöter upp 12- 24 timmar innan man fodrar? Lägger till äcv.
Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 25 sep-14 kl 10:11
Vill man ta genvägen och slippa läsa en massa om hur det funkar och vilka resultat det gett, så finns info här: [url]http://naturalchickenkeeping.blogspot.se/p/fermented-feed.html[/url] ([url]http://naturalchickenkeeping.blogspot.se/p/fermented-feed.html[/url])


Spännande! Bra info i länken. Ni som "syrar" ert hönsfoder, använder ni hel eller krossad spannmål? Jag ger min pullor hel havre, korn och vete. Det skulle alltså bara vara att sätta igång en sats i en hink och fylla på nytt motsvarande den mängd man tar ut, om jag förstår länken rätt. Några råd om något sädesslag är bättre än något annat för att syra?

Titel: SV: Vinäger
Skrivet av: Stormcrow skrivet 26 sep-14 kl 11:55
Har jag förstått det rätt?
Fermenterat foder är = foder/ spannmål som man blöter upp 12- 24 timmar innan man fodrar? Lägger till äcv.

Inte riktigt, 12-24 timmar så blir det nog bara blötlagt, för mig tog det ca 4 dagar innan det jäste och luktade lite som surdeg, det beror lite på hur varmt det är där man har behållaren.

Äppelcidervinägern man använder måste/bör vara opastöriserad, annars finns inte jästkulturen kvar. Har man inte sådan är det inte hela världen, processen kommer igång ändå, men tar längre tid. Vissa har använt sig av det där vattniga som ibland finns på "riktig" yoghurt för att starta upp fermenteringen.

Spännande! Bra info i länken. Ni som "syrar" ert hönsfoder, använder ni hel eller krossad spannmål? Jag ger min pullor hel havre, korn och vete. Det skulle alltså bara vara att sätta igång en sats i en hink och fylla på nytt motsvarande den mängd man tar ut, om jag förstår länken rätt. Några råd om något sädesslag är bättre än något annat för att syra?

Jag har använt både helt och krossat spannmål, samt även foderpellets. Pelletsen fungerar men är väldigt små bitar, så den soppan som blir är lite svår att servera utan att den är för blöt, jag föredrar en blandning av krossat och helt spannmål, och brukar blanda i annat jag råkar ha hemma, solrosfrön och/eller majs t.ex.