Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Gille skrivet 01 apr-14 kl 08:36
-
Någon som använt brännässla som veg löpe? Aldrig gjort färskost (eller ost överhuvudtaget) men när nässlor nu finns på tomten vill jag pröva :)
-
Ingen?
-
Nej, men det finns ju en massa recept på nätet (engelska)
-
Jag har inte funnit en "massa" men har ett utskrivet på engelska som jag ska försöka följa.
-
https://www.google.com/search?hl=en&as_q=nettles+rennet (https://www.google.com/search?hl=en&as_q=nettles+rennet)
-
Det är Google jag använt och försökt få ihop ett helt "recept". Misslyckades idag, ska testa igen en annan dag :)
-
Intressant att det finns andra växter som kan användas som vegetarisk löpe. Själv känner jag bara till fikon som man använder i medelhavsområdet (där är det den vita saften i kvistarna som används).
-
Är det hårdost ni gör med denna typ av löpe?
-
Jag har försökt göra ost med nässlor som löpe. Det fungerade inte.
-
Man kan ju tänka sig att en hel del växter innehåller proteolytiska enzymer (t ex tätört), men i fallet nässlor så gör ju många avkok, och det verkar fungera, men då har de ju inte kvar någon proteolytisk effekt.
-
Man kan ju tänka sig att en hel del växter innehåller proteolytiska enzymer (t ex tätört), men i fallet nässlor så gör ju många avkok, och det verkar fungera, men då har de ju inte kvar någon proteolytisk effekt.
Var kan jag läsa om det?
-
Du kan läsa att flera använder avkok på nässla och det fungerar bra, och kokar man något så denaturerar man alla proteiner, så då har man inte kvar någon enzymatisk effekt. Men man kan ju få mjölk att koagulera på många andra sätt t ex med syra (citronsyra) eller med salter, hur det fungerar med nässlor vet jag inte.