Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: OliK skrivet 22 mar-07 kl 10:38
-
det blir vår
vilket betyder att hönsjäklarna igen värpar för mycket!
Vad gör man med äggöverskottet? Ju visst, standardsvar är nog att dela ut till grannar och vänner. Men när även deras behov är tillgodosett och det inte är så mycket att försäljning lönar sig, vad då?
frysa in?
torka?
???
har ni några tips?
/olik
-
Lägg in dem i vatten-vinäger-örtblandning. Soleier heter det på tyska. Har jag aldrig gjort, för jag måste ju köpa mina ägg.
-
Ja inlagda "pickled" ägg är en höjdare till kvällsölen. Och ett bra sätt att konservera skörden på.
Faller inte alla i smaken men fördelen är att vanligtvis gillar man dem bättre ju mer man äter dem.
Likt kaffe, tobak, brännvin och surströmming är smaken för dem en vanesak.
Annars kan du ju alltid använda dem till pannkakor, sockerkakor, brödbak, ungslådor eller ja....finns få matråvaror som är så allsidiga som ägget.
-
Lite info om proceduren...
http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/eb1104/eb1104.pdf (http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/eb1104/eb1104.pdf)
-
tackar :)
började så småningom bli rätt för äggröra, pann- och sockerkakor och gratänger...
-
Sälj dom! Annars så går det bra att frysa äggstanning. Göra äggost? Brylépudding? Laxpudding! Mackaronipudding. Ugnspannkaka. Spanska bonnomeletter. Maränger och ägglikör? Passar bra att göra samtidigt när man ändå håller på och skiljer på gulor och vitor. Eller om du har tupp, varför inte slänga in ett gäng ägg i kläckaren?
För er som har vaktlar, rekommenderar jag varmt att lägga in dom med.
Det finns inte som heter, för mycket ägg.
-
Det går fint att frysa in dom om du knäcker dom i en skål först. Skriv på hur många det var o använd detta till bakning den perioden det blir sämre med ägg.
-
Separeras gula och vita är frysning ett alternativ.
Annars kan man salta dem, håller hela vintern.
Vattenglas kan oxå tillgripas.
Vid samtidigt överskott på grädde är GLASS bra.
Har fyra år gamla vaktekägg som jag forfarande vågar äta, fint till snapsen.
-
Hur saltar du ägg så att dom håller sig hela vintern?
-
qeer
Så fort jag nämner det kommer frågan, jag har beskrivet det flera gånger, men eftersom det är lika lätt att ta det igen än att leta upp äldre inlägg så:
ta en spann, lös upp salt i vatten, lägg i RÅA ägg och på med en duk eller lock.
Thats all!
-
qeer
Så fort jag nämner det kommer frågan, jag har beskrivet det flera gånger, men eftersom det är lika lätt att ta det igen än att leta upp äldre inlägg så:
ta en spann, lös upp salt i vatten, lägg i RÅA ägg och på med en duk eller lock.
Thats all!
Det där lät intressant.
Hur blir äggen smakmässigt efter det?
Tar dom upp sälta genom skalet?
mvh/Fred
-
Yes they do.
Du behöver inte salta när du kokt dem.
Det osmotiska trycket gör att salt vandrar in.
Detta är mycket vanligt i Asien, och då är det vanligen ankägg, men alla ägg går.
-
Yes they do.
Du behöver inte salta när du kokt dem.
Det osmotiska trycket gör att salt vandrar in.
Detta är mycket vanligt i Asien, och då är det vanligen ankägg, men alla ägg går.
Antog det....ett ägg är ju poröst och inte lufttätt.
Stort tack för infon.
Har tre hinkar ägg nere i garaget jag funderat på vad för finurligt jag skall göra av med.
Har du tipps på bra saltmängd i vattnet?
/Fred
-
Snåla inte ta nåt kilo i spannen, det får inte kunna växa någon slags mikroorganism där, ägg är perfekta för bakterieodlingar som bekant.
Det går att sedan lägga dem i sött vatten någon dag före man ska använda dem, saltet vandrar ut från ägget, och det blir mindre salt.