Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: RM skrivet 27 jun-14 kl 13:12
-
Vill så småningom mala mitt egna vete mjöl, om jag inte odlar egen vete vart kan man köpa det?
-
Det borde väl gå men köp då ekologiskt av någon eko bonde .
-
Bra fråga. Du får leta efter en eko-bonde som bor nära dig. Eller försöka hitta en kvarn som säljer lösvikt.
Jag har letat men inte hittat något nära mig i alla fall. Finns utanför Kalmar, Järna, Jönköping osv.
-
Hur stor skillnad är det på fodervete och vete som man mal mjöl på?
Fodervete kan man köpa i säckar där t ex Svensk foder säljs.
-
Fodervete är ofta sådant vete som inte duger till bakning. Det som skiljer är det sk. falltalet som påverkar bakningsegenskaperna. Även proteininnehållet skiljer. Visst kan man använda en mindre mängd sådant mjöl men för att brödet ska jäsa upp och bli luftigt krävs bättre kvalitet.
Vårvete är generellt bättre än höstvete men skördebetingelserna spelar också in. Soligt och torrt väder vid skörden är en förutsättning. Ännu en faktor är vilket sort man använder. En del sorter är mer avsedda för bakning - andra till foder.
Förvirrad? Ja det är en hel vetenskap men tappa inte sugen! Jag köpte (färdigmalt) mjöl från en stor gård och det var mycket bra. Suveränt att baka av och god smak. Det finns också mindre lokala kvarnar och då kanske man kan köpa helkorn från dem. Det finns säkert mer att säga i den här frågan och andra som vet mer.
Lycka till!
-
Kolla på kvarnspecialisten.se eller hemmakvarnen.se, de har länkar till butiker som säljer hel vete. Finns nätbutiker att beställa från också.
-
Jag är uppvuxen på en bondgård och vi tog egen skörd och malde hos en mjölnare. Men vill minnas att pappa pratade om att man inte skulle mala direkt efter skörd utan låta vetet vila en eller ett par månader.
Är det någon här som kan svara på detta vad som sker i vetet efter skörden om det eftermognar eller är lagringsvila. Vill börja mala själv så är nyfiken på detta...
-
Angående falltalet så är det ju inte så herrejössesnoga bara det inte är för lågt så de blir för kompakta bröd, det är ju främst för att det skall vara likvärdiga bakegenskaper till industri och vitt mjöl.
Kolla med bonden bara så det inte är nedklassat på grund av svamp, aflatoxin etc.
Kungskvarnens koventionella fullkornsmjöl luktar dammsugarpåse och nymalt fodervete klår det alla gånger.
Men till slut hitta du säkert någon bonde som kan odla och kan köpa bra säd hos.
-
När jag var barn lagrades vetet en tid och sedan åkte vi till kvarnen och fick det malt. Vet inte hur länge man lagrade det. Sedan gjorde mor pannkaka som en första test. Fråga inte varför. I höstas skördade jag mitt första vete och förra veckan rensade jag några kilo med en rensmaskin som vi vevade. Måste nog handrensa innan jag mal det. Det var jobbigt, men ska fortsätta nästa vecka. Torparmor
-
Det går att blanda vetesorter precis som man blandar olika sädesslag. Jag har malt mjöl själv med olika blandningar och gjort grova rågfrallor som blivit bra och smakat bra.
Mängden gluten är en viktig komponent och att man knådar degen med lite gluten länge med maskin så att degen blir smidig.
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=album;in=557 (http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=album;in=557)
https://drive.google.com/file/d/0B7qClAm5m4rgQm9CeVpuaTNwbmc/edit?pli=1 (https://drive.google.com/file/d/0B7qClAm5m4rgQm9CeVpuaTNwbmc/edit?pli=1)
-
Jag skickar efter all min säd från saltå kvarn, hemleverans till dörren - superbra! Tror det är genom sidan matrevolution.se
Lycka till!
-
Jag skickar efter all min säd från saltå kvarn, hemleverans till dörren - superbra! Tror det är genom sidan matrevolution.se
Lycka till!
Tack för tips!