Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: q-i skrivet 07 apr-14 kl 00:24

Titel: getmjölk, smör, ost och grädde
Skrivet av: q-i skrivet 07 apr-14 kl 00:24
Hej!

Skulle någon kunna spalta upp för mig hur man gör följande saker;

- hur och när mjölkas en get?
- hur gör man getsmör?
- hur gör man getost?
- hur gör man getgrädde?

Planerar att bli off-grid någon gång inom de närmsta åren och jag känner att jag vet det mesta hittills förutom just
djurhållningen vad gäller getter. Anledningen till att jag valt detta djur som primär huvudföda är att det skall tydligen
vara väldigt bra och nyttigt kött, de ger mejeriprodukter samt att de är inte alls lika dyra och krävande i drift som till exempel
kor är. Men innan jag kan ge mig in på något så behöver jag lite mer kött på benen :)

tack på förhand
Titel: SV: getmjölk, smör, ost och grädde
Skrivet av: SussiloII skrivet 07 apr-14 kl 06:39
Hejsan!
När det gäller getskötsel finns det massor att läsa på gettavlan:  http://www.alternativ.nu/index.php?board=21 (http://www.alternativ.nu/index.php?board=21)

Välkommen dit  :)!
Titel: SV: getmjölk, smör, ost och grädde
Skrivet av: q-i skrivet 04 maj-14 kl 00:32
Hejsan!
När det gäller getskötsel finns det massor att läsa på gettavlan:  [url]http://www.alternativ.nu/index.php?board=21[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/index.php?board=21[/url])

Välkommen dit  :)!


har läst allt som gick att läsa och har blivit mycket klokare :)

dock är det två frågor som jag antingen har missat eller så finns det inte i skrift:

- hur lång hållbarhet har messmör?
- går det att steka i messmör precis som vanligt smör?
Titel: SV: getmjölk, smör, ost och grädde
Skrivet av: kurt skrivet 04 maj-14 kl 08:39
Nej, messmör innehåller mycket lite fett, däremot mycket laktos, det går inte alls att steka något i det! Eftersom man kokat ned messmöret, så borde det ha lång hållbarhet.
Titel: SV: getmjölk, smör, ost och grädde
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 04 maj-14 kl 09:04
Messmöret är som sagt mer mjölksocker och har därför lång hållbarhet . Men om burken öppnas ofta och att smörkniven används flera gånger osv kan få även messmör att börja mögla .
Så små behållare eller en stor man tar av till en mindre behållare för "bordsbruket" .

Det går inte att steka i messmöret av det skäl som redan tagits upp men däremot är det en fin smaksättning i en sås . En eller ett par matskedar .

Ska man ta hand om grädden så är det bästa att ha en bra separator . Fettkulorna är väldigt små och flyter inte upp till ytan lika lätt som fettet i komjölken