Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: morötter skrivet 01 maj-14 kl 19:03

Titel: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: morötter skrivet 01 maj-14 kl 19:03
Hejsan, Söker efter släcktkalk (pickling lime, cal)...har någon tips var jag kan hitta det.
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: kurt skrivet 02 maj-14 kl 06:10
Det finns ju t ex hos granngården och i måleributiker. Men det är ju inte livsmedelskvalitet.


Beroende på vad du skall använda det till så kan det tydligen i vissa fall ersättas med kalciumklorid (man tillför fortfarande kalcium men inte lika högt pH-värde) Det kanske är lättare att finna kalciumklorid i livsmedelskvalitet?

http://forums.gardenweb.com/forums/load/harvest/msg0901533916593.html (http://forums.gardenweb.com/forums/load/harvest/msg0901533916593.html)
http://americanpreppersnetwork.com/2012/07/pickling-crisp-vs-pickling-lime.html (http://americanpreppersnetwork.com/2012/07/pickling-crisp-vs-pickling-lime.html)
http://agardenerstable.com/2011/01/18/testing-pickle-crisp/ (http://agardenerstable.com/2011/01/18/testing-pickle-crisp/)
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: kurt skrivet 02 maj-14 kl 07:45
Avsikten med att tillsätta kalcium är att behålla krispigheten i grönsakerna t ex i inlagd gurka, som i sin tur kommer av den naturliga pektinhalten. I en del recept används vinblad, som ev. kan hindra pektinaser som annars bryter ned pektiner. Kalcium fyller samma funktion, . En annan fördel med kalciumklorid är just att det inte höjer pH-värdet som kalciumhyroxid gör, man skall ju sedan tillsätta ättika, och då kan man få fel pH-värde om man först haft grönsakerna i kalciumhydroxid med högt pH-värde.

http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/crispy-pickles (http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/crispy-pickles)
http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07824.pdf (http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/07824.pdf)
http://fbns.ncsu.edu/USDAARS/Acrobatpubs/P221-253/p239.pdf (http://fbns.ncsu.edu/USDAARS/Acrobatpubs/P221-253/p239.pdf)
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: morötter skrivet 02 maj-14 kl 16:47
Tack kurt, det är till hominy/nixtamal (majs som är indränkt i kalciumhydroxid)

 :) önskar att göra min egen majstortilla
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: kurt skrivet 02 maj-14 kl 19:51
Till det går det ju inte att ersätta med kalciumklorid. Natriumkarbonat kan man få tag i livsmedelskvalitet, det kommer dock ta längre tid,  natrium/kaliumhydroxid kan också användas.
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: Mkson1978 skrivet 05 maj-14 kl 19:18
Så himla kul att se att fler är intresserade av nixtamal! Jag ligger själv i startgroparna för att börja med detta och har kommit fram till följande :  pickling lime finns fasiken inte i Sverige!  Dock är jag väldigt lur om att man kan använda "släckt teknisk kalk" , då man kan läsa b.la. detta om dess användingsområden  (.   , "dricksvattenbehandling, foder, livsmedel,mediciner"
http://www.swedhandling.com/pdf/Slackttekniskkalk.pdf (http://www.swedhandling.com/pdf/Slackttekniskkalk.pdf)

Annars kan man köpa såkallat Kalkwasser som de använder i sötvattensakvarium med koraller, det är också kalciumhidroxid.

Men jag tänker lite såhär, om de gjorde lutfisk med vanligt murkalk och soda, varför inte kunna göra nixtamal med murkalk?  Majsen skall ju sköljas mycket ordentligt..Men jag vet inte, kanske innehåller en del restprodukter som inte är så nyttiga?

Sist men inte minst skall det även gå att göra med asklut du kokar själv av björkaska.  Dock så skall användandet av "Cal" ge den karateriska smaken av äkta nixtamal. Så jag tror att kalk är att föredra...


Här är några bra länkar om nixtamal
http://homescale.wordpress.com/corntortillas/ (http://homescale.wordpress.com/corntortillas/)
http://coldgarden.com/Cold_Garden_Warm_Kitchen/Nixtamalization.html (http://coldgarden.com/Cold_Garden_Warm_Kitchen/Nixtamalization.html)
http://www.cookingissues.com/2011/03/09/mesoamerican-miracle-megapost-tortillas-and-nixtamalization/ (http://www.cookingissues.com/2011/03/09/mesoamerican-miracle-megapost-tortillas-and-nixtamalization/)
http://decolonizeyourdiet.org/2013/07/making-gmo-free-corn-tortillas-from-scratch-a-detailed-lesson-in-nixtamal-for-beginners.html (http://decolonizeyourdiet.org/2013/07/making-gmo-free-corn-tortillas-from-scratch-a-detailed-lesson-in-nixtamal-for-beginners.html)


Ser fram emot att höra hur det går :-). / Martin
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: morötter skrivet 06 maj-14 kl 14:16
Du tänker som jag, hade hittat den kalkwasser på ebay.de men var lite osäker att köpa kemikalier som inte är livsmedelkvalitiet. Tyvärr bor i en lägenhet och inte har plats att tillverka min egen aska (och astma), så försöka minska min exponering för rök. Har kontaktade någon i USA som kan posta mig någon 'pickling lime'...

låta mig veta om era resultat med de olika kemikalier.    :)


http://www.urbanscout.org/nixtamal-and-the-24-hour-taco/ (http://www.urbanscout.org/nixtamal-and-the-24-hour-taco/)
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: morötter skrivet 06 maj-14 kl 17:19
(https://farm3.staticflickr.com/2818/11329260685_16d4558cfd_s.jpg)

Mina Painted Mountain majs från förra året.  https://flic.kr/p/ig8quM
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: Mkson1978 skrivet 06 maj-14 kl 22:08
Fränt! Jag köpte torkad majs och har nu beställt släckt teknisk kalk. Hoppas få den i slutet av veckan, sedan blir det att börja mixtra :-)
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: Mwenzako skrivet 01 dec-14 kl 08:06
http://shop.alega.se/default.asp?product=KE1171 (http://shop.alega.se/default.asp?product=KE1171)
Titel: SV: släckt kalk - ätbara
Skrivet av: Edgar skrivet 01 dec-14 kl 08:46
Om man gör lutfisk från grunden använder man släckt kalk. Kan ju vara en ingång att leta.