Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: raskens_ida skrivet 18 jun-14 kl 18:29
-
Jag undrar vad man ska använda för kokkärl när man lagar mat på vedspis. Går det med rostfria kastruller t.ex? Har själv ingen aning ???
-
Hej
En smidig lösning är att använda sk "vildmarkgrytor" kallas även för "scoutgrytor".
De är tunna i godset o tar upp värme snabbt. Tom så snabbt att om man eldar för hårt, kan det bränna.
Men i mitt tycke perfekta om man ska laga tex grytor o har mycket i grytan. (hoppsan, så det blev ;D )
Dessa borde gå att finna på någon "outdoor- firma". Förr fanns de hos scoutförlaget i Stockholm. Vet inte om de finns kvar?
Ett annat alternativ är att använda de kastrullsett som finns för friluftsbruk. Det är liknande kastruller som tex "triangia-köken innehåller.
De är mindre än de grytor som åsyftas ovan...
Det finns olika varianter troligen hos ÖoB, rusta, o liknande ställen.
De är troligen mycket billigare.
Dessa modeller brukar passa "i spisen" alltså när man tagit ut originalplattan/ringarna... (beroende på spismodell/konstruktion.
Då blir de sotiga, o därför bra att ha speciella till "vedspisen" :)
"några förslag" :)
En extra fördel med dessa sommartid är att de blir varma fort o man behöver inte elda så länge, i sommarvärmen...
-
Ja använder mina vanliga grytor såsom rostfria och emaljerade i gjutjärn fungerar bra tycker ja.
-
Förlåt för noob-fråga.
Men en sak jag undrat kring detta med vedspis är, när man steker/kokar saker och ting, tar man av "locket" på spisen och har kastrullen direkt ovanpå elden, eller enbart på själva plattan?
Tycker mig ha sett båda delarna?
-
Förlåt för noob-fråga.
Men en sak jag undrat kring detta med vedspis är, när man steker/kokar saker och ting, tar man av "locket" på spisen och har kastrullen direkt ovanpå elden, eller enbart på själva plattan?
Tycker mig ha sett båda delarna?
Det går bra att ta av om man har grytor för ändamålet .
-
Det går bra att ta av om man har grytor för ändamålet .
Precis, har kastrullen/grytan som en ring runt sig som är gjord för att sänka ner i spisen så tar man bort locket och lämpligt antal ringar så den passar. Annars är det bara att ställa kastrullen uppepå som vanligt :)
Den vänstra grytan på bilden har en "ring".
http://cdn08.dayviews.com/85/_u4/_u6/_u0/_u9/_u8/u460984/87681_1283948165.jpg (http://cdn08.dayviews.com/85/_u4/_u6/_u0/_u9/_u8/u460984/87681_1283948165.jpg)
-
Har man gammal spis som inte är modifierad med planslipade plattor, med flänsar, så är det en god idé att fixa det, om man använder moderna grytor.
-
Undvik att skaffa nya grytor med plasthandtag. En del sådana är rätt kassa.. De man redan har får ju duga, så länge de vill.
-
jag har ett våffeljärn som ska sättas ner i vedspisen men när jag lagar mat ställer jag kastrullen oppepå som på en elspis. har gamla järngrytor och stekpannor funkar bra tycker jag men också moderna kastruller.till ugnen har jag en del emaljerade järnformar.
-
Den här kakformen ? hade man kanske på vedspisen? det är lufthål i locket och den lilla knoppen är av bakelit.
-
Formen med hål är troligen en s k burkugn, jättebra för bakning och stekning.
Pappa hade en sådan i båten när jag var yngre, och nu har jag själv fått tag på en.
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.omniasweden.com%2Findex.php%3Fid%3D3917&ei=vDWjU9KRL4XOygPvl4LwBQ&usg=AFQjCNFCEXvv1brlrKgndrb46PCAscHY0w&bvm=bv.69411363,d.bGQ (https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.omniasweden.com%2Findex.php%3Fid%3D3917&ei=vDWjU9KRL4XOygPvl4LwBQ&usg=AFQjCNFCEXvv1brlrKgndrb46PCAscHY0w&bvm=bv.69411363,d.bGQ)
Kogubben ;)
-
Tack, då har jag blvit lite klokare :)
-
Väcker en gammal tråd,
I kväll har jag lagat en enkel hjortskav på vedspis i ett av de 2 kärl som fanns tillgängligt (gjutjärnsgryta) potatisen och morötterna har tillagas i en gammal aluminiumkastrull och som bränsle har använts de snustorra grangrenar som vedboden erbjöd :)
-
Gamla trådar förtjänar ibland lite konstgjord andning.
Köpte en fin rostfri traktörpanna på loppis, som jag gör linsgryta i på vedspis nästan var söndag...
Vedspis är fint som snus :D
-
Ikväll blev det rotsaks- och köttsoppa i rostfri gryta (tagit upp de sista potäterna, morötterna och rödbetorna ur landet idag), kokekaffe i emaljerad kaffepanna efteråt. Samt diskvatten i rostfri gryta för att spara lite på den elektriska varmvattenberedarens kostsamma arbete.
-
Jag har en 25liters vattenkittel med tappkran som är fin och glänsande och heter kjell.
Vattnet är fortsatt ljummet på morgonen när en eldat på kvällen. Så kjell funkar som ett element också.
-
Om du vill kan du göra en isolering mössa till Kjell och klä på honom hans "helkropp mössa" efteråt när du har eldat klart då håller han vattnet ännu varmare och längre.
-
Om du har en vedspis med ringar i stället för plattor eller bara en skiva som är slät på undersidan. Ja då kan du skaffa en kammplatta och få en dubbelt så effektiv platta. På den kan du ha dom grytor och stekpannor som du hade till elspisen.
-
Byter man plattor är det god idé att byta till planslipade om man saknar det. Ojämna kokkärl/plattor är en stor energitjuv (om man inte lyfter ringarna och har grytan i direkt kontakt med elden) ,vilket många upptäcker när de tillfälligt vid strömavbrott försöker laga mat på kamin som saknar planslipad topp.
-
Kaminer brukar också få sämre värmeöverföring till toppen eftersom den är slät och inte flänsad på insidan. Men man ska inte underskatta möjligheterna till enkel matlagning på en kamin utan kokplatta. Om min kamin (slät men inte planslipad översida av gjutjärn) redan är varm så tar det inte lång tid att koka upp lite kaffevatten på den, t ex.
-
Kaminer brukar också få sämre värmeöverföring till toppen eftersom den är slät och inte flänsad på insidan. Men man ska inte underskatta möjligheterna till enkel matlagning på en kamin utan kokplatta. Om min kamin (slät men inte planslipad översida av gjutjärn) redan är varm så tar det inte lång tid att koka upp lite kaffevatten på den, t ex.
Mina erfarenheter av matlagning på kamin är ju både gamla och begränsade men efter stormen Gudruns första morgonte med vatten kokt på morsökamin ordnade jag strax snabbare och effektivare sätt att fixa varmt käk utan el.
-
Om du vill kan du göra en isolering mössa till Kjell och klä på honom hans "helkropp mössa" efteråt när du har eldat klart då håller han vattnet ännu varmare och längre.
Åhå
En Kjell med mössa!
<3
Jag vill ju dock mer ha värmeelement än varmvatten ofta så då är inte mössa prio ett. Men en vet ju aldrig hur läget blir...
-
Tack för trådlyft! Jag lagade mat på vedspisen i två år när vi flyttade hit, har aldrig funderat på hurdana kastruller jag borde ha. De jag hade funkade bra. Det är en trygghet att veta att jag när som helst kan gå tillbaka till att använda vedspisen igen. Det är bara slöhet som hindrar mig.
-
Tack för trådlyft! Jag lagade mat på vedspisen i två år när vi flyttade hit, har aldrig funderat på hurdana kastruller jag borde ha. De jag hade funkade bra. Det är en trygghet att veta att jag när som helst kan gå tillbaka till att använda vedspisen igen. Det är bara slöhet som hindrar mig.
De enda som inte är så bra är de med plasthandtag :-\
-
De enda som inte är så bra är de med plasthandtag :-\
De flesta av våra kastruller och grytor har handtag av metall, några har trähandtag och några bakelithandtag. Har inte använt de på vedspisen och funderar på om även bakelit smälter.
-
De flesta av våra kastruller och grytor har handtag av metall, några har trähandtag och några bakelithandtag. Har inte använt de på vedspisen och funderar på om även bakelit smälter.
Bakelit är en härdplast, den smälter inte utan bryts ned och förkolnar om den blir alltför varm alltför länge.
-
Det jag har haft svårt att vänja mig med är att alla handtag blir så varma så man måste komma ihåg att använda grytlappen eller spiskroken när en gryta ska dras undan. För det är det som är med matlagning på vedspis, att grytor och pannor behöver flyttas till en svalare eller varmare plats.
Ett knep jag vill dela med mej av är att om det behöver sänkas temperaturen på en gryta, så kan man sicka in en bordskniv en bit under grytan.
-
Det jag har haft svårt att vänja mig med är att alla handtag blir så varma så man måste komma ihåg att använda grytlappen eller spiskroken när en gryta ska dras undan. För det är det som är med matlagning på vedspis, att grytor och pannor behöver flyttas till en svalare eller varmare plats.
Ett knep jag vill dela med mej av är att om det behöver sänkas temperaturen på en gryta, så kan man sicka in en bordskniv en bit under grytan.
Jo att lägga nått emellan funkar ju bra om man inte har en järnspis med ringar och kokkärl avpassade för det.
Om man i generationer varit bortskämd med rimligt prissatt el tillgänglig 24/7 är det trots allt en viss omställning att laga sin mat på vedspis, det kräver framförhållning, planering och tid på ett sätt som vi uppvuxna med microvågsugn inte är helt vana vid hemifrån.
-
I det här hushållet lagar vi mat på vedspisen om det eldas i den vid den tidpunkt som mat ska lagas. Eldas det inte just då lagas maten på elspisen.
Det kanske finns något kärl med plasthandtag. I så fall, om det finns kvar, är det undanstoppat längst in/ner i något skåp.
Att flytta runt kärlen på vedspisen blir en vana. Oftast går det bra utan några redskap eller grytvantar. (Tycker jag, kanske inte min fru tycker lika)
Det brukar gå bra att hitta en plats med lagom värme. Om det är för varmt på hela spisen har vi några underlägg i metall att stoppa emellan.