Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Doris och Börje skrivet 17 jun-14 kl 09:14

Titel: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 17 jun-14 kl 09:14
Det borde ju gå att förvälla och frysa in nässlor på samma sätt som man gör med spenat.
Någon som brukar göra så?
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: Nina W skrivet 17 jun-14 kl 09:30
Jag gör det ibland, repar av bladen och ångkokar och sedan in i frysen.
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: lilllisa skrivet 17 jun-14 kl 09:43
Har provat, går superbra.
Plocka - Förväll - mixa - frys in i lagom stora förpackningar...
För min del, lagom stora för att laga lagom mycket soppa, på ett fryst block.

För att slippa skaffa massor med burkar brukar jag frysa in i rektangulära plastburkar och sen ta ur o lägga i plastpåse. Lägg blocken "vridna" ett halvt varv i plastpåsen, då är det lätt att "ta isär" --  "ett och ett".

(Som du skriver) Funkar bra på spenat (kom bara ihåg att hälla av kok-vattnet. Spenat innehåller väl mycket .... är det....oxal-syra).
Dessutom funkar det bra på Mangold, morots- rödbets- blast. Har även provat med jordärtskocka.
Vill man kan man även blanda i tex lök och kryddörter. Då har man en "färdig" mix.
 (Som inte faller under butikernas "halvfabrikat" "skämt"  ::)   )
Finns även andra, kommer inte på just nu....

Lycka till med "sommarsmaker i vinter"
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 17 jun-14 kl 21:04
Kanon!!
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jun-14 kl 21:12
Fungerar utmärkt!

Jag klippte av själva bladen, förvällde dem lite snabbt och hackade sen ner alltsammans innan jag tryckte in det i iskubslådor. När det var genomfryst tryckte jag ut kuberna i en frysburk. Bara att släppa ner en kub eller två i såser, grytor eller soppa :)
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 17 jun-14 kl 22:08
Fungerar utmärkt!

Jag klippte av själva bladen, förvällde dem lite snabbt och hackade sen ner alltsammans innan jag tryckte in det i iskubslådor. När det var genomfryst tryckte jag ut kuberna i en frysburk. Bara att släppa ner en kub eller två i såser, grytor eller soppa :)
Och torka i torkmaskinen:)
Så får både folk och höns sommarkänslor i mörka vintern!
Titel: SV: Brännässlor i frysen?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jun-14 kl 22:14
Och torka i torkmaskinen:)
Så får både folk och höns sommarkänslor i mörka vintern!

Ja, det fungerar också utmärkt. Jag gjorde iskubsbitarna innan jag fick torken :)