Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: lsjonsson skrivet 15 maj-14 kl 06:35
-
9 l vatten
6 dl grovsalt
1,5 dl socker
Koka upp vatten, grovsalt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt. När detta är gjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning. Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast.
Köttet ska vara delat och tinat innan det läggs i saltlagen.
3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i ca. 3 cm i diam tjocka korvar. Vänd på köttet medan det ligger i saltlagen så att det får samma gråaktiga färg runt om. Minst 3 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol och har ni tillgång till en carport så är det ännu bättre med bra luftcirkulation.
Detta gör jag i slutet på feb. o några veckor in i Mars varje år.
-
Provsmakning av årets torkade kött o gott är det. ;D
-
Det där såg gott ut :D Tyvärr så glömde vissa att torka kött iår.. Men rökt blir det.
-
Det är väldigt gott! ;D
Det är som ett begär när man väl har börjat äta av det. :D
Det är svårt att sluta att äta. :P ;D
-
Skator o kråkor då? Kommer inte dom och hackar på köttet?
-
Du är inte den första som frågar mig om detta o jag ger dig samma svar som till dom andra.
Så länge som jag har hållit på med att torka kött så är det ingen fågel som har rört något. :)
Jag vet inte om det är saltet som gör att dom inte rör köttet men något är det.
Man hänger ju köttet på norrsidan för där är det skugga o inga insekter som kommer fram som det gör i på en södervägg i vårsolen. :)
-
Nyfikna frågor. När du torkat färdigt. Hur förvarar du köttet?
Antar det blir bara hårdare med tiden och hur länge tar det innan dom börjar bli för hård?
-
Det tar ca 3 veckor innan köttet har torkat färdigt. Jag förvarar det i frysen men om du läser i länken om samerna så lär du dig hur dom förvarade sin mat o det torkade köttet.
Köttet ska vara i det närmste svart el. väldigt mörkt invändigt. Allt hänger egentligen på vädret om det högtryck med några minus om nätterna o ett par +4-5 o sol om dagarna i skuggan. Vi har mycket att lära av samerna tror jag när det gäller matförvaring. En intressant länk om samer o mat. Allt kanske inte passar in här men lite grand.
http://www.samer.se/3539 (http://www.samer.se/3539)
Jag känner ett par samer o det är alltid intressant att lyssna på dom när dom berättar om fjällen, renskötseln, boende till fjälls, m. m.
Jag köper ca 15 kg äkta fjällröding av mina bekantar/år o det är till ett pris som är lägre än vad den odlade fjällrödingen som finns i affärerna.
Den är väldigt god o jag får den rensad o vakuumpackad.
-
Jag har köpt torkat renkött från Funäsdalen till Storuman av samer och hittills så är det samebyn i mittådalen som är bäst på att torka renkött enligt mig.
Men som jag är införstådd så röker samerna sitt kött först, sen torkar det.
Dock anser jag inte du behöver frysa ditt kött. Saltsmaken brukar försämras.
Har du testat låtit några bitar hänga kvar över sommaren?
-
Ok! Jag ska inte skryta men jag kan säga dig att jag har fått väldigt bra betygsättning på mitt torkade kött. I klass med samernas. :)
En del röker det innan o en del inte. Jag röker det inte.
Det var en som frågade om jag hade samisk härkomst o han var sambo med en sameflicka i Gällivare.
Nej, tyvärr inte, svarade jag men hade gärna velat ha det.
Nej, det behöver jag inte. Jag har mitt kött vakuumpackat i lagom stora förpackningar.
Nej, det har jag inte! Det går att soltorka kött mitt i solen men då får du ha en eld i mitten för att hålla borta insekter.
Jag såg det i ett program från Kanada som Ray Mear hade gjort. Det var en indian som visade honom det.
Jag har väl tänkt att prova, men när det blir vet jag inte. Jag har andra projekt på G just nu. :)
-
Trevlig tråd :) Sparar informationen..