Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: bladhis skrivet 26 jan-14 kl 13:14
-
Jag har en sort potatis som heter sarpo mira, har odlat denna i tre år nu med mycket gott resultat. Men iår blev skörden jättefin men när man skall göra mos på dessa blir det tapetklister. Det har gott hur fint som helst de andra åren. Sorten skall vara lätt mjölig. Vad har gjort att det blivit så här?
-
Jag vet inget om denna potatissort. Men vanligaste orsaken till att man får tapetklister av moset är att man inte har mosat potatisen utan kört den i mixer? Då förstör man stärkelsekornen och det blir klister av det
-
Använder samma gamla mosastöt som alltid!
-
Blivit mera stärkelse i pärerna pga väder- eller gödslingspåverkan?
Ingen härinne, som odlar stärkelsepärer och har koll på optimala förutsättningar, för hög stärkelsehalt?
-
vet inte hur det kan hänga ihop, men för första gången i mitt liv har jag fått potatis som är klistrig, både som tillagad i mikron, och som vanlig kokt skalpotatis. Köpt på ICA, ekologisk. Förra veckan.
-
Du kanske skördade dem som färskpotatis utan att ta av blasten ett par veckor innan skörd? Högre vatteninnehåll i knölarna? Har en tredje teori som står i Jordbruksverkets "Ekologisk grönsaksodling på friland." Är inte hemma för att kolla detta.
-
Har du fått på extra mycket kväve?
-
Fårskit brukar ju inte vara så skarpt, "fåragö är som aprillasnö" säger de gamle bönnera här.
Det skulle kunna vara att jag var lite snabb med upptagningen. Blasten på sarpo miran är ju den som står sig grön och fin hur länge som helst då nära på inga sjukdomar biter på den. Men blasten slog jag och det hann nog gå tre veckor innan upptagning.
I normalfall är det en kanonpotatis, men jag gillar mitt mos...
-
Fårskit brukar ju inte vara så skarpt, "fåragö är som aprillasnö" säger de gamle bönnera här.
Det skulle kunna vara att jag var lite snabb med upptagningen. Blasten på sarpo miran är ju den som står sig grön och fin hur länge som helst då nära på inga sjukdomar biter på den. Men blasten slog jag och det hann nog gå tre veckor innan upptagning.
I normalfall är det en kanonpotatis, men jag gillar mitt mos...
Lite OT. Varifrån fick du Sarpo Mira? Jag har försökt få tag i den häruppe men inte lyckats.
Förresten jag lärde mig tvärtom "aprillasnö är som fåragö" ;) Det funkar ju lika bra vilket som.
-
Beställde en 25 kg säck från larsviken. Googlar du då hittar du dit!
-
Lägg de i kalltvatten när du skalat de och skjöla bort starkelsen, tvätta indervrinnande vatten och koka som vanligt. Är det var,t på hösten blir det mycket starkelse i potatisen.
-
Detta måste testas, det var ju en varm höst så där kanske vi har problemet.
-
Vi hade samma problem med potatisen i höstas. Den är helt omöjlig att koka. Det enda som fungerar något är att göra ugnsbakad potatis. Min farmor har odlat potatis i hela sitt liv och hon hade aldrig varit med om detta förut. Läste längre ner att en teori var att det var för varmt under hösten men det borde ju hänt förr? Kanske en kombination av saker?
-
Mina potatisar blev som vanligt (förutom det vildsvin och grävling ställde till med, men det hade andra resultat).
Sarpo Mira är en extremt hård, svårkokt och svårsmält potatis. I klass med Asterix. Jag har slutat med Asterix av bl.a. det skälet och tänker nu sluta med Sarpo Mira av samma skäl.
-
Mina potatisar blev väldigt bra förra året. Provade en sort jag aldrig provat förut som heter Timo. Det blev gigantiska knytnävsstora knölar som sorken inte orkade rulla bort ;D Den blir det i år igen. Sen odlade jag Maistro, Early puritan och Amadine.