Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: vattuvarg skrivet 15 jun-14 kl 10:11
-
Attefallshusen är inte som friggebodarna, det är viktigt att komma ihåg. (Tydligen kan man ha båda på sin tomt). Så det kan vara vits att kika på den sammanfattning av bestämmelserna som Wikipedia har.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Attefallshus (http://sv.wikipedia.org/wiki/Attefallshus)
Det är en hel del nya möjligheter som öppnas med de nya reglerna. Vad gör vi med dem?
-
Många här på forumet funderar på att köpa ett torp. Det finns ganska gott om dem, men tyvärr behöver en del av dem lite kärlek innan de kan bebos. Attefallshuset är tillräckligt stort för att härbärgera en liten familj medan man renoverar det större huset. Efteråt kan man använda det som kontor, ateljé, gårdsbutik eller annat.
I Finland byggde man först bastustugan att bo i medan man byggde det stora huset. Det är skönt att kunna göra sig ren efter ett svettigt dagsverke. ...och med ett gammalt torp kan de dagarna bli många.
-
Min tanke är att köpa ett fallfärdigt torp och sedan bygga ett attefallshus lagligt. Sedan kan man bygga en friggebod också, och när allt är färdigt river man torpet och har en liten stuga att bo i helt utan att behöva betala bygglov, byggfelsförsäkring, kontrollansvarig osv. Dessutom slipper man följa en massa regler för handikappanpassning, enerigdeklaration, hållfastberäkningar och så vidare i all evighet. 25kvm räcker för en eller två personer att bo på, jag har mindre än så.
-
Ett växthus vore bra. Man vet ju inte längre vad som finns i maten. Så om man odlar själv är det lättare att veta. ...och så späder det ut kassan lite.
Växhuset kan byggas ihop med huset och ge en förlängd sommar. Det är högt nog att ordna bra lä även på utsidan. Hela bakväggen kan täckas med odlingar och en del växter får hänga från taket. Växter får fixa skydd för solen både inne i och utanför växthuset. Två djupbäddar på tio kvadrat var får det plats med därinne. Utanför finns plats för flera till.
Slutligen finns en liten "luftsluss" innan man kommer in i växthuset. Där finns ett fiffigt litet kök och sängplats. Rum för gäster eller eget boende för husets tonåringar?
-
Min tanke är att köpa ett fallfärdigt torp och sedan bygga ett attefallshus lagligt. Sedan kan man bygga en friggebod också, och när allt är färdigt river man torpet och har en liten stuga att bo i helt utan att behöva betala bygglov, byggfelsförsäkring, kontrollansvarig osv.
Vore det möjligt att använda det ursprungliga torpet som kallförråd?
-
Vore det möjligt att använda det ursprungliga torpet som kallförråd?
Absolut, beroende på hur fallfärdigt det är. Är det tillräckligt bra kan man ju bo där, men de sämsta är också de billigaste.
-
Absolut, beroende på hur fallfärdigt det är. Är det tillräckligt bra kan man ju bo där, men de sämsta är också de billigaste.
Så sant. Vårt gamla hus (ett gammalt torp) står tomt sedan vi flyttade in till stan, trots att vi hoppats sälja det. Med den tanke du har kanske någon bor där så småningom. Under tiden blir det bigård längst bort på tomten.
-
Jag är inne på samma planer som Svarta fåret. Spanar på skuttställen i skåne och västerbotten.
-
Jag är inne på samma planer som Svarta fåret. Spanar på skuttställen i skåne och västerbotten.
Så det vore kanske vettigt att fundera på hur man skulle bygga attefallshuset? Ni får hursomhelst gärna beskriva hur ni vill att ert framtida boende ska se ut.
-
Jag har ju alltid varit sugen på ett ler och halmhus, men då försvinner mycket av boytan pga de tjocka väggarna. Fast man skulle nog kunna välja den byggmetoden ändå. Skissar lite på att ha både attefallaren och friggan i ler&halm, stående i vinkel nära varann och med nåt växthusliknande i vinkeln.
-
Jag har ju alltid varit sugen på ett ler och halmhus, men då försvinner mycket av boytan pga de tjocka väggarna. Fast man skulle nog kunna välja den byggmetoden ändå.
Är också förtjust i lerbygge. Tänk på att man kan använda höjden bättre nu när maximum är fyra meter (nockhöjd). Den extra höjden kan ju kompensera lite för den mindre golvytan inomhus, kanske?
-
Jag skulle bygga vanligt regelverk, just för att kunna utnyttja ytan bäst. Inget våtrum inne, det bara krånglar till saker, bad och toalett kan läggas i friggeboden så kan de dessutom lättare uppgraderas om man skulle vilja. Attefallshuset skulle jag göra i princip med öppen planlösning, med kamin i mitten av bakre väggen och om möjligt vattenmantlad kamin och golvvärme. Kök i ena hörnet med en bänk som går ut som rumsavdelare. Sov i ett annat hörn, så långt från kaminen som möjligt, eventuellt med ett par garderober för att skilja av. I mitten vardagsrum kombinerat med matsal och i kanten kanske arbetshörna för den som vill pyssla med något under vintern. Takhöjden kan utnyttjas för att få undan teknisk utrustning så som varmvattenberedare och eventuell ackumulatortank. Det kan också räcka till ett litet sovloft.
-
Attefallshuset skulle jag göra i princip med öppen planlösning, med kamin i mitten av bakre väggen och om möjligt vattenmantlad kamin och golvvärme.
Skulle huset vara kvadratiskt eller rektangulärt (proportioner)?
-
Jag skulle göra det rektangulärt, kanske 4x6m eller liknande
-
Vet nån hur det är när man bygger in sitt hus i ett växthus? Kan man bygga attefallaren inuti eller blir det en massa bygglov för ett så stort växthus?
-
Har man redan bygglov för växthuset borde det inte vara något problem att bygga en attefallare inuti. Faktiskt ganska likt ett av mina favoritkoncept.
http://www.designboom.com/architecture/danish-pavilion-possible-greenland-at-the-venice-biennale/ (http://www.designboom.com/architecture/danish-pavilion-possible-greenland-at-the-venice-biennale/)
-
Det där var nog en onödig fråga förresten, svaret är väl att det är en massa bygglovsjox. Fasen, jag som skulle storstäda hamnar så lätt framför ritblocket istället :-[ Nu när man får bygga såpass högt skulle det ju vara fullt möjligt att förverkliga drömmen om en rundloge! I norrbotten har vi sexsidiga sådana med brutet tak över de två höga gavlarna vilket gör det möjligt med två sovloft. Hur räknar jag ut hur långa de sex sidorna ska vara för att hålla sig inom 25 kvadratmeter?
Det där danska bygget har jag också dreglat över!
-
Hur räknar jag ut hur långa de sex sidorna ska vara för att hålla sig inom 25 kvadratmeter?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=how+long+are+the+sides+of+a+hexagon+with+the+area+of+25+m2 (http://www.wolframalpha.com/input/?i=how+long+are+the+sides+of+a+hexagon+with+the+area+of+25+m2)
-
Tack snälla Vattuvarg! :-*
-
Äsch... :-[ När man kan använda wolfram alpha så går det fort. Kollade du uppgiften om diameter längst ner?
-
Nix, missade det. Men varje sida blir 3.10 i allafall.
-
Hade jag byggt något eget, som skulle vara tillräckligt stort för diverse göromål också, så hade det blivit något sådant här.
Yttermåtten på själva huset är 5x10 meter.
Gråstenskällare under hela. Ger ett bra golvklimat. Spis, härd och bakugn i källaren. Anslutet till en storpipa. Ger bra ventilation av källaren och alla tvätt och tvagningsgrejer kan fixas där nere. Frostfritt av sig själv, så eventuella vattenpumpsmojänger kan stå där nere också.
Lucka från köksgolvet, plus ingång utifrån.
Storpipa, med rejäl imlucka i köket, gör också att det går att elda stora spisen på sommaren, utan att det blir speciellt varmt i köket.
Liggtimrat hus av 6 till 8-tums timmer. Enkel locklistpanel utvändigt. Timrade hus är svala på sommaren och lättvärmda på vintern.
Låg takhöjd på bostadsplanet och flack taklutning, ovanpå låg oinredd vind. Takunderhåll, att fixa med vindskivor och liknande, ska vara lätt med liten stege, eller mindre och enklare ställning.
_____________
Notera väderstrecken i förhållande till skafferi och de båda yttertrapporna. Och vare sig man vill ha sol i ansiktet på morgonen, eller inte, så går det att få till.
-
Är inte attefallshuset riktat till detaljplanerat område?
TILLBYGGNADER OCH KOMPLEMENTBYGGNADER UTANFÖR DETALJPLAN
Om din fastighet ligger utanför detaljplan behöver du i vissa fall inte bygglov om du ska göra mindre tillbyggnader av bostadshus och komplementbyggnader. Det beror på var din fastighet ligger. Du får också bygga helt fristående komplementbyggnader i omedelbar närhet av bostadshuset, men de får inte dominera över det ursprungliga huset. Murar och plank i omedelbar närhet av bostadshuset kräver inte heller bygglov. Men om du bygger närmare gränsen än 4,5 meter måste berörd granne medge det. Medgivandet bör vara skriftligt. Byggnadsnämnden kan svara på om du får göra tillbyggnader och komplementbyggnader utan bygglov på din fastighet och i så fall hur stora de får var
Klart att det kan underlätta, men när jag kollade med byggnadsnämnden kunde jag bygga mer & större än det som nu blivit tillåtet.
Kan vara värt att kolla med byggnadsnämnden vad som är OK utan bygglov, och hur svårt/dyrt det är att skaffa.
Kul idéer i tråden annars.
-
Även om det inte är krav på bygglov, så är det i princip samma krav som gäller för t ex avlopp, uppvärmning etc som om det vore krav på bygglov.