Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Gille skrivet 19 feb-14 kl 09:06
-
Gillar torrjäst för de har lång hållbarhet. Men tycker att den är sämre (är bak-novis). Hur använder NI torrjäst?
-
Många har nog fel temperatur. I en massa brödrecept står det ju t ex "fingervarmt", och det är ca 30 grader! Torrjäst skall ha en degvätska på 45 grader.
-
Det prövad jag sist (tror det stod på påsen) och då jäste inte bullarna alls.
-
Jag använder torrjäst de få gånger jag använder brödmaskinen. Det funkar bra.
-
Jag använder bara torrjäst numera (om jag inte har surdeg) Kör bara ner fingret i vattnet, tänker lite varmare än fingervarmt. Har fungerat utmärkt hittills.
-
Använder i stort sätt endast torrjäst och misslyckas aldrig!
När jag arbetade, som kock, använde vi torrjäst även där.
Temperaturen är viktig.
Använd helst en termometer som jag även rekommenderar vid
bakning med all jäst.
Jag häller i torrjästen först tillsammans med fett, vätska och salt.
Tillsätter mjöl osv efter.
En del blandar i jästen i mjölet men jag har aldrig fattat varför, jag bereder
degen likadant med torr eller färsk jäst.
-
Har termometer och använde sist, på 45 grader.
Försökt läsa lite på engelska sidor och en del rekomenderar att först se om torrjästen är aktiv, dvs blöta upp + lite socker o vänta 10 min (bra om påsen är gammal). Men ni kör bara på liksom? :)
Jag får väl våga mig på ett försök till...
-
Jag tror också att temperaturen är viktigast. För tjugo år sedan stod det 45 grader på påsarna men nu står det 40. Om man mäter 40 i kastrullen och sedan häller vätskan i bunke med jäst, mjöl mm svalnar nog degspadet innan jästen hinner vakna. Jag har börjat blanda ner jästen i degvätskan direkt och låter det stå någon minut innan jag häller över i mjölbunken. En digital termometer kan jag inte klara mig utan.
,,anneli,,
-
Tack för råden! Ska testa imorgon :)
-
Har termometer och använde sist, på 45 grader.
Försökt läsa lite på engelska sidor och en del rekomenderar att först se om torrjästen är aktiv, dvs blöta upp + lite socker o vänta 10 min (bra om påsen är gammal). Men ni kör bara på liksom? :)
Jag får väl våga mig på ett försök till...
Tänkte just fråga om du matar med socker. Det funkar sämre för mig om jag matar med socker på torrjäst. Tag bara en gnutta, inga teskedsmängder ens. Man övermatar och torrjästen tycks känsligare på den punkten. Borde kanske egentligen vara tvärt om. Väntar du sen dessutom så kanske miljön snabbt förändras så det blir sämre för torrjästen. Kanske bäst att göra allt i snabb följd.
PS Trevlig pellis på avataren :)
MvH
Christina G
-
Det finns även torrjäst för söta degar, en jäststam som klarar sackaros bättre
-
Nu gick det bra. Tack!
-
Berätta gärna hur du gjorde? Kom du på den ultimata metoden nu? :)
-
Jag tog fingervarm. Degvätskan var svagdricka o glögg. Lät det får stå några minuter medan jag fixade det andra.
(bullarna blev lite söta men perfekta med nutella, till kaffet) :)
-
Jag använder också torrjäst i min bakmaskin. Efter att jag har bakat förbereder jag nästa bak genom att fylla på med ljummet vatten, ett kryddmått jäst, en dl mjöl och en gnutta sirap. Så blandar jag. Sedan får det stå minst över natten, 12-24 timmar, tills jag bakar nästa gång. Då tillsätter jag resten av ingredienserna och kör ett fullkornsprogram.
-
Har alltid använt torr jäst till min bakmaskin .Brukar ta en påse jäst ,6 kilo socker som blandas ed 25 liter vatten .Och det jäser utan problem.
-
Torrjäst är helt normal jäst som är i ett stadium av 'dvala' bara. Att köra den i 45 grader är väldigt högt och innebär nog att en hel del av den chockas. Det är mer en fråga om att men bör ge den lite mer tid (gärna några timmar) för att vakna till. För mycket socker för själva jästen är väldigt svårt att ha i matlagning.
(Rent jästmässigt alltså allt ovan ur vetenskapligt ej bakmässig perspektiv)
-
Jag tycker också det känns väldigt högt (det står 40 grader på påsen). När jag någon gång faktiskt mätte temperaturen på spadet exakt så kom en del svampar upp på ytan under blandningen (jästen är i mjölet, inte i spadet). Jag tolkar det som att de "dog" och inte kan fungera i degen längre. Det upplevdes också som en väldigt hög temperatur, så jag har inte alls fullt så högt (dom få gånger jag använder torrjäst).
MvH
Christina G