Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Anja P skrivet 23 jun-14 kl 21:37
-
Nu har dillen växt till sig och det börjar bli dags att skörda. Hur tar jag hand om den på bästa sätt?
-
Hacka och frys in. Håller sig i många år.
-
Man kan torka står sig hur länge som hällst om det är torrt och mörkt.
-
Ni som fryser in: hur är bästa sättet? Ska de torkas lite innan, glasburk eller platspåsar eller något annat?
-
Lägg dillen i en tät burk o frys in den.
Jag har gjort misstaget att frysa in dill i påsar. Då smakar allt dill i frysen.
Gott med glass med dill smak :-[
-
Jag brukar frysa dillen i lagom portioner som jag lindar in i plastfolie. Sedan lägger jag dillpaketen antingen i en frysburk eller i en extra tjock plastpåse. På så sätt kan man lätt få en (eller flera) portioner dill när man behöver utan att behöva ha täta påsar/burkar till varje portion.
-
tackar! Då ska jag förpacka väl:-)
-
Borde det inte vara gott att göra ett dill-salt?
-
Borde det inte vara gott att göra ett dill-salt?
Bra idé :)
Låter faktiskt riktigt gott.
-
Ett sätt är att göra istärningar med vatten och finhackad dill. Håller sig då länge utan risk för frostbränna.
Istärningarna kan när de är frusna förvaras löst i en tät plastburk. Så kan man frysa en ny omgång.
Smidigt att ta fram en eller två tärningar och lägga i potatisvattnet eller en soppa. Eller i en sås till fisken.
Går fint att göra samma sak med andra örter som exempelvis persilja och basilika. Perfekt att röra ner i nykokt pasta eller lägga i en köttfärssmet till köttbullar eller biffar.
-
Lägg dillen i en tät burk o frys in den.
Jag har gjort misstaget att frysa in dill i påsar. Då smakar allt dill i frysen.
Gott med glass med dill smak :-[
Gjorde samma sak förra året... Fortfarande luktar det dill när man öppnar frysen, fortfarande tar vissa saker lite dillsmak. Men det överlever man väl. Värre när det smakar gammal frys.
-
Mjölksyra!
Funkar jättebra och bibehåller smaken på både blad och kronor. Förvara i kyl (egentligen under 15 grader) så håller det sig ett år. Eller torka efter syrningen.
-
Hacka dillen och varva den med salt. Se till att allt är tät och välpackad. överst ett lager salt Förvara detta i kylskåp. använd i stället för salt i soppor, såser mm
-
Jag provade att torka för första gången förra året. Klippte smått och förvarade i kryddburk. Jättebra att slippa rota runt i frysen när man skall ha lite dill. :)
-
Vi har torkat dill, det är lätt och då håller den bra.