Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: trashtotreasure skrivet 30 apr-14 kl 17:21
-
Har mängder med stora körsbärsträd på min nya täppa, mer än man kan äta, sylta och safta. Så vin kom jag att tänka på, men skulle vilja slippa köpa massa attiraljer.
Kan man göra vin utan den stora "glasflaskan" eller är det hela tricket?
Flädervin har jag förstått att man ska kunna vildjäsa med socker och vatten i öppna tunnor med väv över, nån som testat det eller har jag fattat fel? Ett recept vore trevligt ;D
-
Vilket större kärl som helst går väl bra. Jag gör vin ibland, men har aldrig gjort körsbärsvin. Ville bara tipsa om att körsbär är gott att torka, speciellt då sötkörsbär. Blir som russin och kan användas så, smakar som russin med en lätt smak av körsbär. Jättegott i müsli, kakor m.m. Man kärnar ur och torkar i ugn på knappt 50 grader.
-
Sicken lysande idé att torka!!! Nåt bra urkärnings tips kanske?
-
Ett gem, eller en olivurkärnare fungerar, men de skall vara riktigt mogna
-
OK, lite pilljobb att se fram emot, men vem kan tacka nej till vedspistorkade körsbärsrussin?!
-
Jag brukar bara klämma på dom så åker kärnan ut. Lite kladdigt men jag tycker det går ganska fort och lätt. Man kan använda båda händerna. Lyckliga dej som har mycket körsbär.
-
Ser nya träd hela tiden nu när de har börjat blomma så fint. Får väl börja göra körsrussin till försäljning :)
Nå mer recept kanske?
-
Körsbär har lite pektin, men blandar man med t ex svartavinbär eller krusbär så blir det mycket god sylt.
-
Ja, krusbär har jag själv funderat på att blanda med, förutsatt att det blir några krusbär, de har fått nån sjuka...
-
Om man har många körsbär att kärna ur så finns körsbärsurkärnare.
http://www.hwlarsen.se/products-krsbrsurkrnare-(s13kirseb).aspx (http://www.hwlarsen.se/products-krsbrsurkrnare-(s13kirseb).aspx)
-
Vin, sylt, saft osv. på bara sötkörsbär bli jättetråkigt. Man behöver blanda med nåt surare, t.ex. vinbär.