Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Blommig skrivet 29 jul-14 kl 22:02
-
Jag har en nyponhäck hemma och undrar vad man kan göra med nyponen? Är det någon som har några bra tips?
Kan man äta alla typer av nypon? Eller finns det några oätliga? Bifogar en bild på mina nypon. Är det någon som vet vad det är för sort?
Just nu är min nyponhäck vildvuxen är det någon som vet hur man på bästa sätt sköter en nyponhäck.
-
Kan vara en vresros du har. Alla nypon är väl ätliga såvitt jag vet. Jag gör te av mina torkade nypon.
Rosor är tåliga men ger man dem lite gödsel och vatten så blir de ännu finare.
-
Torka dem och använd till nyponsoppa, finns ingen som är så god som den på riktiga nypon.
Plocka och torka allt du orkar inför vintern, tror inte du kommer att ångra dig.
-
Jag har både vresrosor och andra nyponrosor. Massor av till synes fina nypon. Men när de är mogna är de fulla av gångar. Någon som har samma problem eller som vet en lösning på detta?
-
Koka saft på dem, man får koka lite längre och med mer vatten än vanligt, frys in saften. Sedan kan du använda saften till att göra nypon-saftsoppa på, mycket enklare än pillet när man torkar nyponen till vanlig nyponsoppa.
-
Anette, menar du även nypon med gångar? De ser väldigt oaptitliga ut, så jag har aldrig prövat.
-
Är de inte dåliga i övrigt så hade jag inte tvekat att göra saft på dem. Det är som med äpplen som angripits av "mask", de går utmärkt att göra saft på men är inte särskilt aptitliga att äta "naturella".
-
Hur gör jag när jag skall torka nypon? Jag har för mig att jag skulle dela dem och ta bort något. Är det samma när jag gör saft eller kokar jag hela?
-
Ett j-a pill att kärna ur nypon så jag undviker det för det mesta. Delar man dem går det fortare att torka dem men det går bra att torka dem hela oxå om nyponen är små. Dina stora nypon är det nog bäst att dela innan torkning. Jag torkar i en torkapparat.
Kokar man saft är det väl bara att sila bort kärnorna tillsammans med det andra skal etc som inte ska vara i saften.
-
Ser ut som "Rosa rugosa". Det blir jättegod nyponsoppa på dom nyponen. Jag tycker det är bäst att ta ur kärnorna innan man torkar. För när dom är torra kliar dom helt galet.
Torkade dom halva och försökte skaka ut kärnorna, men det funkar inte. Det gör jag inte om.
-
Tack för alla svar när är det bäst att plocka nyponen? Hur torkar man nyponen på bästa sätt. Jag tänkte dela och kärna ur dem och lägga dem på ett nät för att torka. Hur gör ni?
Jag bifogar en bild till på hur nyponen såg ut när den blommade.
-
lite sent på året men jag tänkte ändå berätta hur vi gör med nypon
Skär bort blom-fnaset( om man bara drar bort det , blir oftast en liten tuss"hår" kvar precis under fnaset) och dela nyponen på mitten. sen torkar vi dem i en torkapparat.
När det är helt torra så stoppar vi in dem i en påse ( kraftigare plastpåse eller ett örngott) och slår på påsen med en träslev, vänd på påsen och och slå från bägge hållen.
Sen silar vi allt i ett durkslag och kärnorna rinner ut+ en del riktigt små bitar men de flesta nypon halvorna är nu kärnfria och kan sparas till senare bruk.
Släng tröjan i tvättkorgen och skölj händerna noggrant under rinnande vatten så slipper du besväras av klipulvret:)
-
Jag har en nyponhäck hemma och undrar vad man kan göra med nyponen?
Jag plockar nyponen när de är mogna och äter dom råa som frukt. =)