Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: maha skrivet 25 feb-14 kl 08:25
-
Har nu två gånger sått g.o. med dåligt resultat, har haft sådden under bra växtbelysning och ca 25 grader, lagt fröna på ytan sen plast över. Har även sått kungsmynta på samma sätt, den har grott fort och växer bra. Har någon ett tips när det gäller den grekiska oreganon ?
-
Vilken jord är det? Min spontana tanke är att ett grekiskt ogräs tycker om att ha det ganska jävligt.
-
vad använde du för frön? är de gamla? de är ljusgroende, men de ska ju inte torka ut för det, blev de torra nån gång emellan? Man kan ju täcka de med mycket tunnt lager sand annars.
-
Har använt såjord som fått bästa betyg i test, sådden har inte mig veteligen torkat, båda gångerna har bara ca 10-15 frön grott, första gången sådde jag grekisk oregano i samma såkärl (låda med massor med småfack) som kungsmyntan, resultatet blev bra grodd på kungsmynta men usel på grekiska. Vad kan det vara för fel jag gör ???????
-
Båda gångerna nyköpta frön.
-
På Olda.nu står det: "Jorden skall helst vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik." Kanske funkar det om du blandar ut såjorden med lite kalk och sand? Någon som har erfarenhet av det?
-
Vad är skillnaden från "svensk" oregano? (förutom att den svenska är minst sagt lättodlad)
-
Vad är skillnaden från "svensk" oregano? (förutom att den svenska är minst sagt lättodlad)
Det undrar jag oxå. Den "svenska" oreganon växer och förökar sig som ett ogräs. Den har dessutom en utmärkt smak.
-
Den grekiska oreganon har vita blommor och starkare smak än den svenska. Den svenska tappar mycket smak när man torkar den medan den grekiska behåller mer.
-
Den grekiska oreganon har vita blommor och starkare smak än den svenska. Den svenska tappar mycket smak när man torkar den medan den grekiska behåller mer.
Och så är det svårare att få den grekiska att övervintra - i alla fall i Södra Norrland uppåt. Men får man till det så är det värt att odla. 'svensk' oregano är helt värdelöst när man torka den tycker jag. Färsk på sommaren funkar den bra, men jag har inte torkat den på många år, det smakar liksom inget........
-
När allt kommer omkring så tror jag likväl att dina frön inte var bra. du verkade ju inte gjort nåt fel direkt. Var köpte du dem?
-
På Olda.nu står det: "Jorden skall helst vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik." Kanske funkar det om du blandar ut såjorden med lite kalk och sand? Någon som har erfarenhet av det?
Vill inte låta som att jag kan nåt, men jag tror att svaret är typ det här.