Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: henrietta70 skrivet 02 aug-14 kl 14:30

Titel: De olika ärtsorterna
Skrivet av: henrietta70 skrivet 02 aug-14 kl 14:30
Jag skulle vilja få klart för mig vilka olika ärter man bäst använder till vad. Och vilka som passar till olika sorters förvaring.

Vi äter ärter färska - direkt. Färska frysta. Vilken/vilka sorter passar bäst?
Hela skidan kokt i saltvatten.
Skulle vilja torka till ärtsoppa.
Sockerärter - skördar man dem bara som omogna - till att ätas hela i sallader och wok?
Finns det fler användningssätt för ärter? Förutom att grodda.

Märgärt - Sockerärt - Brytärt - finns det fler?

Tacksam för era erfarenheter och kunskap!
Titel: SV: De olika ärtsorterna
Skrivet av: Anders S skrivet 02 aug-14 kl 14:37
Kan svara delvis. De olika typerna är förädlade för skördas på olika utvecklingsstadium, men kan också i viss mån skördas senare och tidigare.

Sockerärt är avsedd att skördas mycket omogen, när det knappt bildats små ärtor.
Brytärt är avsedd att skördas lite senare, men hela skidan ska kunna ätas.
Märgärt är avsedd att spritas och ätas omogen. Endast ärtorna ätes.
Spritärtor/kokärtor är avsedda att skördas mogna. Ärtorna spritas eller tröskas ur.

Men man kan alltså tumma en del på detta. T.ex. kokärtor som skördas som vore de brytärtor och/eller märgärtor (osäker på vilkendera) kallas ibland släpärtor, och är ganska eftertraktade.
Titel: SV: De olika ärtsorterna
Skrivet av: Peter81 skrivet 04 aug-14 kl 18:37
Märgärt kan ätas helt råa precis som sockerärt om man plockar dom tidigt.