Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Grönalisa skrivet 19 jul-14 kl 20:46

Titel: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: Grönalisa skrivet 19 jul-14 kl 20:46
Varför gör ingen saft på bara bär, socker och vatten?
Har börjat pröva  mig fram och insett att citronsyra är det bästa som hänt sockerbolagen. Trots att jag skär bort 65% eller mer av den rekommenderade sockermängden (och all citronsyra) blir saften fortfarande för söt. Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan? Eller om man var för fattig för att köpa citroner och hutlösa mängder socker?
Nu utvinner man knappt citronsyra ur citroner längre utan från majs med hjälp av svartmögel. Charmigt och genmodifierat.
Jag har lyckats hitta ett enda recept utan citronsyra (eller citroner, vinsyra eller liknande) på rabarbersaft. Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också samt citronsyra när man förr använde rabarber för sin egen syras skull.
Att få saften att hålla utan tillsatser är ju inget problem alls när man snabbkonserverar, fungerar på ALL saft jag provat hittills, även fläder samt kallrörda (och sedan snabbupphettade) håller minst ett år i rumstemperatur.
Någon som har några tips?
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: LimJans skrivet 20 jul-14 kl 00:04
När jag kokar saft (eller, gör saft i saftmajan snarare) så har jag bär + ekologiskt strösocker.

Jag fryser saften i plastflaskor (typ PET-flaskor) i halvlitersformat. Har aldrig testat att ha i varken citroner eller nå konserveringsmedel.
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: MissT skrivet 20 jul-14 kl 00:24
Jag använder aldrig citronsyra i min saft. Tror det kan ge halsbränna för dom som är känsliga. :-X Tar också mindre socker än vad det står i recepten. o:)
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 20 jul-14 kl 00:46
Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan?

Jäste den.
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: Ex. skrivet 20 jul-14 kl 01:01
Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också

Och det är inte koncentrerad saft dom avser då, om det är så mycket socker?
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 20 jul-14 kl 01:08
Och det är inte koncentrerad saft dom avser då, om det är så mycket socker?

Brukar det inte vara det? Sådan man spär med vatten? Innan ska det ju vara så där supersött så det håller sig.
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: kurt skrivet 20 jul-14 kl 04:33
Man drack ingen saft för 200 år sedan, i all fall sparade man inte saft
Titel: SV: Saft utan citronsyra el dyl
Skrivet av: Mariasagg skrivet 26 jul-14 kl 19:35
Varför gör ingen saft på bara bär, socker och vatten?
Har börjat pröva  mig fram och insett att citronsyra är det bästa som hänt sockerbolagen. Trots att jag skär bort 65% eller mer av den rekommenderade sockermängden (och all citronsyra) blir saften fortfarande för söt. Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan? Eller om man var för fattig för att köpa citroner och hutlösa mängder socker?
Nu utvinner man knappt citronsyra ur citroner längre utan från majs med hjälp av svartmögel. Charmigt och genmodifierat.
Jag har lyckats hitta ett enda recept utan citronsyra (eller citroner, vinsyra eller liknande) på rabarbersaft. Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också samt citronsyra när man förr använde rabarber för sin egen syras skull.
Att få saften att hålla utan tillsatser är ju inget problem alls när man snabbkonserverar, fungerar på ALL saft jag provat hittills, även fläder samt kallrörda (och sedan snabbupphettade) håller minst ett år i rumstemperatur.
Någon som har några tips?

Jag använder aldrig citronsyra. Bär, vatten och hälften av sockermängden enl recept. Och råsocker inte vitt socker.