Alternativ.nu

Djur => Getter => Getslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: tyskland820 skrivet 31 jul-14 kl 15:37

Titel: Äta getkött
Skrivet av: tyskland820 skrivet 31 jul-14 kl 15:37
Brukar ni äta getkött? Jag hörde att man inte äter getkött i Sverige. Stämmer det? Själv har jag inte gjort det men det beror på att jag aldrig haft möjlighet.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: Emushka skrivet 31 jul-14 kl 16:20
Vi slaktade ett par getter för nåt år sedan och åt köttet. Det var oerhört gott, lite som en blandning mellan nöt och vilt. Hade de inte varit så svåra att hägna in hade vi haft getter för köttets skull.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: columbuz skrivet 31 jul-14 kl 16:39
Hej , läste ditt inlägg å är också nyfiken på att både äta å kanske skaffa en liten grupp djur . Frågan är om det finns efterfrågan på getkött ? för då kanske man skulle prova att föda upp för slakt å försäljning ! Vore kul med fler som undrar å funderar  :)
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: MissT skrivet 31 jul-14 kl 16:43
En invandrarkille berättade att dom åt get i hans hemland och det var godare än fårkött. Det skulle säkert gå att sälja till invandrare.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: kurt skrivet 31 jul-14 kl 19:00
Get är nog inte så vanligt, däremot killing
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: skräptanten skrivet 01 aug-14 kl 17:13
Brukar ni äta getkött? Jag hörde att man inte äter getkött i Sverige. Stämmer det? Själv har jag inte gjort det men det beror på att jag aldrig haft möjlighet.
Det är inte så många som äter getkött, men de som gör det brukar tycka att det är gott! (OK då, kurt, killingkött är det mest...)
Du som bor i getnäringens förlovade land (ungefär hälften av Sveriges getter finns i Jämtland, har jag hört) borde ha alla möjligheter att få tag på getkött från djur som haft ett bra liv!
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: eco-kalle skrivet 02 aug-14 kl 01:01
Getter borde ha framtiden för sig,vet knappt om de något slakteri (kanske Norrut ) som slaktar Getter,& bockarna använder man knappt. alls,getter är inte alls så känsliga för parasitangrepp som får, antagligen beroende på att de inte betar så hårt ner i marken ,Getter är ett vanligt djur i många länder även med vinterklimat,
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: Gottfrid skrivet 02 aug-14 kl 02:07
Rökt getkött är riktigt gott!
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: lavendula skrivet 13 aug-14 kl 08:54
Jag äter gärna getkött. Min favorit är getlår i ugn (man steker den ungefär som när man steker hjortkött) med örter serverat med rotfruktsgratäng.  :)
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: rapchic skrivet 13 aug-14 kl 09:36
Vad jag förstår så är det en hel del som äter köpt "lamm" som faktiskt ätit get eftersom slakterier i Sverige inte gör nån skillnad (eftersom det är så få som håller get i större skala). Jag kan däremot inte lova att det är sant.

Anledningen vad jag förstår till att get inte är stort i Sverige är för att det var "fattigmanskött" (geten var ju fattigmanskon) så det hade inte lika hög status som tex får eller nöt.
Tamkanin var ju också fattigmanskött och det är ju inte heller vanligt i Sverige men väldigt vanligt i tex Frankrike vad jag förstår.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: slainte skrivet 15 aug-14 kl 14:59
Tidigare när jag hade getter blev det alltid bockkillingar kvar som gick till frysboxen. Väldigt gott kött! Brukade tillaga det precis som lamm. Enklaste sättet är att ta ett fryst lår och lägga det i ugnen över natten i 60 graders värme, efter 12-14 timmar lägga låret med saltlag och kryddor i en påse i kylen. Efter några timmar är det bara skiva upp och det smakar gudomligt.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: kenjoh skrivet 05 sep-15 kl 12:15
Många spännande trådar om getköttet! Om vi blickar ut i världen kan vi se att det finns en växande efterfrågan på getkött och jag hoppas och tror att marknaden kan växa även i Sverige. Trots att vi som har getter oftast håller små besättningar. Diskussionerna här visar ju att det finns en efterfrågan - och en stor nyfikenhet.
Tack för alla recept. Kom gärna med fler på olika sätt att tillaga getkött. Idag blir det för egen del en franskinspirerad gryta av getkött, morätter, vitlök, lök, fänkål, rödvin, lagerblad, en burk Mutti körsbärstomater och lite annat som eventuellt finns hemma.
 
På min "getsida" http://www.soderkrokensgetter.se/ (http://www.soderkrokensgetter.se/) försöker jag också argumentera för att marknaden för getkött måste växa.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: macker skrivet 05 sep-15 kl 20:30
och vi har avnjutit en gryta typ Kreolskans med syltlök, cornichons, oliver och starka korvar. Köttet är stek av en årsgammal getabock som fått koka nästan 3 timmar. Gott
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: Trollmor skrivet 06 sep-15 kl 21:33
Smaken påminner mer om rådjur än om lamm/får.  Mycket smakligt kött.  Men högre uppfödningskostnad än lamm.  Killingar växer inte lika fort, men äter ungefär lika mycket som lamm.
Titel: SV: Äta getkött
Skrivet av: skräptanten skrivet 08 sep-15 kl 08:25
Ja, getkött smakar ju (till skillnad från kött från ett visst annat djur *host*) inte gammal kofta ;D !
Ibland ugnssteker jag killingkött på låg temperatur, blir mycket smakligt, nu under det varma halvåret kan en använda egna färska örter till marinaden! Blir det kött över, har jag finstrimlat det och wokat tillsammans med finhackade grönsaker, hemmagjord woksås och pasta/nudlar. Wokad killing är riktigt gott!