Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 02 aug-14 kl 10:09
-
Jag odlar vintersquash för första gången i år, två plantor Ushiki Kuri och två plantor Kroshka. De växer så det knakar och får massor av "revor" med många frukter. Kul med det frodiga växandet men nu undrar jag om det inte är lämpligt att begränsa det lite så att plantan klarar av att få fram frukterna ordentligt. Jag har "toppat" ett antal rankor efter 4-5 frukter. '
Nu till mina frågor. Ska jag konsekvent "toppa" alla rankor? Eller är det bättre att ta bort de överflödiga fruktämnena tidigt men låta grönmassan vara kvar och samla solljus? Hur många frukter ska jag tillåta komma fram? Eller ska jag lämna plantorna att reglera detta själv?
Något annat att tänka på för att få många stora frukter som är lagringsdugliga?
Plantorna är välgödslade från början och får en täckning av gräsklipp med jämna mellanrum.
-
Vi toppar inte alls.
Plantan reglerar tillväxten riktigt bra själv och har dom bara vatten och är gödslade så producerar dom riktigt bra.
-
Tack för snabbt svar. Det låter ju bra att man inte b3höver göra något egentligen. Mer än att gödsla och vattna. För växer det gör de!!!
Nu hoppas jag bara att jag tycker att vintersquash är gott. Hade besök av en kompis som odlat förra året men som inte fortsatt för att hon inte gillade smaken. Men den är ju, som bekant, som baken så jag hoppas att vi gillar den.
-
Den är perfekt du kan lägga in den som gurka, torka, frysa in. Grilla och har du ett lagom svalt utrymme så lagrar du dom lätt ett par tre månader.
Smaken är ganska neutral tycker jag lite som gurka men inte riktigt.
-
och har du ett lagom svalt utrymme så lagrar du dom lätt ett par tre månader.
Ett par tre månader?? Svalt utrymma??? Jag har räknat med att de går att förvara i rumstemperatur (i vår vintertemp som är ca 18 grader) och över hela vintern minst. Det står det i alla fall i Runåbergs beskrivning av sorterna. Har jag för stora förhoppningar nu?
-
Ett par tre månader?? Svalt utrymma??? Jag har räknat med att de går att förvara i rumstemperatur (i vår vintertemp som är ca 18 grader) och över hela vintern minst. Det står det i alla fall i Runåbergs beskrivning av sorterna. Har jag för stora förhoppningar nu?
Rumstemperat i vanlig lägenhet funkar utmärkt. Sista Kroshkan från förra året käkade jag upp nu i juni. Kroshkan håller bra, jag tycker att de är goda, men blir inte så många per planta och de tar plats.
-
Ett par tre månader?? Svalt utrymma??? Jag har räknat med att de går att förvara i rumstemperatur (i vår vintertemp som är ca 18 grader) och över hela vintern minst. Det står det i alla fall i Runåbergs beskrivning av sorterna. Har jag för stora förhoppningar nu?
Inte alls. Det funkar bra i 18 grader. Och självklart kan dom hålla ännu längre oxå om förutsättningarna är bra.
-
Vad är den Idala temperaturen då. Jordkällare temperatur ?
-
Vad är den Idala temperaturen då. Jordkällare temperatur ?
enligt växteko så
är den optimala temperaturen +8-+15 grader.
dom skall förvaras utan att röra vid varandra och om man staplar dom så bör man packa dom i tidningspapper.
-
Den är perfekt du kan lägga in den som gurka, torka, frysa in. Grilla och har du ett lagom svalt utrymme så lagrar du dom lätt ett par tre månader.
Smaken är ganska neutral tycker jag lite som gurka men inte riktigt.
Tänker du på sommarsquash? Ofta kallad enbart squash.
-
Jag hoppas vintersquash är riktigt gott, för jag planterade 40 plantor av den på en traktorvagn med utkörd ströbädd.
Växer så det knakar.
-
Tänker du på sommarsquash? Ofta kallad enbart squash.
Är det skillnad på smaken vintersquash/sommarsquash?
Jag har nog bara ätit squash.
-
Jag hoppas vintersquash är riktigt gott, för jag planterade 40 plantor av den på en traktorvagn med utkörd ströbädd.
Växer så det knakar.
tips! Runåbergs har ett häfte med recept, skaffa den, du kommer att få MYCKET mat om du har 40 plantor. (Sort?)
-
Vad är den Idala temperaturen då. Jordkällare temperatur ?
Ingen som vet ?
-
Är det skillnad på smaken vintersquash/sommarsquash?
Jag har nog bara ätit squash.
Vintersquash är som pumpa. Har inte fattat skillnaden egentligen.
-
Vad är den Idala temperaturen då. Jordkällare temperatur ?
Kan inte detta superbra, men ungefär så här är det:
Vintersquash: jag tror de gärna har det ganska varmt i början om de inte är fullmogna på fältet. Kanske runt 20 C? Annars långtidsförvaring=vinterförvaring gärna lite svalare, jag tror runt 15C.
Går bra att förvara i bostad. Vill inte ha fuktig luft eller mörkt utrymme.
Sommarsquash: ca 10-15 C. Kan nog förvaras fuktigare och lite mörkare, men kanske inte i jordkällare ändå.
-
Vintersquash är som pumpa. Har inte fattat skillnaden egentligen.
Vintersquash är kanske hyfsat väl definierat, åtminstone på amerikanska. Pumpa är ganska luddigt. Det är mycket som kallas pumpa. Det finns t.ex. traditionell syltpumpa som är mer sommarsquashtyp (men jag är osäker vad den räknas som). Sen finns också artindelningen Cucurbita pepo (i huvudsak sommarsquash) och Cucurbita maxima (i huvudsak vintersquash). Ibland kallar man rätt och slätt all C.pepo för sommarsquash och all C. maxima för vintersquash, men det stämmer inte riktigt. Det finns enstaka vintersquash som är C.pepo.
-
tips! Runåbergs har ett häfte med recept, skaffa den, du kommer att få MYCKET mat om du har 40 plantor. (Sort?)
Runåbergs har häftet inte kvar. Och har det inte digitalt heller.
Någon här som har det och som vill skicka oss en kopia?