Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: JagArJag skrivet 12 aug-14 kl 20:22
-
Hej alla glada lantbrukare
Vad har ni för goda råd att ge om man vill köpa kalvar/ungdjur för att föda upp till slakt.
Är öppen för alla förslag ang ålder/vikt vid inköp och vilket foder som ska och inte ska användas samt mängden. Men jag vill som sagt inte hålla på med kalvningar pga flera anledningar.
Vill inte ha tjurar, så antingen kvigor eller göra dom till stutar.
Antal så pratar vi till att börja med ca 20 djur totalt och vartefter jag skickar till slakt så köper jag in nya.
Jag har tänkt mig att köpa in köttdjur för det sägs att dom växer bättre och ger bättre slaktvärde, vissa säger även att dom har bättre temperament än mjölkraser. Men dom kanske är dyrare i inköp pga att fler vill ha dom/ingen vill sälja?
Är det bättre att köpa billigt när dom är små och föda upp dom, eller kostar foder och plats så pass mycket så det är bättre att köpa lite äldre?
Mjölkrastjurar som man gör till stutar kanske är billigast och den rätta vägen att gå? Jag vet inte så jag vill gärna få era erfarenheter och synpunkter.
Fre tillgång till vallfoder låter givet, men bör man servera spannmål eller pelleterat kraftfoder också? Kraftfoder borde ge snabbare växt, men risk för för mycket fett vilket ger dåligt slaktvärde? Och det kostar dessutom att köpa kraftfoder, är det då värt att köpa kraftfoder och få snabbare "omsättning" på djur?
Är det en bra medelväg att ge dom spannmål istället för pelleterat kraftfoder? Vilken sort i sånnafall?
Vad räknar ni med för ålder för slakt? 2 år är det jag hör häromkring från dom flesta, men vissa säger ca 18 månader?
Hur mycket snabbare kan man få med spannmål och/eller kraftfoder?
Jag har inte jättemycket mark tyvärr så spannmål måste nog köpas in om det ska serveras stora mängder.
Är helensilerat spannmål något alternativ för bättre tillväxt eller är det bara variation på smak?
Många frågor som vanligt men vill väldigt gärna ha hjälp.
-
Det finns två vägar att välja emellan som jag ser det.
1. Köpa tjurkalvar (helst SRB) vid ca 80 kgs vikt för ca 2000 kr /styck enligt notering. Sedan kastrera och föda upp som stutar. Räkna med ca 0,7-0,8 kg tillväxt per dag. Dessa behöver kraftfoder åtminstone till sex månaders ålder. Vi brukar ha våra stutar i nästan 30 månader och snittet ligger nog på minst 350 kg slaktvikt. Lite kraftfoder på vintern hjälper mycket.
2. Köpa köttraskvigor på hösten. Dessa kostar minst 5000 kr. Med bra utfodring skulle det gå att slakta de sent hösten efter.
Har man inte tillgång till eget billigt spannmål skulle jag satsa på kraftfoder bulk.
-
Vilken ålder köper ni tjurkalvarna? Dom kan inte vara jättegammla då? Har dom blivit avvanda från mjölken då ens?
Hur mycket kraftfoder ger ni? Har ni sett några problem med för feta vid slakt eller har det klarat sig bra?
Hur gamla är köttraskvigorna och vilken ålder har dom då? 5000 är ju en hel del. Hur länge har ni dom inne efter bete innan ni skickar iväg dom?
Köper ni större grupper samtidigt och har samma ålder genom hela tiden ni har dom hos er, eller byter ni ut t.ex 1/4 vid olika årstider?
Ni ger dom fri tillgång på vall och mineraler, och kraftfoder (eller spannmål?) ger ni två ggr per dag under installningstiden?
-
Vi har mjölkkor så våra stutar föds på plats ;D
Förmedlingskalvar är ofta avvanda så lite över två månader. En kalv avvänjs när den äter minst 1 kg kraftfoder om dagen. Första halvåret behöver de åtminstone detta kg om dagen för att växa. Mjölkrasstutar blir inte för feta, snarare tvärtom, så det är ingen risk. En stut under 24 månader skulle jag aldrig skicka till slakt.
Avvanda amkalvar är minst sex månader. Jag sysslar inte själv med sådan uppfödning men om man börjar tillskottsfodra med grovfoder och kraftfoder ute skulle et nog gå att få upp de i skaplig vikt i oktober. Dessa kan däremot bli för feta. Inga djur under 300 kg slaktvikt skulle jag skicka.
På vintern går stutarna i lösdrift och äter ensilage i häckar ute, sedan ger jag kraftfoder/krossblandning en gång om dagen. Men bara knappt två kg per djur.
-
Ok, tack för svaren. Information är alltid nyttigt och intressant :)
Vore det inte för att det blir gyttjebadet som blir ute på höst/mild vinter/vår så hade dom kanske fått gå utomhus, dessutom vill jag ha gödslet till åkrarna.
Hur många olika åldersgrupper har ni för stutarna?
-
Hej!
Gå in på www.taurus.mu (http://www.taurus.mu) så finns jämförelse av uppfödning!
MVH/ Bo