Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Marieberg skrivet 19 mar-07 kl 12:44

Titel: Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 19 mar-07 kl 12:44

Jag har för tillfället min första levain på jäsning.
Levain betyder tydligen "surdeg" på franska och i Jan Hedhs bok används namnet för en surdegstarter gjord på russin, vatten och honung.
Jag är nu, som vanligt inför nya projekt, nyfiken på resultatet och kan nästan inte vänta på att levainen ska bli färdig.

Har någon provat att baka på detta sätt? Blir det annorlunda jämfört med att använda annan surdeg?
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: koko skrivet 20 mar-07 kl 13:38
Kan du inte skriva ner receptet för denna franska russinsurdeg, så kan vi oxå testa?? ::)
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 20 mar-07 kl 15:17
Jo visst skulle jag gärna vilja göra det, men av hänsyn till lagen om upphosrätt, samt följande länk

http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=1;action=display;threadid=16853

vågar jag inte.  

Köp boken istället, "Bröd" av Jan Hedh.
88 kr på bokrea på Bokus.

Ett fynd! :o :o :o
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 20 mar-07 kl 15:23
Och så finns det ju någon som rekommenderar just den sortens surdeg på en av surdegstrådarna. Förresten läste jag idag på DN:s hemsida både om Hedhs bok och allmänt om surdeg.
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 24 mar-07 kl 17:55
För tillfället är första steget av levainen färdigjäst.
Nu återstår att göra en "mamma", en "chef" samt en tredje förjäsning som i boken inte har något namn.
"Mamman" består av mjöl & druvjos & luktar ljuvligt av jästa druvor. Den godaste surdeg som jag har gjort hittills!
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Anders J skrivet 29 mar-07 kl 03:45
Har försökt att sätta 2 russinjäster (2 olika tillfällen) enligt Heds halva recept men uta att lyckas. Händer ingenting. Har dem i ett rum som håller 23-24 grader. Varmare har jag inte. Vad kan jag göra för fel.
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: javill skrivet 29 mar-07 kl 11:57
Spännande Ior! Ser fram emot rapport när du satt tänderna i första brödbiten.  :)
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 30 mar-07 kl 19:53
Spännande Ior! Ser fram emot rapport när du satt tänderna i första brödbiten.  :)
.. och det blir förhoppningsvis i morgon!
Jag återkommer!
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 07 apr-07 kl 10:39
Jag bakade mitt livs hittills godaste surdegsbröd härförleden. Brödet innehöll rågdegssurdeg och blev kraftigt i smaken, stort och saftig och smakade inte surt. Jag är nämligen inte överdrivet förtjust i surt smakande bröd.

Nu har jag bakat 2 omgångar av levain-bröd och, visst, det funkar utmärkt. Jag måste experimentera lite med receptet, det smakar sur deg (!), och verkar alltså vara likvärdigt med vanlig surdeg. Smaken påverkas av brödets ingredienser, helt klart!  

I övrigt vet jag inte vad jag ska säga om Levain. För att man får samma resultat som med "vanlig" surdeg, är Levain alldeles för komplicerat, tycker jag. Degen är begränsat hållbar (till skillnad mot surdeg) och den kräver mycket förarbete i många olika steg.

Jag ska fortsätta att baka med Levain-grund-sur i några månader till eftersom jag har kvar en del i kylskåpet, och kanske hinner jag upptäcka nya fördelar. Bara framtiden vet... ;)
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: javill skrivet 07 apr-07 kl 15:47
Jag har gjort en surdeg till ljust bröd på durumvetemjöl, äppeljuice och youghurt. Hittade grundreceptet i en tidning för länge sen. Nu har jag nog ändrat mängden på innehållet allt eftersom jag bakar men, det blir ett ganska gott bröd som inte smakar så surt. Ja, tycker jag då.  :) Om inte Levainet gav ett bättre bröd än vanlig surdeg så får jag ju hålla med dig om att det verkar omständigt. Men, kanske ändrar det sig framöver?

edit, tänkte att brödet kanske blir mindre surt när du bakar nästa gång?
Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Gryning skrivet 08 apr-07 kl 11:38
I övrigt vet jag inte vad jag ska säga om Levain. För att man får samma resultat som med "vanlig" surdeg, är Levain alldeles för komplicerat, tycker jag.

Jag har Jan Hedhs bokoch tänkte jag skulle testa att sätta en levain när barnen har flyttat hemmifrån eller så. Tror du att man kan ersätta levain med vanlig surdeg rakt av?

Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Gryning skrivet 08 apr-07 kl 11:43
Jo visst skulle jag gärna vilja göra det, men av hänsyn till lagen om upphosrätt,

Har de inte ändrat på lagstiftn?ngen på 2000-talet så gäller fortfarande att recept inte omfattas av lagen om uppphovsrätt. Det gör bara skriven text med "verkshöjd", dvs böcker och tidningsartiklar men normalt inte recept och reklamtexter. (Men jag har en kokbok där det står i recepten kuliga saker som att man ska ha en sol att blunda mot när man äter mackan och då kan man nog åberopa "verkshöjd"på recepten också.)

Titel: Re:Har någon gjort LEVAIN?
Skrivet av: Marieberg skrivet 08 apr-07 kl 11:45
Ja, bortsett från den gudomliga lukten av jästa druvor  :)  
så har jag inte upptäkt några fördelar med levain. Visst, det är en festlig känsla att kunna tillverka jäsningsmedel själv, och, som sagt, jag har ännu inte experimenterat färdigt!