Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: grisslan skrivet 22 jun-14 kl 21:47
-
Helt säkert slänger jag en hel del användbart av det jag odlar. Min fråga är egentligen vad på växten kan man/kan man inte tillreda och äta?
Tar rödbeta som exempel, där använder jag bara den största delen av roten men vet att man kan använda betydligt mer. ::)
Vad odlar ni & hur mycket av det & till vad använder ni det?
-
Rödbetsblast (i alla fall späd) är god som sallad.
-
Rödbetsblast är dessutom underbart gott att smörsteka... :)
-
Rödbetsblast = mangold.
Det är ju trots allt samma växt i grunden, 'Beta vulgaris'.
Ett annat tips är att så och plantera lite för tätt. Då kan man äta små primörer under lång tid innan huvudskörden är klar. Man äter alltså det man gallrar.
I övrigt så åker blast, fula bitar och skal till hönsen.
-
Morotsblast,dom mjuka i mitten innan morötterna är klara.
Rädisor hjärtbladen om dom e fina.
Bet blast spröd.
Lökblast även vitlöks blast men bara lite från varje planta.
Sockerärt spröda toppar.
Dill gallringen torkas som krydda eller äts.
Kålrabbi kan mista nåt blad även andra kålsorter.
Problem med blast är att den blir hårig trådig eller på annat sätt ej god.
Man kan göra juice av det som inte är ätligt, mycket näring :)
-
All blast, blad, skal som är rena och hårda delar på grönsaker, rotfrukter, kryddväxter etc går utmärkt att koka buljong på. Jag brukar lägga in bortrensade delar i kylen och kokar när skålen är full och beroende på hur smakrika grönsakerna är så kan det bli ett par liter buljong på ett kok. Fryser sen in buljongen i typ glass eller youghurtburkar och tar fram till soppa, sås, grytor eller annat som blir smakrikt av att kokas eller tillredas med buljong.
-
Å vilket superbra tips Christelle :D det ska jag prova ! Tackar !
-
Jätte bra i de christelle tack för det :)