Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Anders Plogen skrivet 10 mar-07 kl 14:08
-
Jag är lite sugen på att skaffa ett par köttdjur, men har ingen erfarenhet av vad som krävs och hur det går till. Några frågor....
• Jag har ett oisolerat timrat "fjöse" på kanske 20 kvadrat. Duger det som vinterbostad?
• Hur länge behöver man ha djuren om man vill köpa dem när de är avvänjda och slakta dem då man får en rimlig slaktvikt? Måste man utfodra dem en hel vinter, eller går de t.ex. att slakta till jul?
• Kan de klara sig på grovfoder + lite foderbetor och liknande eller är spannmål ett krav? Jag har ingen egen produktion av kraftfoder och det är tråkigt att behöva köpa.
• När på året ska man leta kalvar? Senvår antar jag?
• Blir tjurar oregerliga när de blir könsmogna? Vid vilken ålder i sådana fall? Behöver man t.ex. kastrera?
Jag har haft getter och grisar och har umgåtts en del med mjölkkor, men det känns lite läskigt att ha buffliga tjurar att brottas med....
MVH
Anders
-
Hej!
Om fjöset duger är svårt att säga. Alla djur mår bra av att gå ute så ha dom i första
hand ute med fritt val om dom vill gå in. Kyla klarar alla djur men inte väta! Idisslare behöver ligga ner.
När dom kan slaktas är beroende på hur mycket kött du vill ha. Aldrig hört talas om
gödkalv? Om inte så går dom 1.5 år och då ska dom väga 350 slaktat, vilket nog
inte blir fallet för dig. :)
Det går utmärkt att ge dom enbart grovfoder vilket oxå är det naturligaste. Hereford
är bränslesnål och Highland Cattle med.
Om dom blir stingsliga eller inte beror på individen och hur mycket du hanterar dom.
Lycka till!
-
Tack för hjälpen Gunnar! Jag har tänkt ha dem helt lösa i hagen med möjlighet att gå in. Huset är torrt och vindtätt, så det borde ju gå bra. En gödkalv skaffar man alltså på våren och slaktar på hösten året därpå? Det innebär alltså att man har dem på foder en vinter. Ungefär hur mycket hö äter ett sådant ungdjur under en vinter? Kan man ha dem tillsammans med t.ex. några får eller getter? Är det tillåtet, och kommer de överens?
Eftersom jag framförallt ska ha dem för att få eget kött, så låter 350 kg lite väl i överkant.... Finns det raser som är minde / inte växer så fort?
-
Hej det jag tycker är det tråkiga (jobbigast tidskrävande ) är allt pappers arbete det ska registreras på CDB mm mm . Glöm inte att titta på jordbruksverkes sida ! Herreford är treviga o billiga i drift
-
Är inte reglerna/byråkratin lite enklare om man ska ha allt kött själv?
-
Jag tror att allt är samma det finns en rad för hemslakt för eget bruk på CDB och ALLA måste vara öronmärkta med godkända märken.
-
Får man ens hemslakta nöt för eget bruk? Vet ju att det förekommer men vad säger lagen egentligen?
-
Får man ens hemslakta nöt för eget bruk? Vet ju att det förekommer men vad säger lagen egentligen?
Grimla skrev i en tråd om hemslakt nyligen att man får slakta två nöt per år åt sig själv.
[leta, leta] (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=24;action=display;threadid=16054;start=msg101981#msg101981)
-
Hej
Hemslak: Jag har får ich grannen kor. vi slaktar friskt hemma och det går bra.
Jag tror 2 not per år är ingen fast gräns. Många djur som blir sjuka går utmärkt
att äta upp även om inte slakteriet tar dom.
Det finns en gräns på 5 djurenheter. Under denna behövs inga tillstånd alls?
Får är ialla fall lättare att hålla utanför systemet och är nog att föredra. Lätta
att slakta med.
En ko äter mycket olika beroende på ras, dräktighet, viktökning osv. Ger man dom
för lite så växter dom inte!
En gödkalv äter du på hösten = inget vinterforder!
Lamm slaktar du alltid på hösten. Vikt 12-24 kilo slaktat.
6 tackor motsvara ungefär en ko. 6 tackor ger 10-12 lamm ger 180 kilo
kött på hösten.
-
Hemslakt: Jag tror 2 not per år är ingen fast gräns.
Det finns en gräns på 5 djurenheter. Under denna behövs inga tillstånd alls?
Och till det här har du givetvis en seriös källhänvisning !?
När dom kan slaktas är beroende på hur mycket kött du vill ha. Aldrig hört talas om gödkalv?
Om inte så går dom 1.5 år och då ska dom väga 350 slaktat, vilket nog inte blir fallet för dig. :)
Men stopp nu !!!!!!!!
Gödkalv är en kalv som föds upp på nästan bara mjölk och pyttelite hö...
den slaktas sedan vid 3 månaders ålder !
En tjur som slaktas vid 1.5 år är en ungtjur
och väger den då 350 kg slaktad är den uppfödd på en maximalt uträknad utfodring
av ensilage hö och kraftfoder.
Källa:egen erfarenhet och allmänt kända fakta
/Rosa
-
• Hur länge behöver man ha djuren om man vill köpa dem när de är avvänjda och slakta dem då man får en rimlig slaktvikt? Måste man utfodra dem en hel vinter, eller går de t.ex. att slakta till jul?
• Kan de klara sig på grovfoder + lite foderbetor och liknande eller är spannmål ett krav?
• När på året ska man leta kalvar? Senvår antar jag?
• Blir tjurar oregerliga när de blir könsmogna? Behöver man t.ex. kastrera?
det känns lite läskigt att ha buffliga tjurar att brottas med.... MVH Anders
Enklast är att du slaktar dem till Jul, så slipper du ha dem över vintern.
Då slipper du ha dem när de blir stora o buffliga.
Och varför ska du ha dem så längre, om du ändå inte vill att de ska bli så stora viktmässigt?
8 månade får du räkna med att ha dem, har du då utfodrat dem bra med ensilage o kraftfoder så väger dom 120-130 kg slaktad. (max 150 kg)
(Kraven är dessutom hårda för utedjur, de får inte trampa upp fållan de ska gå i och du ska ha hårdgjort där foderhäcken ska vara.
Massor av strö behävs i ligghallen och de får inte bli smutsiga.)
Kastrerar du så växer dom mycket saktare och blir inte svällande i formerna. :-\
Ungefär hur mycket hö äter ett sådant ungdjur under en vinter?
Kan man ha dem tillsammans med t.ex. några får eller getter?
Är det tillåtet, och kommer de överens?
Ska man hinna få 140 kg kött på kalven på 8 månader, så krävs en bra utfodring av den.
Man brukar räkna med ca:
570 kg fodersäd
240 kg koncentrat
110 kg ts hö. (obs kg ts inte kg)
i stort sett fri tillgång på kraftfoderblandning alltså ;) + 1½ kg hö per dag i början när de är ca 4 mån sen ökande högiva.
Jag skulle aldrig ha mina egna får, med tjurar....
dom brukar bli stångade, sparkade och dessutom nedsmutsade :-\
/Rosa
-
Hej
Får är ialla fall lättare att hålla utanför systemet och är nog att föredra. Lätta
att slakta med.
En ko äter mycket olika beroende på ras, dräktighet, viktökning osv. Ger man dom
för lite så växter dom inte!
En gödkalv äter du på hösten = inget vinterforder!
Lamm slaktar du alltid på hösten. Vikt 12-24 kilo slaktat.
6 tackor motsvara ungefär en ko. 6 tackor ger 10-12 lamm ger 180 kilo
kött på hösten.
Och vad skulle vara fördelen med att ha fåren "utanför systemet"?
Lamm kan man slakta närsom, mina går till slakt i slutet på april/början av maj.
-
Hereford är bränslesnål och Highland Cattle med.
Och dessutom så blir den första blir lätt jättefet och den andra blir pytteliten :-X
Hursom hellst kan man inte köpa HC el Hereford kalvar förrän dom är 6 månader (dvs efter diperioden med mamman).
Blandraskalvar med hälften mjölkras, går ju att hitta men då är dom utan "gunnars bränslesnålhet" ;)
Men jag antar att Anders Plogen syftade på vanliga mjölkras kalvar (SRB SLB tjurar) ?
-
Jag syftar inte på någon speciell ras eftersom jag inte är speciellt bevandrad när det gäller nötboskap... Men det viktiga är att jag slipper åka 20 mil för att få tag på kalvar, att de är hyfsat billiga och tål att gå ute och inte måste äta importerat superfoder. Behöver inte bli speciellt stora heller, det verkar bli rejält med kött ändå. Tar tacksamt emot tips på vilken ras som har det signalementet...
Det verkar som om många av er här på forumet har rätt många djur i stor skala. För mig är läget lite annorlunda. Jag vill ha ett par djur för att försörja familjen med kött. Jag kan själv odla hö och korn eller havre i liten skala på gården. + riktigt fint bete. Det vore bra om jag slapp köpa något annat foder (förutom mineraler och sådant förstås). Vad är koncentrat?
Jag märker att många här försöker "lobba" för får. Jag älskar får och mina föräldrar hade en besättning på ca 40 tackor när jag växte upp. Det är bara det att jag verkligen älskar nötkött. Jag äter mest lamm, killing, fläsk och vilt, för det har jag bra tillgång till, men jag drömmer om en frys fylld av kossa.
-
titta vilka mjölkbönder du har i närheten...
kanske du har någon mindre som kan sälja dig ngra tjurkalvar...
som då är avvanda då är de oftast ca 3månader o äter hö och nåt kilo krfatfoder ..om dan...
köper du dem på våren så kan du ju ha dem ute på sommaren...
då får sedan kanske 60- 0 kg kött till jul...
gott kalv kött...
så brukar vi göra.. slakta nån som är under ett år...
:)
-
tål att gå ute och inte måste äta importerat superfoder.Tar tacksamt emot tips på vilken ras som har det signalementet...
Vad är koncentrat?
Alla koraser kan gå ute!
(kanske inte Jersey i kallaste Norrland?)
Vad menar du med "superfoder" förresten? menar du soja eller ?
Protein behövs för att djur av alla raser ska växa! snålar man på det blir resultatet då därefter :-\
Om ras så säger jag som Grimla och Gimskogen...
vanliga mjölkrastjurkalvar låter som det du söker SRB el SLB.
"Koncentrat" är ett proteinfoder du ska blanda med säd
tillskillnad från "färdigfoder" som redan är blandat protein+säd.
/Rosa
-
Hej anders_plogen,
Det låter mysigt där där du bor. Att slakta en ung tjur eller ko är ju inte så svårt,
däremot en fullvuxen tjur på 1.2 ton är ju annorlunda. Då behöver allt vara stort,
typ motorsåg för att dela den osv.
Tipset om lokal mjölkbonde är ingen dum ide!
Lycka till.
-
Med "superfoder" menar jag soja, majs och vad det nu kan vara i köpefoder... Det borde väl gå att tillfredställa ett normalt proteinbehov med spannmål + bete. Korn innehåller väl en 10-12% protein i alla fall... Och klöver är väl proteinrikt. Om det är absolut nödvändigt kan jag odla ärter eller åkerbönor..
Vi har ett jättebra lokalt litet slakteri på nära håll, så hemslakt är inte aktuellt. Har slaktat grisar och killingar hemma, men jag är ärligt talat glad om jag slipper.
Ska börja förbereda hus, hagar och odlingar så att jag kan hysa ett par kalvar nästa säsong. Tack för all hjälp!
-
Jag delar inte din optimistiska åsikt om det Anders.
Till det har jag för mycket erfarenhet ;D
Vilket inte betyder att jag vill hindra dig på något vis.
/Rosa
-
Nyttig länk om Köttdjur:
http://www.taurus.mu/
Mvh
Charlotte
-
Ditt hägn o utestall är alldeles UTMÄRKT. Bättre kan de inte få. Om du har möjlighet att flytta runt maten åt dem så undviker du "gegga".
Alla känner väl till nån som byggt ut sin lagård till "hundratals"kor,,, de är INTE ett dugg intresserade av tjurkalvarna som föds, 2-hundring skulle jag fått gett/ kalv, OM jag tog dem under första levnadsveckan.
Många dödar dem med slaktmasken o ringer kadavertjänst för hämtning, kostar men ...
Bara köpa en säck kalvvälling på Granngården. Min "Laban" fick jag gratis(jag jobbade där), han skulle annars fått dö - för att han var väldigt liten. Han stod bak i volvo Combin o "Muade" hela vägen hem,hade slängt in en massa halm. Han var mitt liv ett tag, bodde med vårt varmblod,, i samma box. När han blev stor nog att "passa" i hagen" så ledde jag ut o in dem varje dag som om han oxå var häst.
Han fick hö lika hästen, kornkross/betfor som hästen.
Han blev VÄLDIGT "bånglig" när han blev könsmogen FAST vi hållit på med han lika mycket som hästen borsta, ut o gå m.m.(köra)
Vi hade blåmärken jämt,han tryckte in hornen fööörsiktigt i benen. Våltog hästen... gud va Gålle var arg. ha ha.
Nu kom jag in på fel spår kanske, för mycket Laban.
Vi slaktade i alla fall honom vid 11 mån ålder, då vi dragit oss för det FÖR länge. På slakteri, fast han inte hade öronmärke- svart då.
Det var meningen att han skulle blivit MELLAN KALV (död) ca 140 kg,,, men det blev 350kg= 4500kr för köttet fick jag.
Numera arbetar jag i en mindre lagård men 15 kor 6kvigor o 6 kalvar, förralagårn hade jag 250 kor o ca 50 kalvar, därvar jag i fem år. SKILLNAD?
-
Många dödar dem med slaktmasken o ringer kadavertjänst för hämtning, kostar men ...
Vi slaktade i alla fall honom vid 11 mån ålder, ,,, men det blev 350kg= 4500kr för
Jag vet ingen som gör som du skriver !!
Och jag känner massor av bönder. Sprid inte "Internetskrönor"
Kalvarna är en källa till inkomst som ingen har råd att slänga bort. En normal mjölkkokalv är idag värd mellan 1000-1500:- ::) Förutom Jerseykalvar som har lite mindre värde.
Att er hemma-tjur efter 11 månader skulle väga 350kg slaktad är isf en sensation med tanke på att han var liten från början. Det tar tex 14 månader för köttrastjurarna att nå den slaktvikten och dom äter då massor med kraftfoder.
Storbonden :)
-
Att döda kalvar var säreget !! I mina bygder så är det så stor efterfrågan på tjurkalvar det betalas högre marknads tillägg än noterings priset och det är oftast kö att få tag på kalv .
-
Eftersom allt fler mjölkbönder slutar med kor så börjar det bli brist på just tjurkalvar. Naturligtvis är det ingen som slaktar tjurkalvar på det viset som beskrevs!!!!!!!!
-
jag har då aldrig heller hört att man tar bort kalvar och slänger som kadaver!!!!!!
/Anna
-
Jag vet ingen som gör som du skriver !!
Och jag känner massor av bönder. Sprid inte "Internetskrönor"
Kalvarna är en källa till inkomst som ingen har råd att slänga bort. En normal mjölkkokalv är idag värd mellan 1000-1500:- ::) Förutom Jerseykalvar som har lite mindre värde.
Storbonden :)
Avlivning av nyfödda tjurkalvar av ekonomiska skäl har nog endast förekommit i enstaka jerseybesättningar. Nu är kalvpriserna högre än de var för några år sedan. Det värdet du anger för en kalv gäller vid en viss vikt. Räkna på mjölkåtgång så får du se vad jerseykalven hamnar. Men det kostar ju också att lämna kadaver.
Är det någon som har funderat på var bockkillingar tar vägen i en produktionsbesättning med mjölkgetter, eller tuppkycklingar av värphönsraser i äggproduktionen. Råkar man kläckas som honkycklig i broilerindusrin blir man kanske inte heller så långlivad.
-
Äntligen har jag registrerat mig, efter att ha varit här inne och tjuvkikat i snart ett år ;D
Åter ;) till ämnet: Hur skulle det fungera med en jerseykalv eller två då? Eftersom Anders inte var ut efter stora mängder kött så skulle väl detta kunna fungera? Billiga att köpa och billiga i drift.
Vuxna handjur av jersey ska tydligen vara ganska jobbiga - någon som har erfarenhet av detta? Men ett vuxet djur var ju inte heller aktuellt i Anders fall förstås.
-
Fast lite kött vill de flesta få när de ska till att slakta på hösten ;D
och alla gillar inte det gula fettet som Jersey djuren brukar ha :-\
"några funderingar bara"
-
och alla gillar inte det gula fettet som Jersey djuren brukar ha
OK, det är alltså inte bara en skröna med andra ord.
-
Det är tyvärr inte så mycket jordbruk kvar här uppe, så jag kommer nog inte ha så mycket att välja på, och det känns inte aktuellt att åka långt för ett par köttdjur som ska slaktas. Jag får helt enkelt ringa runt och se vad som går att få tag på.
-
Vad än "kalleankabonden" STORBONDEN säger så är det som jag sa.
Han kan föda upp Dodge Dartar.
Labans kött var fettfritt= perfekt för mej. Kornkross är bra typ tre- fyra kg om dagen+ betfor, mineral, saltsten.
petra
-
Okey, förlåt. "RAGGARBONDEN" menade jag.
Petra
-
Vad än "kalleankabonden" STORBONDEN säger så är det som jag sa.
Vad är en "kalleankabonde" ??? ::)
-
Vi slaktade i alla fall honom vid 11 mån ålder, då vi dragit oss för det FÖR länge. På slakteri, fast han inte hade öronmärke- svart då.
Det var meningen att han skulle blivit MELLAN KALV (död) ca 140 kg,,, men det blev 350kg= 4500kr för köttet fick jag.
Kalleankabonde ???? Då är du en sagofe eller nått liknande själv då om man ser på dina inlägg.
Om din gratiskalv vägde 350kg slaktad efter 11 månader måste den ha varit en Belgisk Blå utfodrad med massor av kraftfoder eller en sensation !
Hela din berättelse visar ju prov din "djurvana" ::) Den måste vara väldigt begränsad. Kanske du gått en "blå stjärnan" veckokurs eller nått.
Mitt inlägg baserar sig på 25 års egen erfarenhet av köttdjursuppfödning och mjölkko-skötsel.
Jag anser fortfarande att ditt inlägg om att någon avlivar friska kalvar är osanning och en skröna. Detta förekommer inte i verkligheten hos normalt funtade bönder.
RaggarBonden :)
-
Vem avlivar friska kalvar?! :o Ge mig hans/hennes telefonnummer så kommer jag och hämtar dem med en gång! Med tanke på hur många som lägger av med djur, och framförallt mjölkkor just nu så kommer kalvpriserna att stiga i framtiden.