Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: _annalena_ skrivet 02 sep-14 kl 14:51
-
Vi köpte fjällnära kor förra året som nu har kalvat och jag mjölkar den ena, är nybörjare på detta men det funkar förvånansvärt bra :) Just nu räcker mjölken bara till att dricka och ev. göra lite fil men har en fundering... när man skummat av grädden ser mjölken så tunn ut och det märks när man häller den i kaffet att det blir inte alls som köpemjölk. Beror det på att mjölken vi mjölkar inte är lika fet eller varför ser den ut så?
-
Ingen som vet?
-
Du har ju skummat bort grädden/fettet så då kan den ju inte vara så fet längre. Vill du ha fet mjölk får du låta bli skummandet eller bara ta bort lite grädde. Mjölken birde vara 4-4,5% fetthalt från början tycker jag.
-
Du har ju skummat bort grädden/fettet så då kan den ju inte vara så fet längre. Vill du ha fet mjölk får du låta bli skummandet eller bara ta bort lite grädde. Mjölken birde vara 4-4,5% fetthalt från början tycker jag.
Nån som vet på ett ungefär hur "fet" mjölken blir om man skummar av för hand.
Kommer allt fett att flyta upp eller finns det en andel av grädden "löst" i mjölken.
-
Tycker det tjalve sa låter väldigt underligt.
När vi hade mjölkkor så blev mjölken absolut inte blå och vattnig bara för att du skummade bort den del av grädden som naturligt la sig på ytan. Vi tog alltid mjölk från botten (med tappkran) vilket ju motsvarar att ha skummat den.
Sen är det ju skillnad på hur mycket fett som skiljt ut sig om mjölken är färsk eller suttit still i ett kallt kylskåp några dar innan du skummat.
-
Men du hade väl omrörning i mjölktanken?
Köpemjölken är ju homogeniserad, och då håller sig fettet svävande jämt i hela volymen.
-
Absolut är det omrörning i mjölktanken men gräddlager bildas ju ändå, inte separerar en normal mjölk så mycket i vilket fall. Se bara på Åsens eller annan gårdsmjölk (som måste skakas). Låter du den stå så blir det ändå inte 'blå lättmjölk' i det undre skiktet.
-
Jo men jämfört med homogeniserad mellanmjölk 1,5% så ser nog obehandlad mjölk med 1,5% fett kvar i annorlunda ut. Homogenisering/pasteurisering påverkar en hel del.
Jag vet inte hur mycket fett som blir kvar i mjölken när du skummat av grädden efter nedkylning, men skulle tro att det är mindre än 1,5% men mer än 0,5%.