Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Rocknrollyo skrivet 22 jun-14 kl 15:15
-
I mars i år så började jag förkultivera fröer, så jag köpte in rätt mycket fröer och det tog sig oerhört fort och blev betydligt mer än jag hade räknat med. Nu är det mängder av gula blommor på tomaterna och de har växt riktigt högt faktiskt. Jag köpte ett jula-växthus för 4 - 5 hundra kronor men dels var det för litet och dels så var kvalitén lika med noll. Så nu ska jag köpa ett stort växthus för att få plats med allt.
2015 är tanken att jag ska bli självförsörjande på grönsaker från april 2015 till april 2016. Därför behöver jag något som går att lagra. Tomater är jättebra att äta men det går ju bara under några månader.
Så kom gärna med tips på grönsaker som går att lagra samt som går att äta redan under våren.
Bilden är från i våren i år och är typ 2/3 delar av odlingen. Här har det inte växt så högt.
-
Du får förädla dem på olika sätt. Koka ketchup och sånt. Lär dig konservera så kan du göra egna krossade tomater som håller en evighet :)
Konservering är toppen många grönsaker. Vi grillade egna majskolvar här i våras som växte i grönsakslandet förra sommarn.
Många grönsaker som broccoli, ärtor, bönor, grönkål, blomkål, spenat osv kan du ju förvälla och frysa in.
Har du jordkällare så funkar det ju utmärkt att lagra alla typer av rotfrukter... Vi har haft morot, svartrot, rotselleri, palsernacka och potatis som räckt hela vintern, förra årets är inte slut än och fortfarande goda.
Lök är ju inte heller något problem, både gul och vit lök kan förvaras hela vintern om de får torka rätt och hängs på rätt ställe.
Ofta är det olika sorter, tidiga eller lagringsbara som är senare. Så kör två sorter av varje så får du ut maximalt av odlingen.
-
Syra och torka kan man ju även göra . Ska skälv prova syrning fram i höst.
-
Jag vill slå ett slag för pumpa och vintersquash. Håller hela vintern och våren. Vi åt vår sista spagettipumpa i maj. Lättodlad och tacksam grönsak man kan ha till mycket.