Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gryning skrivet 11 mar-07 kl 18:45

Titel: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Gryning skrivet 11 mar-07 kl 18:45
För första gången i mitt liv har jag försökt mig på kroppkakor. De smakade gott, men flera av dem brast under kokningen. Det stod i kokboken (från 40-talet) att de skulle koka 10 minuter. Det verkade som om de kokade sönder för att de kokade för länge. Någon som vet hur man undviker att de kokar sönder?
Potatissmeten bestod av 1 kg potatis, ett enda ägg och 3 dl mjöl. ska man ta ett extra ägg och få det att bindas ihop bättre?
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Nettus skrivet 12 mar-07 kl 11:00
När kroppkakor är färdigkokta, flyter de upp. Gjorde de det innan de gick sönder?
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Myrkarlen skrivet 12 mar-07 kl 17:43
Ja ett extra ägg är aldrig fel! Blir både godare och lättare smet att hantera. Om dom "kokade sönder" undrar jag om du verkligen kokade dom? Isåfall kan problemet ligga där. Sjud dom försiktigt (inget lock!) istället så är chansen större att dom håller! Om du har en del rå potatis så brukar smeten hålla ihop bättre också. Man får öva sig fram till känslan sitter i fingrarna.

Å vilket trevligt sätt att öva på sen, kroppkakor som är så gott så gott  :)
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Winnie skrivet 12 mar-07 kl 18:22
Instämmer med de föregående: Dom är klara när dom flyter!!
Och vattnet skall absolut inte koka!!
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Vitis skrivet 12 mar-07 kl 20:17
När jag gör kroppkakor så är det på enbart råriven potatis som fått rinna av lite i ett durkslag. Inga ägg och högst nån matsked mjöl i smeten. De färdiga kroppkakorna blir då grå istf. vita som med kokt potatis+mjöl.

Vilka som är godast tänker jag inte starta nån debatt om ... det brukar sluta i rent krig ... dom "vita" mot dom "gråa" ...  :D Olika traditioner står mot varandra och ämnet är oerhört känsligt bland kännare av kroppkakor.

Vattnet ska sjuda och kroppkakorna flyter upp när som är klara, se bara till att dom inte klibbat fast på botten i grytan för då kan dom ju såklart inte flyta upp.

Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Myrkarlen skrivet 13 mar-07 kl 11:35
Ett tips: Denne generöse man kan man skriva och fråga om man får hans 40-sidiga receptsamling med alla desse varianter på kroppkakor/palt/klabbe/kams osv. Hans mesostsås är värd att prova!

http://home.koping.net/tiwa425/Palt/

Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Gryning skrivet 13 mar-07 kl 14:47
Tack snälla alla som har svarat. De flöt upp nästan direkt och jag kokade dem rejält, så det blev nog ett litet. dubbelfel där. ;)
Angående rå eller kokt potatis i kroppkakorna så ringer det en liten klocka om att man kan ha bägge delar i i degen. En berikande syntes eller en mesig kommpromiss? Ingen har det ultimata svaret. Och familjen ska få kroppkakor fler gånger, den saken är klar.
 :)
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Florina skrivet 13 mar-07 kl 15:01
Oh ja som e ölänning från början....här vattnas det i mun ;D
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Gruff skrivet 13 mar-07 kl 23:47
Kul receptsamling han hade. Här ska kokas!
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Gryning skrivet 26 mar-07 kl 14:00
Jag gjorde andra försöket med kroppkakor i går. Kokade dem inte så länge och inte så hårt. I själva verket var det 8-åringen som skötte kroppkakorna och det var nog hans förtjänst att de blev riktigt, riktigt fina.  ;D
Tack för tips!
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: sannah skrivet 02 dec-07 kl 18:52
jag lagade kroppkakor igår (för andra gången) och i all hast glömde jag bort mig o hade lite mjölk i smeten, detta hade som följd att jag fick baka i några otroliga mängder mjöl.

men väl i vattnet (som stormkokade) drog de ihop sig otroligt fint och blev fasta och stabbiga. jag höll aldrig koll på tiden utan gick efter en sång från härjedalen som säger "koka kloppen i lättsaltat vatt tills ho flytt opp o sen lite tee", fungerade väldigt bra o de kokade inte sönder.

de smakade aningens av mjöl, men jag glömde nog bara kryddningen i smeten.. så nu har jag lunchlådor till iaf 1½ vecka  :D  måste säga att kroppkakor är en underbar studentmat...
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Pianja skrivet 02 dec-07 kl 19:15
Åh, min favoritmat diskuteras! :D
Jag föredrar grå kroppkakor, med en tredjedel kokt och två tredjedelar rå potatis i. Så lite mjöl som möjligt. Massa rimmat fläsk, rå lök och kryddpeppar.

Sannah, även om du gjorde "fel" och tog i mjölk och fick ha mer mjöl tror jag att mjölsmaken hade försvunnit om de fått koka lite längre.  Normalt sett följer även jag ditt koktidsrecept. Kryddor i smeten har jag aldrig provat. Vilka skulle du ha? *nyfikon*
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Angelica skrivet 19 dec-07 kl 17:24
Det verkar som om Vitis gör en variant som heter Pitepalt eftersom rå potatis används istället för kokt!

Det är skillnaden mellan kroppkakor och pitepalt! Kroppkakor görs på kokt potatis och pitepalt på rå... sedan är det viss skillnad i kryddningen av fläsket!!

Men båda skall ätas med "smörbrunn" och lingon!!!!

Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: amarantus skrivet 19 dec-07 kl 17:56
Det verkar som om Vitis gör en variant som heter Pitepalt eftersom rå potatis används istället för kokt!

Det är skillnaden mellan kroppkakor och pitepalt! Kroppkakor görs på kokt potatis och pitepalt på rå... sedan är det viss skillnad i kryddningen av fläsket!!

Men båda skall ätas med "smörbrunn" och lingon!!!!




Måste rätta dig ang kroppkakor! Gråa är mest rårivna potatis och vita kokta.
Jag gör med mest rårivna......mums och liknar Pitepalt mkt i smaken!

Glöm inte grädde med :D
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Angelica skrivet 19 dec-07 kl 19:34
oooookeeeej då!!

Pitepaltälskare som jag är så VILL jag att den skall vara vit som snö!!!!

Grädde har jag aldrig haft till... men nästa gång så!!!!

Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Nettus skrivet 20 dec-07 kl 12:19
Öländska kroppkakor görs väl på rå potatis...?
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Angelica skrivet 21 dec-07 kl 16:53
Kom precis ihåg ett tips jag fick av en marknadsförsäljare för några år sedan!!

Att göra potatismos, pitepalt och kanske kroppkakor är svårt när det enda som finns att tillgå är ny potatis. Men om man får tag på sorten som heter Puritan så funkar det året om!!

Jag har testat och det stämmer!!
Titel: Re:Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Winnie skrivet 23 dec-07 kl 18:23
För att reda ut begreppen kring kroppkakaor med rå och kokt potatis...

Öländska kroppkakor görs på större delen rå potatis.

Småländska kroppkakor görs på endast kokt potatis....
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: captainmikael skrivet 26 dec-08 kl 20:40
Nu verkar det som att alla glömt hur goda dom blir att steka dagen efter som "rester" skivade i smör.. :o
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Winnie skrivet 26 dec-08 kl 20:48
Nu verkar det som att alla glömt hur goda dom blir att steka dagen efter som "rester" skivade i smör.. :o
Absolut inte!!!
Jag har två favoriträtter: Kroppkakor och stekta kroppkakor...
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: captainmikael skrivet 26 dec-08 kl 20:56
Tänkte väl det,, mer kroppkakor till folket.
Måste erkänna att jag inte kört så mycket Ölänska kroppkakor , men det ska göras i veckan.
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Dagg skrivet 10 mar-16 kl 18:54
Här hittade jag en intressant tråd! Idag har jag gjort kroppkakor för första gången. Det blev med kokt potatis. Allt fungerade finfint, men jag var lite konfunderad över receptet jag använde. Där stod att jag skulle ha 2 MSK kryddpeppar (till ett halvt kg potatis). Det smakade MYCKET kryddpeppar- för mycket för min smak. Hur mycket har ni i?

http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor (http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor)

//Dagg
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: LimJans skrivet 10 mar-16 kl 21:39
Här hittade jag en intressant tråd! Idag har jag gjort kroppkakor för första gången. Det blev med kokt potatis. Allt fungerade finfint, men jag var lite konfunderad över receptet jag använde. Där stod att jag skulle ha 2 MSK kryddpeppar (till ett halvt kg potatis). Det smakade MYCKET kryddpeppar- för mycket för min smak. Hur mycket har ni i?

[url]http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor[/url] ([url]http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor[/url])

//Dagg


Kryddpeppar är en krydda som lätt tar över. Dosera därför försiktigt! Testa med en knapp msk nästa gång.
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Dagg skrivet 11 mar-16 kl 11:26
Tack, det ska jag göra!
//Dagg
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: tropfrog skrivet 11 mar-16 kl 18:56
Till ett halvt kilo skulle jag inte ta ner än en halv tesked. Men då är jag från Skåne. Frugan som är från Västgöta slätten skulle säkert gå på receptet plus lite till. I den delen överdoseras kryddpeppar och det grövsta, kanske receptet kom därifrån trots allt?

Måste testa kroppkakor en dag, blev ju sugen.

Mvh
Magnus
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Dagg skrivet 12 mar-16 kl 08:44
Skåning även jag...kan bero på det kanske?  ;D Stekte dem till lunch igår och då smakade det inte så starkt av kryddpeppar. Det lär i alla fall bli kroppkakor fler gånger!
//Dagg
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Vitis skrivet 12 mar-16 kl 19:20
Vita eller gråa, eller mittemellan, blir ännu lite godare med kallrökt fläsksida!  Värt att prova för er som ännu inte gjort det.
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: javill skrivet 12 mar-16 kl 21:07
Här hittade jag en intressant tråd! Idag har jag gjort kroppkakor för första gången. Det blev med kokt potatis. Allt fungerade finfint, men jag var lite konfunderad över receptet jag använde. Där stod att jag skulle ha 2 MSK kryddpeppar (till ett halvt kg potatis). Det smakade MYCKET kryddpeppar- för mycket för min smak. Hur mycket har ni i?

[url]http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor[/url] ([url]http://www.koket.se/smalandska-kroppkakor[/url])

//Dagg


Finmalna kryddor blir det ju mycket smak av. Jag stöter hel kryddpeppar när jag använder det. Två msk hel kryddpeppar blir inte riktigt lika mycket.  :)
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Dagg skrivet 13 mar-16 kl 19:14
Jag stötte hela korn...och mätte upp 2 msk av det malda...inte konstigt det blev "kraftig" smak!  8)
//Dagg
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: LimJans skrivet 13 mar-16 kl 19:23
Jag stötte hela korn...och mätte upp 2 msk av det malda...inte konstigt det blev "kraftig" smak!  8)
//Dagg

 :o

Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: javill skrivet 13 mar-16 kl 22:42
Jag stötte hela korn...och mätte upp 2 msk av det malda...inte konstigt det blev "kraftig" smak!  8)
//Dagg

Haha, nä kan tänka mig att det blev bra drag.  :D
Titel: SV: Kroppkakor - hjälp!
Skrivet av: Dagg skrivet 14 mar-16 kl 20:40
Haha, nä kan tänka mig att det blev bra drag.  :D

Japp! Kan rekommenderas mot förstoppning... ;D
//Dagg