Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Gille skrivet 01 apr-14 kl 08:36

Titel: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Gille skrivet 01 apr-14 kl 08:36
Någon som använt brännässla som veg löpe? Aldrig gjort färskost (eller ost överhuvudtaget) men när nässlor nu finns på tomten vill jag pröva :)
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Gille skrivet 08 apr-14 kl 09:53
Ingen?
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: kurt skrivet 08 apr-14 kl 10:22
Nej, men det finns ju en massa recept på nätet (engelska)
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Gille skrivet 08 apr-14 kl 11:31
Jag har inte funnit en "massa" men har ett utskrivet på engelska som jag ska försöka följa.
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: kurt skrivet 08 apr-14 kl 13:25
https://www.google.com/search?hl=en&as_q=nettles+rennet (https://www.google.com/search?hl=en&as_q=nettles+rennet)
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Gille skrivet 09 apr-14 kl 16:54
Det är Google jag använt och försökt få ihop ett helt "recept". Misslyckades idag, ska testa igen en annan dag :)
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: vattenorm skrivet 09 apr-14 kl 18:38
Intressant att det finns andra växter som kan användas som vegetarisk löpe. Själv känner jag bara till fikon som man använder i medelhavsområdet (där är det den vita saften i kvistarna som används).
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 10 apr-14 kl 20:05
Är det hårdost ni gör med denna typ av löpe?
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Hallstrom skrivet 10 apr-14 kl 23:25
Jag har försökt göra ost med nässlor som löpe. Det fungerade inte.
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: kurt skrivet 11 apr-14 kl 07:37
Man kan ju tänka sig att en hel del växter innehåller proteolytiska enzymer (t ex tätört), men i fallet nässlor så gör ju många avkok, och det verkar fungera, men då har de ju inte kvar någon proteolytisk effekt.
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: Gille skrivet 11 apr-14 kl 08:58
Man kan ju tänka sig att en hel del växter innehåller proteolytiska enzymer (t ex tätört), men i fallet nässlor så gör ju många avkok, och det verkar fungera, men då har de ju inte kvar någon proteolytisk effekt.
Var kan jag läsa om det?
Titel: SV: Nässla som veg löpe
Skrivet av: kurt skrivet 11 apr-14 kl 12:56
Du kan läsa att flera använder avkok på nässla och det fungerar bra, och kokar man något så denaturerar man alla proteiner, så då har man inte kvar någon enzymatisk effekt. Men man kan ju få mjölk att koagulera på många andra sätt t ex med syra (citronsyra) eller med salter, hur det fungerar med nässlor vet jag inte.