Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Anja P skrivet 23 jun-14 kl 21:37

Titel: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Anja P skrivet 23 jun-14 kl 21:37
Nu har dillen växt till sig och det börjar bli dags att skörda. Hur tar jag hand om den på bästa sätt?
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Curt skrivet 23 jun-14 kl 21:45
Hacka och frys in. Håller sig i många år.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Che Guevara skrivet 23 jun-14 kl 21:54
Man kan torka står sig hur länge som hällst om det är torrt och mörkt.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Anja P skrivet 24 jun-14 kl 09:11
Ni som fryser in: hur är bästa sättet? Ska de torkas lite innan, glasburk eller platspåsar eller något annat?
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Smajsan skrivet 24 jun-14 kl 10:12
Lägg dillen i en tät burk o frys in den.
Jag har gjort misstaget att frysa in dill i påsar. Då smakar allt dill i frysen.
Gott med glass med dill smak :-[
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 24 jun-14 kl 13:05
Jag brukar frysa dillen i lagom portioner som jag lindar in i plastfolie. Sedan lägger jag dillpaketen antingen i en frysburk eller i en extra tjock plastpåse. På så sätt kan man lätt få en (eller flera) portioner dill när man behöver utan att behöva ha täta påsar/burkar till varje portion.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Anja P skrivet 25 jun-14 kl 18:51
tackar! Då ska jag förpacka väl:-)
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Peter81 skrivet 25 jun-14 kl 19:53
Borde det inte vara gott att göra ett dill-salt?
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Smajsan skrivet 26 jun-14 kl 11:53
Borde det inte vara gott att göra ett dill-salt?

Bra idé  :)
Låter faktiskt riktigt gott.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 jun-14 kl 14:53
Ett sätt är att göra istärningar med vatten och finhackad dill. Håller sig då länge utan risk för frostbränna.

Istärningarna kan när de är frusna förvaras löst i en tät plastburk. Så kan man frysa en ny omgång.

Smidigt att ta fram en eller två tärningar och lägga i potatisvattnet eller en soppa. Eller i en sås till fisken.

Går fint att göra samma sak med andra örter som exempelvis persilja och basilika. Perfekt att röra ner i nykokt pasta eller lägga i en köttfärssmet till köttbullar eller biffar.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: grisslan skrivet 26 jun-14 kl 17:36
Lägg dillen i en tät burk o frys in den.
Jag har gjort misstaget att frysa in dill i påsar. Då smakar allt dill i frysen.
Gott med glass med dill smak :-[
Gjorde samma sak förra året... Fortfarande luktar det dill när man öppnar frysen, fortfarande tar vissa saker lite dillsmak. Men det överlever man väl. Värre när det smakar gammal frys.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: SurOve skrivet 15 jul-14 kl 11:17
Mjölksyra!

Funkar jättebra och bibehåller smaken på både blad och kronor. Förvara i kyl (egentligen under 15 grader) så håller det sig ett år. Eller torka efter syrningen.
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 15 jul-14 kl 12:07
Hacka dillen och varva den med salt. Se till att allt är tät och välpackad. överst ett lager salt Förvara detta i kylskåp. använd i stället för salt i soppor, såser mm
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: MissT skrivet 15 jul-14 kl 14:11
Jag provade att torka för första gången förra året. Klippte smått och förvarade i kryddburk. Jättebra att slippa rota runt i frysen när man skall ha lite dill.  :)
Titel: SV: Spara dill, frysa eller något annat?
Skrivet av: Mamsingen skrivet 19 aug-14 kl 08:01
Vi har torkat dill, det är lätt och då håller den bra.