Alternativ.nu

Hantverk => Trä => Ämnet startat av: Lucky luke skrivet 10 maj-14 kl 21:40

Titel: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Lucky luke skrivet 10 maj-14 kl 21:40
Hallå där! Jag skulle behöva lite hjälp. Jag söker information om knivens historia men hittar väldigt kortfattad information. Det jag är ute efter är hur det började vid stenåldern och hur kniven sedan har utvecklats genom tiderna.
Har ni någon länk eller tips så mottages det tacksamt. Engelska sidor också.
Dunder hälsningar från Micke
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 10 maj-14 kl 21:48
Inget mer än att du också kan fråga på nåt friluftsforum, som heter utsidan. I utrustningsdelen finns en knivtråd, där diverse knivnördar håller hus. Frågade där om en gammal rakkniv, jag har.
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Ett svart får skrivet 10 maj-14 kl 22:02
Det är väll egentligen en fråga om materialens utveckling. Knivar var förmodligen bland det första man tillverkade när man fick tillgång till vass flinta, järn och stål.
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: TW skrivet 11 maj-14 kl 12:39
Såvitt jag vet var de aldra flesta knivarna av sten tills man lärde sig smida järn. Bronsen slog väl aldrig igenom riktigt här uppe. När man lärde sig göra järn av myrmalm i blästerugn blev det ju ofta ganska ojämn kolhalt så då kom man på att välla in stål i eggen för att få det hårdaste materialet där det behövs. Småningom blev det en hel konstart att bygga upp knivblad av olika material. En del riktigt exklusiva vikingatida och medeltida knivar verkar ha haft eggstål av en importerad kvalitet som kom ända från Persien och kallas wootz men de var säkert väldigt ovanliga.
Under slutet av medeltiden lärde man sig att framställa järn i masugn och färska det till smidesjärn och kola upp smidesjärn till brännstål. Då fick man ett material av jämnare kvalitet. Knivblad var oftast hopvällda att två lager smidesjärn med ett lagar kolstål emellan. Ett sådant knivblad går inte av i första taget och håller eggskärpan ännu då det är nednött nästan till ryggen. Den grundkonstruktionen höll i sig ända till andra världskriget.
På 1800-talet började man importera gjutstål (cast steel) från Sheffield. Det är mycket mera homogent och har jämnare kolhalt än brännstål och framställdes genom att man smälte 40-50 kg brännstål i en lufttät degel och gjöt det i en gjutjärnskokill. Småningom kom det också igång en svensk produktion av gjutstål.
Småningom trängdes de gamla färskningsprocesserna (tysksmide och lancasshiresmide och franchecomtesmide och vallonsmide) ut av bessemerprocessen där man färskar gjutjärn till konstruktionsstål ("blötjärn") i flytande form med hjälp av tryckluft direkt när det kommer ur masugnen. En bit in på 1900-talet började man också experimentera med all världens konstiga legerinsämnen i eggstålet till knivarna. Efter kriget blev det vanligt att göra knivblad av helstål. Då blev man ofta tvungen att använda sämre stål för att bladet inte skulle bli skört och brytas av.

Utgående från den här ungefärliga tidslinjen som jag har skissat upp kanske du kan hitta någon information litet här och var och plocka ihop den. Jag tycker du skall fråga på smidesforumet www.antracit.se (http://www.antracit.se). Där finns en hel avdelning om knivsmide.

Edit:
Jag glömde en annan viktig punkt i knivens historia........ Isotalon Antti och Rannanjärvi och den finska knivslagsmålskulturen ;D......... ett konstigt fenomen.... ;D
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Lucky luke skrivet 11 maj-14 kl 15:45
Det stämmer att det förmodligen är en fråga om materialens utveckling. Toppen TW för infon. Jag plockar lite här och där. Allt ska sammanställas och förenklas så att årskurs 3 (9 åringar) finner det kul och intressant att läsa.
Jag har slängt in frågan på lite andra forum också.
Hittar ni mera så gråter jag glädjetårar.
Hälsningar Micke
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Humle skrivet 13 maj-14 kl 10:07
Kniv med blad av trä, funkar som stickvapen och sprätta med, lätt att slipa om. Kniv med ben-/hornblad, knivar av diverse stenmaterial, kniv av snäckskal, flintkniv, sen blir det metaller som kopparknivblad, guld, silver, brons, järn, stål och nu senast kanske titan och "keramik"? :) Tror vi idag är mycket bortskämda med knivar och inte riktigt förstår vilken hjälp t.ex. en kniv med benblad kan vara om man ej hade våra moderna knivar.
Titel: SV: Knivens historia hjälp
Skrivet av: Tjaeld skrivet 05 okt-15 kl 23:37
Det kan ju vara så att vi definerar kniv olika också, på stenåldern, altså ca 1,6-3,6 miljoner år, så använde man olika typer av skärande verktyg. Det är förs under Neolitikum som Dolken dyker upp, framför allt senneolitiska "danska" dolkarna av typ 1-6 där typ 4, fiskskjärtsdolken är den mest berömda. Dessa var kopior i flinta av centraleuropeiska Koppardolkar och senare bronsdolkar, som också dyker upp i sverige under den tiden som då blir bronsålder. I Finnland dök denna period knappt upp då man av nån anledning hoppade över 2000års utvekling och gick direkt på Järnåldern, vid denna tid var dolken och så också kniven redan ett etablerat verktyg med sin typiska form. Utforminingen sker förmodligen i mellanöstern under neolitisk tid där, 10 000 f.Kr. och kom till sverige under Neolitisk tid här, 3000 f.Kr.

Där har vi en liten historielektion.