Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Igelstad skrivet 15 aug-14 kl 19:11

Titel: Hänga/möra höns
Skrivet av: Igelstad skrivet 15 aug-14 kl 19:11
Vi har några tuppar och kalkoner som är födda i år som vi ska slakta till hösten. Jag har förstått att många låter slaktkropparna hänga i 40 dygnsgrader. Nu till min fråga.

Hur gör ni för att fågeln/köttet inte ska torka eller gör det inget? Finns det inte risk att skinnet blir torrt av att ligga framme på det sättet?? Eller flår ni fågeln efteråt???
Titel: SV: Hänga/möra höns
Skrivet av: Jakobn skrivet 18 aug-14 kl 20:31
Hej, kan svara när det gäller kalkoner. Hönsen brukar vi äta med en gång även om det blir lite segt ibland.
Vi har provat olika varianter, några problem med att skinnet eller köttet torkar har jag aldrig varit med om eller hört talas om.
Ta ur fågeln efter den hängt, dvs precis innan tillagning, kan också frysa den utan att ta ur om det inte finns tid till det. Vi har haft hygieniska problem när vi hängmörat urtagen fågel och gör därför inte det längre. Vi har också provat att plocka både före och efter hängningen utan att märka någon skillnad. Vi har till och med hängmörat en kalkon som åkte i frysen direkt efter slakt, det blev bra men inte riktigt så bra som i vanliga fall.
Titel: SV: Hänga/möra höns
Skrivet av: Igelstad skrivet 18 aug-14 kl 20:52
Tack, intressant. Trodde inte man kunde hänga utan att ta ur fågeln.

Har inte provat men föreställde mig att skinnet lätt torkar om man låter det komma i kontakt med luft under längre tid. Men då kanske man inte behöver oroa sig för det.

Är det enklast att hänga fågeln i ett kylskåp eller var brukar ni hänga dom?

Titel: SV: Hänga/möra höns
Skrivet av: Jakobn skrivet 19 aug-14 kl 05:59
Uthus, fd stall